کد خبر: ۱۶۳۰۵
تاریخ انتشار : ۱۰ مهر ۱۳۸۴ - ۱۱:۱۰
دکتر حسین آفریده:

تغييرسریع تيم مذاكره ‌كننده ،اشتباه دولت جديد بود

آفتاب‌‌نیوز : حسین آفریده که دارای  فوق دکترا در انرژی هسته ای است در ادامه می افزاید : در موقعيت بسيار خطير كنوني، خويشتن‌داري، خردورزي، آينده‌نگري، همه‌جانبه‌نگري و صيانت از منافع ملي ايجاب مي‌كند كه به‌دور از احساسات، هيجانات و التهابات راهي را برويم كه بر اساس منطق عقلاني، هزينه و فايده و سود و زيان، مآلا به نفع مردم و كشور تمام گردد و خداي نكرده نسل امروز و فردا مجبور نباشد تاوان خطاي استراتژيك ما را پرداخت كند.

معاون سابق سازمان انرژی اتمی در ادامه اظهار داشت: متأسفانه گام نخست و اقدام اشتباه دولت جديد، تغيير زودرس تيم مذاكره‌كننده هسته‌اي ايران بوده است؛ جاي سئوال است، در حالي كه تمام كابينه دولت و وزراء تعيين نگرديده بودند چه مصلحت عاجلي در تعويض كساني بود كه امروز به دليل آن، بخش زيادي از سوابق مذاكرات و توافقات نانوشته، تجارب حاصله و اعتمادي كه به مرور كسب گرديده بود به يكباره از دست رفته است و ناچارشده‌ايم همه‌چيز را از نو آغاز نماييم. آيا جز اين بود كه مذاكرات مستمر دو سال گذشته با رويكردي غيرجناحي كه كمترين دستاورد آن تاكنون حفظ نظام بوده است، ادامه يابد؟

آفريده با انتقاد از ادبيات تهاجمي در مسأله هسته‌اي، گفت: برخي از دولتمردان و تيم هسته‌اي جديد به زعم اين‌كه گذشتگان راه انفعال، وادادگي، امتيازدهي و حتي خيانت را در پرونده هسته‌اي كشور پيموده‌اند ادبيات تهاجمي را سرلوحه كار خود قرار داده‌اند و دائما بر تنور تهديد و ارعاب ديگران دميدند كه ناگفته پيداست در دنياي امروزين با ادبيات بيگانه با عرف ديپلماسي، نمي‌توان انتظار حصول نتيجه از مذاكرات ديپلماتيك داشت.

عضو كميسيون انرژي اين نگاه را محصول بي‌تجربگي اين افراد دانست و گفت: بي‌اعتبار كردن مذاكرات گروهي كه در گذشته كه به نام ملت ايران به پاي ميز مذاكره مي‌نشستند به بي‌اعتمادي بين‌المللي گروه جديد نيز مي‌انجامد.

به گفته‌ي وي، مذاكره‌كنندگان جديد هسته‌اي ايران كه خود را فارغ از تجارب و اندوخته‌هاي پيشينيان مي‌دانستند به جاي ارائه ابتكار و ايده‌ي نو در مذاكرات هسته‌اي و به ويژه با كشورهاي اروپايي، سياست گردش به بلوك شرق را پيشه كرده‌اند و به حمايت كشورهايي مانند هند، چين و روسيه چشم دوخته‌اند كه البته اين رويا تحقق نيافت و اميد است درس آن دل نبستن، به كمك بلوك شرق در آينده باشد.

وي با اشاره به طرح ابتكاري رييس جمهور براي حل بحران هسته‌اي كشور به انتظار برداشتن گام‌هاي جسورانه و مؤثر كه بن بست شكن باشد، اشاره كرد و گفت: ولي مع‌الوصف، زود سرنوشت اين پرونده به بن‌بست كشانده شد و برون رفت از آن سخت دشوار شده است.

وي با بيان اين‌كه روند مذاكرات هسته‌اي ايران به دليل نداشتن استراتژي امنيت ملي، تاكنون مثمرثمر نبوده است، افزود: ما به دليل فقدان موضوع‌شناسي، محل مناقشه و نزاع را به خوبي نشناختيم و يا خود را به غفلت و تغافل زديم.

آفريده با بيان اين نكته كه مشكل فعاليت هسته‌اي ايران خيلي مربوط به امور فني و حقوقي نيست كه تنها به دنبال رفع اين ايرادات باشيم، اظهار داشت: كيست كه از برخوردهاي دوگانه آمريكا و متحدانش با تأسيسات هسته‌اي اسرائيل و ساير كشورها بي‌خبر باشد.

به اعتقاد اين عضو كميسيون انرژي، پرونده هسته‌اي ايران يك موضوع كاملا سياسي شده است كه بايد راهكارهاي سياسي براي آن يافت و هيچ مسير ديگري، نتيجه‌اي جز نتايج گذشته در پي نخواهد داشت.

وي تصريح كرد: خطر تصميمات احساسي و تند و خسته شدن از ادامه‌ي مذاكرات ما را بيش از پيش تهديد مي‌كند.

نماينده مردم شيروان افزود: به يقين عدول از موافقتنامه‌هاي بين‌المللي و قطع مذاكرات با آژانس، خواسته‌ي آمريكا و مخالفان ملت ايران است كه بهترين بهانه را براي دستيابي اجماع جهاني عليه كشور فراهم مي‌آورد.

وي با بيان اين‌كه سياست، هنر به تعويق انداختن چالش‌ها و جنگ‌هاست، گفت: بايد ضمن بازنگري سريع در استراتژي خود، شجاعانه در ديپلماسي هسته‌اي تحول ايجاد كنيم و راهكارهاي واقع‌بينانه‌تري اتخاذ كنيم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین