آفتابنیوز : در آستانه این دعوت،يکی از سخنگويان وزارت امور خارجه بريتانيا روز پنجشنبه در نشستی با خبرنگاران اعلام کرده که دولتهای بريتانيا، فرانسه و آلمان بر اساس موافقتنامه ای که با ايران امضا کرده اند بر موضع خود مبنی بر توقف همیشگی غنی سازی اورانيوم و توليد سوخت اتمی از سوی ایران اصرار دارند.
برگزاری این نشست نشان دهنده آمادگی لندن برای این سفر بوده است.با این حال هنگام ترک تهران از سوی هیات مذاکره کننده ایرانی ، تنها سه کشور تونس ،آالمان و فرانسه مقصد آقای روحانی اعلام شد.از سوی دیگر اعلام نظر آشکار اروپا و اصرار بریتانیا ،فرانسه و آلمان بر توقف دایمی غنی سازی اورانیوم در ایران دشورای مذاکرات روحانی و سایر دیپلمات های ایرانی در لندن را نشان می داد.
مشخص نبود که روحانی در لندن به غیر از جک استراو وزیر امور خارجه با چه مقام هایی دیدار می کرد و یا اینکه آيا به خانه شماره 10 خيابان داونينگ براي ديدار با توني بلر عزیمت می کرد يا خير. در نخستين روزهاي دوره دوم رياستجمهوري جورج بوش كه فشارهاي تبليغاتي واشنگتن عليه ايران شدت گرفته بود،نخستوزير بريتانيا با تكرار صحبتهاي «ديك چني» معاون جورج بوش ايران را بزرگترين خطر جهاني خوانده بود كه واكنش تند تهران را نيز در پي داشت.با این حال در آستانه دعوت لندن از روحانی ،تونی بلر به مجلس عوام بریتانیا رفت.وی روز چهارشنبه بر احتمال موفقيت آميز بودن راهكار ديپلماتيك براى حل چالش هسته اى جمهورى اسلامى ايران تاكيد كرد.
تونى بلر به نمايندگان مجلس عوام بریتانیا گفت كه لندن و واشنگتن تلاش مى كنند تا نگرانى درباره برنامه هسته اى ايران را از راه سياسى رفع كنند. آقای بلر گفته به نظر من از طريق گفت وگو هايى كه در حال حاضر ميان بريتانيا، فرانسه و آلمان با ايران وجود دارد و مورد حمايت آمريكا نيز هست، ما مى توانيم به يك راه حل ديپلماتيك دست يابيم.
بلر هدف گفت وگو هاى سه كشور اروپايى با ايران را دستيابى به يك توافق سياسى در مورد برنامه هاى هسته اى ايران خواند اما ادعا كرد كه «نگرانى هاى واقعى ديگرى» هم در مورد ايران وجود دارد. نخست وزير بریتانیا ادعا كرد كه گفت وگوهاى سه كشور اروپايى با ايران موضوع هاى تروريسم و حقوق بشر را هم در بر مى گيرد. بلر اظهارات خود را درباره ايران در پاسخ به پرسش «تدى تيلور» يكى از نمايندگان حزب محافظه كار در مجلس عوام ابراز داشت.
با این حال به نظر می رسد علت رد دعوت بریتانیا از سوی آقای روحانی ،موضع گیری چند هفته پیش تونی بلر و اصرار به توقف همیشگی غنی سازی اورانیوم از زبان لندن بوده است.
رضایت از ملاقات 75 دقیقه ای
ارشدترين مسئول مذاكره با اتحاديه اروپا در مورد مسائل هستهاي ايران،در دومین مرحله از سفرش به اروپا به پاریس رفت. حسن روحانی پس از ديدار 75 دقيقهاي خود با ژاك شيراك در كاخ رياستجمهوري اليزه در جمع خبرنگاران گفت که ما معتقديم كه گفتوگوهاي ما با پرزيدنت شيراك به ما اجازه خواهد داد تحرك تازهاي به مذاكرات ببخشيم. روحاني تاكيد كرده كه ژاك شيراك حامل هيچ پيامي از سوي جورج بوش رئيسجمهور آمريكا براي ايران نبوده است اما روحاني تصديق كرد كه وي با رئيسجمهور فرانسه درباره برخي از نكاتي كه در گفتوگوهاي پرزيدنت شيراك و بوش مطرح شده بود گفتوگو كرده است.
تهران درصدد است تا با سفر اروپايي خود تحرك بيشتري به فعاليت گروههاي كاري سهگانه ايجاد كند. ايران در هفتههاي اخير بارها تاكيد كرده است ادامه روند كند فعلي ممكن است ادامه مذاكرات را در آينده با شانس موفقيت كمتري روبهرو كند.