کد خبر: ۱۶۵۲
تاریخ انتشار : ۰۸ اسفند ۱۳۸۳ - ۱۵:۱۹

بحران ردصلاحيت ها در انتخابات قرقيزستان

آفتاب‌‌نیوز :  چندي پيش يك تحليلگر روس گفته بود، نوبت بعدي قرقيزستان است. انتخابات پارلماني قرقيزستان با بحران رد صلاحيت ها آغاز شد.

در سه روز گذشته هزاران تن از هواداران كانديداهاي رد صلاحيت شده با تجمع درمقابل ساختمان هاي دولتي به اين رد صلاحيت ها اعتراض كردند. ديوان عالي قرقيزستان روز جمعه اعتراض اين كانديداها را رد كرد. اين كانديداهاي رد صلاحيت شده كه به احزاب و گروه هاي مخالف تعلق دارند به اتهاماتي همچون تخلف تبليغاتي، از شركت در انتخابات منع شده اند. يكي از كانديداهاي رد صلاحيت شده كه عدم شركت او در انتخابات واكنش هاي بسياري را در بيشكك برانگيخته است، «ارسلان بيك ماليف» است كه هزاران تن از هوادارانش راه هاي اصلي به معدن طلاي اصلي قرقيزستان را مسدود كرده اند. او روز جمعه بعد از خروج از ديوان عالي قرقيزستان گفت: «من اين اعتراض ها را شروع نكرده ام و كنترلي هم بر آن ندارم.» اين در حالي است كه بعضي گزارش ها حاكي از قطع برنامه راديوهاي خارجي و قطع برق چاپخانه هاي روزنامه هاي مستقل در بيشكك است.

عسگر آقايف رئيس جمهور قرقيزستان كه يك پزشك است، از سال 1990 رهبري اين كشور را به عهده داشته است. او در سال هاي اخير به سركوب مخالفان متهم شده است.

آقايف اخيراً در واكنش به سخنان رهبر مخالفان اين كشور كه گفته بود، قرقيزستان آماده يك انقلاب دموكراتيك شبيه گرجستان و اوكراين است، گفت: هر اقدامي براي تحميل «انقلاب مخملي» به جنگ داخلي منجر مي شود.

آقايف را دموكراتيك ترين رئيس جمهور آسياي مركزي مي دانند كه در سال هاي گذشته اصلاحات اقتصادي گسترده اي را به اجرا گذاشته است. اما با اين حال از انتقاد گروه هاي حقوق بشر و دولت هاي غربي در امان نبوده است.

آقايف گفته است كه در انتخابات رياست جمهوري سال آينده شركت نمي كند. با اين حال تحليلگران معتقدند اين انتخابات تصميم او را تغيير خواهد داد. مخالفان او مي گويند: آقايف در جست و جوي يك جانشين از ميان اعضاي خانواده اش است، اين همان اتفاقي است كه در آذربايجان روي داد. پسر و دختر آقايف هر دو در انتخابات پارلماني نامزد شده اند.

اوضاع كنوني قرقيزستان با گرجستان و اوكراين يك شباهت ديگر هم دارد و آن حضور يك زن در ميان مخالفان دولت است. در قرقيزستان اين زن «رزا اتانبايف» وزير خارجه پيشين است كه از شركت در انتخابات منع شده است.

او اخيراً در گفت و گويي با بي.بي.سي تأكيد كرده بود كه «قرقيزستان آماده تغييرات است اما نه يك انقلاب بلكه يك تغيير منظم و آرام و قانوني.» آقايف مي گويد: مخالفانش توسط آمريكا هدايت مي شوند. او كه همواره سعي كرده در دوران حكومتش روابط خود را با غرب حفظ كند، در ماه هاي اخير بارها از اقدامات و اظهارات سفير آمريكا در قرقيزستان انتقاد كرده است.

روسيه تاكنون درباره آينده قرقيزستان سكوت كرده و فقط نظاره گر بوده است.

قرقيزستان هم مانند گرجستان و اوكراين اكنون صحنه رقابت ميان روسيه و آمريكاست.

اين دو كشور در قرقيزستان پايگاه نظامي دارند. بيشكك شهري است به سبك شهرهاي شوروي كه تا سال گذشته مجسمه لنين در ميادين بزرگ آلمان ديده مي شد. روسيه اولين پايگاه نظامي خارجي اش را بعد از فروپاشي شوروي، در قرقيزستان احداث كرد. پايگاه نظامي آمريكا هم بعد از 11 سپتامبر در قرقيزستان برپا شد.

واشنگتن از طريق قرقيزستان مي خواهد فعاليت گروه هاي اسلامگرا را در آسياي ميانه كنترل كند.

به همين دليل اهميت وقايع داخلي قرقيزستان براي آمريكا و روسيه و به دنبال آن براي جهان، از اوكراين و گرجستان كمتر نيست.

در قزاقستان، تاجيكستان و ارمنستان هم بسياري به انتظار وقايع روزهاي آينده قرقيزستان نشسته اند. بحران ردصلاحيت ها بروز اولين نشانه نگراني روسيه و كشورهاي آسياي مركزي از اين انتخابات بود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین