آفتابنیوز : آفتاب: وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كل فوتيهاي ناشي از زلزله روز شنبه در اهر، هريس و ورزقان را 306 مورد عنوان كرد.
مرضيه وحيد دستجردي كه در آغاز جلسه علني صبح امروز (دوشنبه) در خصوص نحوه امدادرساني به زلزلهزدگان به نمايندگان گزارش ميداد، كل تعداد مصدومين زلزله را سه هزار و 37 مورد عنوان كرد.
وي افزود: از ميان كل مصدومين دو هزار و 11 نفر به طور سرپايي مداوا شدند، 219 مورد زن و كودك در بيمارستان فوت كردند و 49 مورد نيز فوتي مذكر در بيمارستانها داشتيم كه روي هم رفته 268 مورد فوتي در بيمارستانها را شاهد بوديم. با توجه به اينكه تعدادي از زلزلهزدگان در سر صحنه فوت شده بودند روي هم رفته كل آمار فوتيها 306 مورد بوده است.
وزير بهداشت ضمن تسليت حادثه مصيبتبار زلزله اخير به مردم و نمايندگان به خصوص نمايندگان استان آذربايجان شرقي و شهرستانهاي اهر، هريس و ورزقان گفت: زلزله عصر شنبه 21 مرداد در واقع دو زلزله بود كه اولي راس ساعت 16:53 دقيقه در 23 كيلومتري جنوب غربي شهرستان اهر و دومي ساعت 17 در 20 كيلومتري شهرستان ورزقان اتفاق افتاد. از زمان وقوع اين زلزله تا ديشب 116 پس لرزه با شدتهاي متفاوت وجود داشته كه بزرگترين آن 4/8 ريشتر بوده است.
دستجردي با بيان اينكه روي هم رفته 300 هزار نفر در معرض مصيبت زلزله قرار گرفتند، يادآور شد: شهرستان ورزقان بيش از 83 هزار نفر جمعيت، شهرستان اهر با سه هزار و 73 كيلومتر بيش از 147 هزار نفر و شهرستان هريس با دو هزار و 377 كيلومتر روي هم رفته جمعيتي حدود 300 هزار نفر را تشكيل ميدهند كه در معرض اين مصييت قرار گرفتند.
به گزارش ایسنا،وي با اشاره به آغاز امدادرساني از زمان وقوع زلزله يادآور شد: همه دانشگاههاي علوم پزشكي از جمله تبريز، اردبيل و اروميه آمادهباش بودند و در ساعت 16:58 دقيقه توسط مركز مديريت بحران اعلام فراخوان شد و چهار اكيپ ارزيابي به سرعت به منطقه اعزام شدند. همچنين اين موضوع از طريق سامانه پيامكي به اعضاي ستادي و اجرايي مركز فوريتهاي پزشكي اعلام شد. تكنسينهاي شاغل جهت اعزام فراخوان شدند و 340 تكنسين اورژانس در آمبولانسها به منطقه اعزام شدند. همچنين دبيرخانه حوادث غيرمترقبه در دانشگاه تشكيل شد.
وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با اشاره به اينكه برآورد اوليه از وسعت منطقه، شدت و ميزان آسيب و خسارت جاني به سرعت صورت گرفته، يادآور شد: به همه بيمارستانها ابلاغ شد كه تختهاي بيمارستاني خود را براي پذيرش مصدومين آماده كنند. همچنين از تمامي پايگاههاي جادهاي استان و پشتيباني دانشگاه 137 آمبولانس و يك دستگاه اتوبوس آمبولانس به منطقه اعزام شدند البته پيش از آن و در ساعات اوليه پس از وقوع زلزله از دانشگاههاي علوم پزشكي، اردبيل، اروميه و زنجان نيز آمبولانس به منطقه اعزام شده بود.
دستجردي در ادامه به فراخوان و ساماندهي نيروهاي بسيج و دانشجويان پرستاري و پزشكي جهت اعزام به مناطق زلزلهزده اشاره كرد و گفت: ما همچنين به اكيپهاي تخصصي پزشكي از استانهاي همجوار اعلام نياز كرديم و پنج اكيپ به منطقه اعزام شدند كه بيمارستانها با اين اكيپها فعال شدند، سالنهاي ورزشي دانشگاهها جهت ارائه خدمات درماني به امكانات اورژانس مجهز شد، ظرفيت تختهاي بيمارستاني افزايش يافت، سالنها تبديل به اتاقهاي بستري شدند و هماهنگي با بيمارستانهاي شهرستانها و استانهاي مجاور جهت پذيرش مصدومين انجام شد.
وي خاطر نشان كرد: تا روز يكشنبه صبح كه ما ساعت 6 صبح از فرودگاه تهران به تبريز رفتيم و در ساعت 7 صبح از تبريز با بالگرد به منطقه زلزلهزده سركشي داشتيم ديديم كه تمامي مجروحين از زير آوار خارج شدند و همه مصدومين توسط آمبولانس به بيمارستانها و مراكز درماني اعزام شدند. همچنين مصدومين در بيمارستانها مورد مداوا، عمل جراحي و اقدامات درماني قرار گرفته بودند كه با توجه به سرعت كار، رضايتمندي كامل را در ميان مصدومين شاهد بوديم.
وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با اشاره به برپايي بيمارستان صحرايي در ورزقان با توجه به نبود بيمارستان در اين شهرستان گفت: بيمارستان ورزقان در حال ساخت است و هنوز بهرهبرداري نشده، در ساختمان بيمارستانهاي اهر و هريس نيز اشكالاتي ايجاد شده بود كه قابليت ارائه خدمات نداشت لذا اكيپهاي پزشكي در محوطه بيرون بيمارستان مستقر بودند و كار مداواي مصدومين را انجام ميدادند.
وزير بهداشت در ادامه با اشاره به فواصل طولاني بين روستاهاي زلزلهزده گفت: با توجه به اينكه كساني كه در اين روستاها سكونت دارند احتمالا بالاي سر جنازههاي از دست رفتگان خود هستند به نظر ميرسد نيازمند خدمات ساده پزشكي باشند لذا ما از دانشگاهها خواستيم در هر روستا چادري مستقر كنند تا امكانات اوليه بهداشتي را در اختيار مردم قرار دهد. همچنين از ديروز كار اعزام اكيپهاي بهداشت محيط، مبارزه با بيماري و بهداشت رواني انجام شد و با توجه به اينكه خانواده بازماندگان نيازمند خدمات روانشناسي و روانپزشكي هستند، تيمهاي بهداشت درمان نيز به منطقه اعزام شدند تا بتوانيم وضع طبيعي را ايجاد كنيم.
دستجردي، قطع ارتباطات مخابراتي در مناطق زلزلهزده را يكي از چالشهاي مهم در امدادرساني دانست و گفت: بايد هماهنگي صورت گيرد تا از سوي مخابرات خطوط vip ايجاد شود و دانشگاهها بتوانند از اين خطوط استفاده كنند چرا كه ضعف ارتباطات موجب ميشود نتوانيم در فواصل لازم گزارشهاي صحيحي را دريافت كنيم.
وي نياز به گسترش خدمات امداد هوايي را مورد توجه قرار داد و گفت: ما نيازمند بالگردهاي بزرگي هستيم كه به سرعت كمك كنند و در كار انتقال بيماران تسريع كنند. البته اتوبوس آمبولانسها كمك خوبي بودند و تيمهاي ستادي دانشگاه در منطقه حاضر بودند خصوصا دانشگاه علوم پزشكي اردبيل كه كمك خوبي به دانشگاه علوم پزشكي تبريز كرد و ما از پرسنل عزيز، زحمتكش، كاركنان، پزشكان و متخصصيني كه در تمامي بيمارستانها در خدمت مردم بودند، تشكر ميكنيم.
وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با اشاره به آمار اعزام مصدومين زلزله به بيمارستانهاي بزرگ و شهرهاي مجاور خاطر نشان كرد: روي هم رفته بيش از دو هزار مورد اعزام مصدومين را داشتيم كه اكثرا درمان سرپايي شدند و 700 مورد نيز نياز به بستري و عمل جراحي داشتند. تعداد اعمال جراحي انجام شده در بخش اورژانس بيمارستانها هزار و 16 مورد بود كه تمامي اقدامات درماني در مورد آنها صورت گرفته؛ البته برخي نيازمند عمل دوم و سوم هستند كه تا زمان عمل بعدي در بيمارستان بستري خواهند بود.
وي ضمن قدرداني از نمايندگان استان آذربايجان شرقي خصوصا شهرستانهاي اهر، هريس و ورزقان خاطر نشان كرد: نمايندگان رسيدگي جدي به مصدومين، مجروحين و خانوادههاي بازماندگان را داشتند.
وزير بهداشت ضمن قدرداني از پرسنل زحمتكش دانشگاههاي علوم پزشكي از رضايتمندي مصدومين و بازماندگان زلزله از اقدامات درماني و بهداشتي خبر داد.
علي لاريجاني از اهتمام وزارت بهداشت براي تسريع در ارائه خدمات به مصدومين زلزله قدرداني كرد.
...................