آفتابنیوز : آفتاب: بیشتر اوقات ممکن است ناگهان حس کنید شنوایی تان کم شده است و نگران شوید. در اکثر این موارد حتی به یاد نمی آورید که چه چیزی ممکن است در این مشکل شما تاثیر گذاشته باشد، در اینجا به شما می گوییم که چه چیزهایی ممکن است ناگهان شما را ناشنوا کند:
● وقتی هم سرگیجه دارید هم نمی شنوید
رشدهای نابه جای سلولی
برخی رشدهای سلولی غیرسرطانی مانند استئوما، اگوستوز و پولیپ های خوش خیم مجرای گوش را مسدود کرده و موجب کاهش شنوایی می شوند (اینها همان هایی هستند که اصطلاحا به آنها می گویند غده های غیرسرطانی). در برخی موارد، درآوردن توده موجب برگشت شنوایی می شود. اکوستیک نروما (نوعی تومور گوش داخلی) روی عصب شنوایی و تعادل در گوش میانی رشد می کند. در این مورد مشکلات تعادلی، بی حسی صورت و وزوز گوش نیز ایجاد می شود. درمان این تومور در برخی موارد قسمتی از شنوایی را برمی گرداند.
● وقتی آشغال موجب ناشنوایی می شود
انباشت واکس گوش
واکس یا موم گوش از مجرای شنوایی در برابر آلودگی و میکروب ها محافظت می کند، اما همین واکس گوش نیز ممکن است انباشته و سخت شود که این انسداد روی کیفیت شنوایی تاثیر می گذارد، حتی ممکن است موجب گوش درد شده یا حس گرفتگی به همراه داشته باشد. اگر احساس کردید گوش تان گرفته است، سعی نکنید با واردکردن گوش پاک کن یا هر وسیله دیگر به داخل گوش، آن را پاک کنید. این کار را به پزشک خود بسپارید که هم سریع تر است و هم مطمئن تر.
● وقتی گیرنده مشکل دارد
مشکل در مسیر شنوایی
شنیدن صدا اینگونه است که موج صدا وارد گوش خارجی شده و درون کانال گوش به سمت جلو حرکت می کند. حرکت موج صدا موجب لرزش پرده گوش و استخوان های ظریف گوش میانی، استخوان های چکشی و سندانی می شود. این لرزش به سمت مایع حلزون گوش حرکت می کند، جایی که رشته های عصبی بسیار کوچک و میکروسکوپی سیگنال های عصبی به مغز می فرستند و با پردازش مغز صدا شنیده می شود. در صورت آسیب به هر یک از قسمت های مذکور یا در صورت وجود مانعی در راه های مذکور، افت شنوایی بروز می کند.
● مواظب گوش پاک کن خود باشید
جراحت یا تغییر فشار
ضربات شدید وارده به سر می تواند باعث جابه جایی استخوان های گوش میانی یا آسیب به عصب شود که افت دائمی شنوایی نتیجه آن می شود. تغییرات ناگهانی فشار از پرواز با هواپیما گرفته تا غواصی می تواند به پرده گوش، گوش میانی یا گوش داخلی آسیب رسانده و منجر به افت شنوایی شود، البته در این حالت ها عموما پرده گوش ظرف مدت چند هفته بهبود می یابد. در صورت آسیب شدید گوش داخلی جراحی اهمیتی خاص پیدا می کند، حتی وارد کردن گوش پاک کن و سایر اشیا به داخل گوش نیز دردسرساز است زیرا احتمال پارگی پرده گوش و آسیب دائمی شنوایی بیشتر می شود.
● صداهای خیلی بلند
موتورسیکلت ها و ابزار کار
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صدای بلند و مداوم موجب افت دائمی شنوایی و گاهی حتی ناشنوایی کامل می شود. در این میان در بسیاری مواقع مقصر اصلی سر و صدای محیط کار مانند ماشین آلات است. طبق بررسی های صورت گرفته در ایالات متحده، حدود ۳۰ میلیون نفر تقریبا هر روزه در معرض سطوح بالا و خطرناک صدا در محیط کار خود هستند. برخی وسایل نظیر موتورسیکلت و ابزار تولید برق نیز در طول زمان و به حالت مزمن قادر به ایجاد آسیب شنوایی هستند، پس در صورت امکان از فعالیت ها و ابزار پرسر و صدا دوری کرده یا حتی المقدور فاصله خود را با آنها بیشتر کنید.
● وقتی مشکل جای دیگری است
بیماری های مزمن
برخی بیماری های مزمنی که مستقیما به گوش مرتبط نیستند نیز می توانند افت شنوایی و حتی ناشنوایی کامل را به همراه داشته باشند. برخی از این بیماری ها با قطع جریان خون به سمت گوش داخلی یا مغز موجب صدمه به شنوایی می شوند، به عنوان مثال بیماری قلبی، سکته، فشارخون بالا و دیابت. بیماری های خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید نیز به برخی انواع افت شنوایی مرتبط هستند.
● استامینوفن دوست دارید؟
داروها
عوارض جانبی برخی داروها افت شنوایی است. از این گروه داروها می توان به برخی آنتی بیوتیک ها یا داروهای شیمی درمانی و ضدسرطان اشاره کرد که طی دوره مصرف این داروها چکاپ شنوایی توصیه می شود. مصرف مکرر آسپیرین، داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی (مثل خانواده بروفن ها) و استامینوفن نیز خطر افت شنوایی را افزایش می دهند که خوشبختانه اینگونه عوارض جانبی مربوط به شنوایی با قطع مصرف دارو رفع می شود.
● اگر عاشق کنسرت هستید...
کنسرت ها، و وزوز گوش
اخیرا به کنسرت رفته اید؟ هنوز صدای آن را در گوش خود احساس می کنید؟ به این حالت وزوز گوش گفته می شود.
میانگین سطح دسی بل یک کنسرت زنده موسیقی راک ۱۱۰ است یعنی به اندازه ای بلند است که ظرف فقط ۱۵ دقیقه آسیب دائمی به گوش وارد کند. امکان بروز آسیب شنوایی با قرار گرفتن هر چه طولانی تر در معرض صداهای بالای ۸۵ دسی بل بیشتر می شود. از دیگر صداهای خطرناک می توان به صداهای اره برقی و دستگاه باغبانی مکنده برگ اشاره کرد. شدت صدای مکالمه عادی ۶۰ دسی بل است. وزوز گوش گاهی برای ساعت ها، روزها و هفته ها همچنان ادامه پیدا می کند و گاهی دائمی می شود. به منظور پیشگیری از آسیب دائمی یا افت شنوایی، از محافظ گوش استفاده کرده و تماس خود را محدود کنید.
مجله سیب سبز