آفتابنیوز :
- آيا شما هيچ اطلاعي از همتايان اروپايي خود داريد كه آماده از سرگيري گفتگو با ايران باشند؟ - من در اين مورد هيچگونه اطلاع جديدي براي شما ندارم. ما ايراني ها را ترغيب كردهايم كه به مذاكره با سه كشور اروپايي بازگردند، اما در اين مورد براي شما هيچ اطلاعات خاصي ندارم.
- گزارشاتي هست كه يكي از مذاكره كنندگان اصلي، يكي ا ز ميانه روترينها در تهران، امروز استعفاء كرده است.
- من اين گزارشات را نديده ام.
- علي لاريجاني، مذاكره كننده اصلي به سوريه رفت و با رييس جمهور اسد ديدار كرد. آيا آن را ديده ايد؟
- من شنيده ام كه اين مسأله صورت گرفته است. ببينيد، ايران بايد تصميم بگيرد كه چه راهي را مي خواهد در پيش بگيرد. آيا قصد دارد مسير انزواي بيشتر از جامعه جهاني را ادامه دهد، به جامعه بين المللي بي اعتنايي بيشتري كند، يا قصد دارد از فرصتي كه توسط سه كشور اروپايي به آنها داده شده استفاده كند و خواهيم ديد روزها و هفته هاي آينده چه خواهد شد.
شوراي حكام آژانس در اجلاس اخير خود رأي داد كه ايران از تعهدات بين المللي خود تبعيت نمي كند و براي تصميم گيري پيرامون فعاليت هاي هسته اي آن يك سري سوال دارد و به عنوان بخشي از آن قطعنامه، گزارشي از آژانس براي شوراي امنيت وجود خواهد داشت. حالا اينكه اين گزارش در ارتباط با همكاري ايران و تبعيت آن از تعهدات بين المللي اش چه محتوايي داشته باشد بستگي به ايران دارد. بنابراين خواهيم ديد كه براساس اقدامات آنها و تصميماتي كه مي گيرند، آنها چه مسيري را براي رفتن انتخاب مي كنند.
- اگر ايران موضع خود را كاملا راديكال كند و خود را منزوي نمايد شما چه امكاناتي داريد كه .... - اجازه بدهيد قدم به قدم پيش برويم. من فكر مي كنم آنچه كه ايران ديده است نتيجه اعمال خودش است. ايران توسط خود و از طريق اقداماتش و عدم همكاري و بي اعتنايي به جامعه بين المللي و اخيرا، سخنراني رييس جمهور ايران در سازمان ملل، خود را در اين موقعيت قرار داده است. من فكر مي كنم كه آن سخنراني براي بسياري از كشورها شوك آور بود. من فكر مي كنم كه آنها چهره واقعي ايران را ديدند.
بنابراين ما قدم به قدم پيش خواهيم رفت و در حال حاضر خواهيم ديد كه ايران در ارتباط با واكنش در قبال پيام بسيار واضح جامعه بين المللي، آنگونه كه در رأي گيري شوراي حكام به منصه ظهور رسيد، چه مي كند.
- گزارشي منتشر شده كه رييس جمهور ايران در پي اين است كه برنامه هسته اي را به طور كامل به ارتش تحويل دهد. آيا در اين مورد چيزي مي دانيد؟ و آيا اين امر درباره برنامه هسته اي ايران براي شما نگراني بيشتري ايجاد مي كند؟ - خوب، من اين گزارش را ديدم و در مورد منبع اين گزارش بايد يك تذكر دهم و آن اين است كه شوراي ملي مقاومت ايران ملقب به مجاهدين خلق ايران، MEK، كه امريكا آن را به عنوان يك سازمان تروريستي خارجي ثبت كرده است و دولت امريكا با MEK يا NCI در ارتباط با برنامه هسته اي ايران هيچ تماسي ندارد. بنابراين اين يادآوري درباره منبع اين گزارش بود.
اما به طور كلي درباره موضوع كلي كنترل ارتش ايران بر برنامه هسته اي ايران و نقش آن، ياددآور مي شويم كه يكي از نگرانيهاي باقيمانده آژانس كه به تحقيقات ادامه مي دهد ميزان نقش ارتش در برنامه هسته اي ايران است. آژانس قبلا تاييد كرده است كه ارتش ايران سرپرستي بسياري از كارگاههاي سانتريفيوژ در ايران را به عهده دارد و اين كه يك سازمان نظامي ايران در تاسيساتي در لويزان كه ايران قبل از اينكه آژانس به سايت دسترسي پيدا كند آن را از بين ببرد، كارهاي مربوط به امور هسته اي را انجام داده بود.
همچنين ياددآور مي شوم كه ايران همچنان از قبول درخواست دسترسي كامل آژاانس براي ديدار از يك سايت انفجار بالا در پارچين خودداري مي كند.
بنابراين جداي از اين گزارش، در ارتباط با نقش ارتش ايران در برنامه هاي هسته اي آنها، نگرانيهايي از گذشته و سوالات پاسخ داده نشده اي وجود دارد.
- من آنچه را كه درباره MEK مي گوييد درك مي كنم، اما آنها مدتي در ليست بوده اند و اطلاعاتي را براي جامعه بين المللي فراهم كرده اند كه قبلا در رابطه با ادعاها مورد استفاده قرار گرفت. بنابراين در ارتباط با نوع اعتبار آن اطلاعات چه تغييري حاصل شده است؟- من نمي توانم صحت اين ادعا را تاييد كنم. اما يك مسأله كه ما در گذشته انجام داده ايم و همچنان به آن ادامه مي دهيم ترغيب آژانس به بررسي هرگونه ادعاي بالقوه معتبر است.
- آيا امريكا پيشنهاد آفريقاي جنوبي را براي رفع بن بست ميان اتحاديه اروپايي و ايران يك راه حل قابل اتكاء تلقي مي كند؟ آيا شما آن را بررسي كرده ايد؟ - وزير خارجه (رايس) با وزير خارجه آفريقاي جنوبي ديدار كرده و من از هيچ تغييري در موضع افريقاي جنوبي در اين مورد اطلاعي ندارم. در زمان آن ملاقات، افريقاي جنوبي علاقمند به بررسي مسايلي بود كه در مذاكرات با سه كشور اروپايي اتفاق مي افتاد، اهداف آن مذاكرات چه بود و دقيقا چه چيزي روي ميز قرار داشت.از آنها درآن مرحله در يك حالت جمع آوري اطلاعات بودند.
من ديگر چيزي در مورد پيشنهاد رسمي و يا غيررسمي افريقاي جنوبي نشنيده ام لذا در اين مرحله آن چه كه من مي گويم اين است كه ما ايران را ترغيب مي كنيم كه به ميز مذاكره با سه كشور اروپايي در ارتباط با فرايند مذاكراتشان بازگردد.
- آيا مي توانيد آشكارا بگوييد كه علائم نقش فزاينده ارتش ايران در برنامه هسته اي شاهد ديگري است بر اينكه اين يك برنامه سلاح هسته اي است؟- خوب، واقعيت اين است كه اين سوالات پاسخ داده نشده وجود دارد. و اين صرفا امريكا نيست، بلكه آژانس است كه اين نگرانيها را دارد. فكر مي كنم منطقي باشد كه يك نتيجه منطقي از دخالت يك ارتش در يك برنامه هسته اي اين است كه آنها سعي مي كنند سلاح هستهاي بسازند و اين مدتهاست كه مايه نگراني ما است.