آفتابنیوز : آفتاب: رییس سازمان حج و زیارت گفت: تأکید کردهایم که حج را از مسائل سیاسی رایج میخواهیم دور نگه داریم، تا حدودی هم در کسب این منظور موفقیت داشتهایم؛ اما نمیتوانیم انکار کنیم که مسائل حج ما از مسائل سیاسی بین دو کشور تأثیرپذیری دارد.
حجت الاسلام والمسلمین سیداحمد موسوی - مشاور رییسجمهور و رییس سازمان حج و زیارت - با بیان این مطلب ادامه داد: با این وجود، شرایط نسبت به سالهای گذشته بهتر بود و همهی همایشهایمان را هم برگزار کردیم، ضمن آنکه مسائل پیش آمده در سالهای گذشته بعضا بیشتر بود و امسال شاهد بودیم که برخوردهای نامطلوب در قبرستان بقیع و نیز فرودگاهها با زائران ایرانی بسیار کمتر بود.
او بیان کرد: برخی بهخاطر بعضی مسائل، قبل از حج تلاش کردند با طرح بحثهایی مانند حج بدون برائت و حج بدون دعای کمیل، مضایقی ایجاد کنند که تنها حاصل آن، ایجاد اضطراب در زائران بود. خدمت این افراد هم عرض میکنم که حداقل ما تلاش میکنیم مسائل سیاسی را با مسائل حجمان قاطی نکنیم تا بتوانیم حج تأثیرگذاری داشته باشیم.
موسوی تأکید کرد: برخلاف برخی فضاسازیها و خبرسازیها، هیچ کسی هیچ تعهدی را به طرفهای سعودی برخلاف مصالح کشور و اهداف و منویات رهبر معظم انقلاب نداده است.
هچ زائری در راه نماند
رییس سازمان حج و زیارت همچنین گفت: حتا یک مورد هم گزارش نشد که فردی از زائران ایرانی مانده باشد که اعمال و مناسکش را انجام نداده باشد. یک نفر را داشتیم که بهخاطر کهنسالی جا مانده بود که بحمدلله ایشان هم پیدا شد. به مردم ایران عرض میکنم 75هزار نفر زائری که داشتیم به لطف خدا مناسکشان را انجام دادند که این ناشی از مدیریت هماهنگ جاری بین بعثهی مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت بود.
او بیان کرد: از جمله شاخصهای بسیار خوب حج امسال که نمود خاصی داشت، پیام مقام معظم رهبری بود که بسیار فراگیر بود و تعریف و تمجیدهای بسیاری از زائران کشورهای دیگر را هم درپی داشت. خدا را شاکریم که این گونه رهبری به ما عطا کرده است.
موسوی گفت: با وجود موانع و محدودیتهای موجود، حج امسال با اقتدار و متناسب با شأن جمهوری اسلامی ایران بهشکل هماهنگ برگزار شد. ما تلاش کردیم اضطراب را از مجموعهی مدیریت بگیریم و به جای آن نشاط را تزریق کنیم. امروزه حج جمهوری اسلامی ایران یک الگوست و مسئولان کشور میزبان نیز نظم و آرامش حجاج ایرانی را تمجید میکنند. میتوانیم با افتخار بگوییم به آنچه برنامهریزی کرده بودیم و به منویات مقام معظم رهبری، با اقتدار، نظم و عظمت دست یافتیم.
رییس سازمان حج و زیارت کسب میانگین تأخیر 6 دقیقه را در پروازهای اعزام به عربستان یک رکورد دانست و اظهار کرد: برای پروازهای بازگشت هم با مقامات کشور میزبان هماهنگیهایی شده است تا حداقل تأخیرها را داشته باشیم. پروازهای تبریز هم که به علت عملیات بازسازی، از استان همجوار انجام شده بود، در برگشت مستقیم به فرودگاه تبریز انجام خواهد گرفت.
او تعداد پروازهای از مبداء جده را شامل حدود 60 درصد حجاج ایرانی و پروازهای مدینه را شامل حدود 40 درصد اعلام کرد.
رکوردشکنیهای متعدد در خدمات حج امسال
موسوی در بخش دیگری از سخنان خود، یکی از کارهای حجیم حج را بحث انتقال حجاج بین مکه – عرفات – مزدلفه – منا – مکه دانست و گفت: برای این منظور ابتدا نقاط ضعف سالهای گذشته را شناسایی کردیم که برطرف کردن آنها به ما خیلی کمک کرد. ضمن آنکه در یک مورد اضطراری، براثر بارش باران روز قبل از حضور زائران در صحرای عرفات، 80 درصد خیمههای ما خوابید که با بسیج 600 نفر از نیروها، توانستیم بیش از هفتهزار خیمه را سرپا کنیم که وقتی زائران به عرفات وارد شدند، مشکلی وجود نداشته باشد.
او افزود: هر ذابح امسال بین 1000 تا 1500 گوسفند را با لحاظ کردن شرایط شرعی قربانی کرد و قربانی هیچ کسی باقی نماند که احرام را تا روزهای دیگر نگه دارد. در این زمینه میتوان گفت که در ذبح قربانی مانند حمل ترددی رکوردشکنی داشتیم و هیچ مشکلی به ما گزارش نشد.
شرایط حلق تغییر میکند
رییس سازمان حج و زیارت در پاسخ به پرسش یکی از مجریان تلویزیون و خبرنگار ایسنا دربارهی وضعیت نامناسب حلق (تراشیدن موی سر) برای حجاج و خدشههای احتمالی که به حج آنها وارد میکند، تصریح کرد: یک فشار بر ما وجود داشت که فضای اختصاصیافته را کم کنند که زیر بار نرفتیم. با این حال، زیر هر چادر 16 نفر سهمیه داریم که تنگی جا ایجاد میکند. من هم سخن شما را قبول دارم که میزان بهبود ما در این حوزه با دیگر بخشها اصلا قابل مقایسه نیست و باید اقدام اساسی صورت گیرد. برای همین منظور، در جلسهای طرحی برای اصلاح روند در نظر گرفته شد که متأسفانه با همکاری همهی زائران همراه نشد.
حجتالاسلام موسوی در پاسخ به دیگر پرسش خبرنگار ایسنا در زمینهی وضعیت متناقض حجاج ایرانی اعزامی از خارج از کشور که مشکل بهوجود آمده برای آنها در اسکان منا بازتاب نامطلوبی در رسانههای عربستان داشت، بیان کرد: معمولا در این سیستم، کسانی بهدنبال این هستند که جاهایی را کم کنند و آن فضاها را به دیگران بفروشند تا درآمد بیشتری داشته باشند؛ ولی ما محکم ایستادیم و هیچ فضایی را اجازه ندادیم که کم کنند. با این حال، ظاهرا یک شب قبل، بخشی از سهمیهی ما را به کاروانهای ایرانیان خارج از کشور فروخته بودند و قصد داشتند ایرانیان داخل و خارج را مقابل هم قرار دهند.
او افزود: این خود ما بودیم که از نیروهای امنیتی سعودی خواستیم تا در محل حاضر شوند و به موضوع رسیدگی کنند. در نهایت هم برای آنها محرز شد که تخلف از مؤسسهی سعودی است که جایی را که قراردادش بسته شده به دیگران فروخته است. این موضوع انعکاس نادرستی در رسانههای عربستان پیدا کرد که معاون سازمان و سفیر ایران در عربستان پیگیرند تا اصلاحیههای لازم منتشر شود.
سهمیهها کم شود، صف انتظار کوتاه میشود
رییس سازمان حج و زیارت همچنین در بخش دیگری از سخنانش تأکید کرد: اینکه مردم زیادی برای مدت طولانی در صف انتظار تشرف هستند، دغدغهی همهی مسئولان امر است. اینکه برخی در سخنرانیهایشان با افتخار میگویند 20 بار به حج آمدهاند، اگر این روند اصلاح شود و سهمیهها به مردم داده شود، صفها هم قاعدتا کوتاه میشود.
موسوی در پایان از شخص رییسجمهور تشکر کرد که در موضوع حج امسال وارد شد و مشکل ارز را حل کرد تا دغدغهای در زمینهی قراردادهای مربوط وجود نداشته باشد.
مشکل را هر کسی ایجاد کرده وظیفه دارد حل کند این که تشکر نمی خواد