آفتابنیوز : آفتاب: موضوع بودجه با ابلاغ بخشنامه آن به فاز عملیاتی وارد شده است. طی سالهای گذشته یکی از پر بحث ترین موضوعات، چالش میان دولت و مجلس بر سر دیر رسیدن لایحه بودجه و نیز تغییرات اعمال شده در آن توسط مجلس بوده است. برای امسال چه تمهیداتی اندیشیده شده که مشکلات سالهای پیش دوباره بروز نکند؟ مهمترین موضوعی که در بودجه هست، این است که در نظر بگیریم سال آینده دولتی دیگر بر سر کار می آید، بنابراین نباید در تصویب بودجه تصمیم های بسته و محدود و غیر قابل انعطاف بگیریم که دولت بعدی را با چالش مواجه کند.
موضوع مهم دیگر در بودجه سال آینده، موضوع دلار است،با توجه به ظرفیت ها و پتانسیل های موجود که دولت بیشتر از همه به آنها آگاه است، دلار باید طوری قیمت گذاری شود که بودجه سال آینده را با مشکل مواجه نکند. دولت بهتر از همه می داند که ظرفیت ها و امکاناتش چقدر است ،می داند چقدر دلار دارد، چقدر باید تزریق کند و چقدر می تواند با بحران مقابله کند.
دولت می تواند پیش بینی کند که در سال آینده دلار افزایش خواهد داشت یا کاهش و باید بر این اساس، نوسانات ناشی از نرخ دلار را پیش بینی کند، حتی اگر نمی تواند پیش بینی کند، باید نرخ آن را شناور کند و البته مجلس تاکیدی بر شناور بودن ندارد و نظر هم نمی دهد که بعدا به این کار متهم شود، ولی کار در اختیار دولت است تا به بهترین شکل، بودجه را هدایت کند.
ولی دولت معتقد است که مجلس لایجه بودجه را به طرح خودش تبدیل می کند؟
البته مجلس بودجه را مصوب می کند، ولی دولت هر کاری دلش می خواهد می کند!
یکی از مشکلات سالها پیش، دیر رسیدن لایجه بودجه به مجلس بود. این موضوع امسال برطرف می شود؟
ما دنبال می کنیم که لایحه زودتر بیاید. این موضوع در هیات رییسه مطرح شد و نامه ای هم به دولت نوشته که بودجه را تا 15 آذر به دست مجلس برساند، چون بودجه با توجه به شرایط موجود به کار کارشناسی و بررسی بیشتری نیاز دارد.
درباره این ادعای دولت که معتقد است مجلس بودجه دولت را به طرح خودش تبدیل کرده است هم باید بگویم شما چه انتظاری دارید وقتی متخصصین امر در بعضی موارد فقط یک ساعت وقت دارند تا در برخی زمینه ها اظهار نظر کنند!وقتی بودجه این قدر دیر به مجلس می آید، همین اتفاق می افتد و نمایندگان برای این که زمان کم نیاید، زود آن را بررسی می کنند. این زمان را دولت از مجلس گرفته است، در حالی که اگر دولت در زمان قانونی لایجه را بیاورد، مجلس سر فرصت آن را بررسی می کند.
به نظر شما چرا لایحه بودجه به یک چالش هر ساله میان دولت و مجلس تبدیل شده است؟
من سوال می کنم که چرا دولت های قبلی نمی گفتند ؛مجلس هر کاری دلش می خواهد با بودجه می کند؟ به نظر من دلیلش این است که آقای احمدی نژاد مجلس را در راس امور نمی داند، ولی ایشان باید بداند که بر اساس فرموده امام خمینی (ره)، مجلس در راس امور است و اوست که بودجه را تصویب می کند. در واقع دولت فقط پیشنهاد دهنده است.
به هر حال دولت هم به مجلس این نقد را دارد که لایحه می دهد، ولی مجلس چیزی را که دلش می خواهد مصوب می کند؟
اولا مجلس هر چه دلش بخواهد را تصویب نمی کند، بلکه بر اساس نظرات کارشناسی این کار را می کند. از سوی دیگر باید این نکته را فاش کنم که در زمان بررسی لایحه بودجه در مجلس، نمایندگانی از دولت به کمیسیون های مجلس می آیند و پیشنهاداتی می دهند که پیش از آن جرات نکرده بوده اند آنها را در دولت مطرح کنند. آنها این پیشنهادات را به نمایندگان مجلس می دهند و از آنها امضا می گیرند.
حالا که توپ در زمین مجلس است، این را بدانید که برخی نمایندگان دولت چون حرفشان در دولت زمان تهیه لایحه بودجه خریدار نداشته یا جرات نداشته اند آن را اعلام کنند، پیشنهادشان را در سربرگ مجلس ارائه می کنند و امضای نمایندگان را می گیرند. خودشان هم تاکید می کنند که اگر این اتفاق نیفتد ما در وزارتخانه ها با مشکل مواجه خواهیم شد. من می گویم که بسیاری از این تغییرات در لایحه بودجه، پیشنهاد خود اعضای دولت است.
آقای حسینی! این روزها موضوع دلار تقریبا به بحث اول کشور تبدیل شده است. این موضوع در بودجه سال آینده چطور دیده خواهد شد؟
ما اول باید ببینیم اولویت اولمان بحث دلار هست یا نه. برای مجلس که این طور است، ولی ظاهرا برای دولت نیست و طوری نشان داده می شود که انگار اتفاقی نیفتاده است. ما اگر جای دولت بودیم، نظارتمان را برای جلوگیری از افزایش قیمت کالاهای داخلی زیاد می کردیم. گرچه یک طرف موضوع دلار هست، اما واقعیت این است که همه چیز به دلار وابسته نیست.
الان قیمت کالاهای داخلی به طور افسار گسیخته در حال افزایش است و هر کس هر طور دلش می خواهد قیمت می گذارد، بدون این که کسی چیزی بگوید. این روزها باید نظارت و بازرسی در مقابل کسانی که از جیب اقشار آسیب پذیر پول بر می دارند و پس انداز می کنند، بیشتر شود. به هر حال شرایط کاملا نمایان است. ما در برخی تولیدات داخل که ربطی به واردات هم ندارند، افزایش چند برابری قیمت را داریم، بدون این که برخوردی با آنها صورت بگیرد.
اخیرا موضوعی با عنوان طرح الحاق بانک مرکزی به وزارت اقتصاد توسط برخی نمایندگان مطرح شد. این طرح را تا چه حد عملیاتی می دانید و به نظر شما اجرای آن تا چه اندازه به حل مشکلات موجود کمک می کند؟
در برنامه پنجم توسعه، پیشنهادی مبنی بر این که بانک مرکزی مستقل شود مطرح شد. البته با آن مخالفت هایی شد و اصلا کار به طرح آن در مجلس نرسید. این که بانک مرکزی باید در مقابل اقدامات خود به مجلس و مردم پاسخگو باشد، در شرایط امروز خودش را نمایان کرده است. این که رییس کل بانک مرکزی توسط مجلس دعوت بشود و نمایندگان مردم بتوانند سوالات خود را از یک مسوول بپرسند، یک الزام است، اما شرایط کنونی نشان می دهد که او مسوولیتی برای جوابگویی ندارد.
در این زمینه پیشنهادی مطرح شد، ولی به نظر من ما باید از این وضعیت گذر کنیم. چون اگر این اتفاق هم بیفتد، ما فقط دنبال جوابگویی بوده ایم. الان وزرا جوابگو هستند، ولی دیدید وزیر اقتصاد به مجلس آمد و گفت که موضوع دلار هیچ ربطی به من ندارد. در صورتی که او سخنگوی دولت است و به عنوان سخنگو باید توضیح می داد. به نظر من باید شرایط جدیدی تعریف گردد.
بالاخره راهکار این قضیه چیست؟
ما سوال از رییس جمهور را در همین رابطه مطرح کرده ایم. شنیده ام عده ای گفته اند که سوال از دستور کار خارج شده، اما من اعلام می کنم که سوال از دستور کار خارج نشده و تا یکشنبه 14 آبان فرصت اضافه کردن یا پس گرفتن امضاها هست. آن موقع اعلام وصول می شود. بعد از اعلام وصول هم نمی توان امضاها را تغییر داد.