کد خبر: ۱۸۱۱۵۹
تاریخ انتشار : ۲۶ آذر ۱۳۹۱ - ۱۵:۵۳

اهداف، ویژگی‌ها و پیامدهای جنگ غزه

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: - اهداف و دلایل حمله نظامی
مهمترين علت حمله اسرائيل به نوار غزه را مي توان دلايل داخلي دولت نتانياهو عنوان کرد. از آنجا که دولت نتانياهو در طول چند سال اخير با مشکلات و معضلات داخلي، منطقه‌اي و بين المللي مختلفي روبرو بوده و اين مشکلات و چالش‌ها باعث کاهش اعتبار و مشروعيت اين دولت شده است، نتانياهو با طراحي حملات هوايي به غزه درصدد بود تا با ايجاد فضاي امنيتي و بهره گيري از ابزارهاي نظامي با افزايش مشروعيت خود، آرا اسرائيلي‌ها در انتخابات پارلماني پيش‌رو در ژانويه آينده را جلب نمايد. 

دولت نتانياهو علاوه بر دلايل داخلي براي حمله به غزه در سطح منطقه‌اي نيز دلايل خاص خود را دارد که بخشي از اين دلايل مربوط به وضعيت و مسائل خاص اين رژيم با فلسطيني‌هاست و بخشي نيز به شرايط کلي‌تر منطقه‌اي مربوط مي‌شود. در خصوص فلسطيني‌ها يک هدف کلان و هميشگي در سياست تل‌آويو ضربه زدن به مقاومت اسلامي و نيروهاي حماس و تخريب توانمندي جنبش حماس است که به عنوان هدف هميشگي اين رژيم دنبال مي‌شود. نکته دوم آزمون توانمدي حماس در شرايط جديد و پس از تحولات اخير منطقه‌اي است، به گونه‌اي که اين رژيم برآورد صحيحي از توانمندي نظامي و امنيتي حماس داشته باشد تا در مواقع حساسي مانند درگيري احتمالی نظامي با ايران بتواند بر آن فائق آيد. در سطح منطقه‌اي، از جمله دلایل مهم حملۀ اسرائیل به غزه، تلاش این رژیم براي سنجش شرايطِ متحولِ منطقه و نیز تغييرات رخ داده در معادلات منطقه‌اي خاورميانه بعد از خيزش‌هاي مردمي در جهان عرب و روي کار آمدن دولت‌هاي جديد در مصر، تونس و ليبي است. در سطح بين المللي مي‌توان به دو موضوع به عنوان دلايل اصلي حمله اسرائيل به غزه اشاره کرد. نخست نزديک شدن موعد مطرح شدن موضوع عضویت غیررسمی فلسطین در سازمان ملل در ماه آينده از سوي تشکيلات خودگردان است. 

بر اين اساس رژیم اسرائيل با حمله به غزه و نابه¬سامان و بحرانی جلوه دادن اوضاع داخلی فلسطین قصد اخلال در این امر را دارد. موضوع ديگر به نوع رويکردهاي دولت اوباما به اسرائيل و به خصوص روابط آن با دولت نتانياهو مربوط است که اسرائیل در پی جلب حمایت امریکا به بهانه جنگ و به خطر افتادن امنیت ملی اسرائیل بود. 

- ویژگی ها و شرایط جنگ غزه
در خصوص ویژگی‌ها و شرایط جنگ نوامبر ٢٠١٢ غزه یا عملیات «ستون ابر»، می‌توان چندین مولفه و مساله اساسی را مورد مطرح کرد. یکی از ویژگی های این جنگ که مشابه جنگ گذشته اسرائیل در اواخر سال ٢٠٠٨ است، تلاش دو طرف برای برتری در موازنه استراتژیک و فرارفتن از موازنۀ گذشته است. ویژگی مهم دیگر این جنگ در مقایسه با سال ٢٠٠٩ تغییر شرایط ژئوپلیتیک منطقه ای است. در حالی که اسرائیل در زمان عملیات «سرب گداخته» در سال ٢٠٠٩ با شرایط منطقه ای به نسبت مساعدی روبرو بود و به خصوص حماس از حمایت عربی چندانی برخوردار نبود، در شرایط جدید بعد از خیزش های مردمی در خاورمیانه مولفه های نوینی وارد سیاست منطقه ای شده است که به ضرر اسرائیل بود. تداوم و گسترش احتمالی عملیات ستون ابر با توجه به شرایط منطقه ای خطرات بیشتری را برای اسرائیل در بر داشت. 

در این معنا، وضعیت نوین منطقه¬ای به هیچ¬وجه با رویکردهای امنیتیِ نتانیاهو سازگاری نداشته است. مولفه مهم دیگر تلاش های گستردۀ منطقه ای و بین المللی برای پایان دادن به جنگ و به خصوص تبدیل شدن قاهره به کانون دیپلماسی برای توافق جهت آتش بس بوده است. ویژگی دیگری که می توان آن را خاص جنگ نوامبر ٢٠١٢ غزه دانست، توافق آتش بس بین گروههای فلسطینی و اسرائیل است که برای اولین بار نه تنها شامل پیش شرط های اعلامی اسرائیل نیست، بلکه بسیاری از شروط و ملاحظات حماس در آن مورد توجه قرار نگرفته است. در این توافق هر چند عدم شلیک موشک و راکت از سوی فلسطینی‌ها به عنوان شرط ضروری آتش بس مورد تاکید قرار گرفته است، اما نکات مثبت برای فلسطینی‌ها توقف حمله به غزه، عدم هدف قرار دادن اعضا و رهبران حماس و بازگشایی گذرگاههای غزه است.
 
- پیامدهای جنگ غزه
پیامدهای جنگ نوامبر ٢٠١٢ غزه را از منظر اسرائیل، گروههای مقاومت فلسطینی و منطقه‌ای می‌توان مورد ارزیابی قرار داد. این جنگ آشکار می کند که قدرت نظامی حماس و بازدارندگی آن روند تصاعدی را طی می کند و ممکن است در آینده اسرائیل با تهدیدات گسترده تری از سوی گروههای مقاومت مواجه شود. موضوع مهم دیگر اثبات عدم کارآمدی کامل گنبد آهنین اسرائیل به دلیل عبور بخش مهمی از راکت‌های حماس از آن است. 

عبور حماس از این جنگ ، این واقعیت را پررنگ می کند که دیگر اسرائیل و غرب قادر به کنار گذاشتن مقاومت از معادلات فلسطین نخواهند بود و گروههای مقاومت به عنوان واقعیتی پویا در آینده نیز همچنان عرض اندام خواهند کرد و حتی قدرت بازدارندگی آن افزایش خواهد یافت. پیامد دیگر جنگ برای حماس را می توان تقویت جایگاه این جنبش در عرصه داخلی فلسطین برشمرد. در حالی که تشکیلات خودگردان فلسطین خود را برای حضور در سازمان ملل به عنوان نماینده تام الاختیار مردم فلسطین مهیا می کند جنگ غزه تمام مانورهای سیاسی تشکیلات خودگردان فلسطین را تحت الشعاع قرار داد و نشان می دهد که نماینده اصلی فلسطینی‌ها در برابر رژیم اسرائیل که قادر به دفاع از منافع و آرمان‌های فلسطینی است، گروههای مقاومت است. جنگ غزه نشان دهنده تغییر محسوس فضای عمومی و سیاسی منطقه در خصوص مساله فلسطین و افزایش حمایت های سیاسی و دیپلماتیک و حتی مالی و اقتصادی از گروههای فلسطینی است. در این راستا سفر مقامات عربی به غزه در طول جنگ و تماس های سیاسی گسترده به خصوص در قاهره نشان از افزایش حساسیت ها و واکنش های منطقه ای به حملات اسرائیل به فلسطینی ها داشته است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
arses
|
UNITED STATES
|
۱۶:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۶
0
1
بله این تحلیل درسته ولی یک دید دیگه هم وجود دارد اول اینکه هیچ کشور عربی انچنان اسراییل رو محکوم نکرد و همه فقط دنبال میانجیگری بودن به خصوص مصر جدید و قطر
دوم اینکه اسراییل به نوعی گنبد آهنین رو تست کرد تا ایراداتش رو برطرف کنه
سوم اینکه دیدن حمایت اعراب وجود نداره و حساسیتی نسبت به کشور عربی وجود نداره تصمیم گیری رو واسه سرانجام سوریه راحت کرد
چهارم اینکه قدرت موشکی حماس رو سنجیدن
پنجم فهمیدن از طریق مرز مصر موشک و... میرسه با توافق با امریکا قرار شد نیرو به مرز برسه ک نیرو های آمریکایی اومدن و مستقر شدن.
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین