کد خبر: ۱۸۱۷۶۷
تاریخ انتشار : ۰۳ دی ۱۳۹۱ - ۰۸:۵۴

بررسی مواضع جان کری در رابطه با ایران

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: روز جمعه اعلام شد جان کری در کابینه دوم باراک اوباما به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا جانشین هیلاری کلینتون خواهد شد و به احتمال زیاد کری به آسانی رای موافق سنا را جهت کسب این پست به دست خواهد آورد.

جان کری از سال ۱۹۸۵ میلادی به عنوان سناتور ماساچوست در مجلس سنای آمریکا حضور داشته است یکی از باسابقه ترین سناتورهای آمریکا محسوب می شود. همچنین کری در حال حاضر ریاست کمیته روابط خارجی ، کمیته مسئول نظارت بر مصوبات سنا در حوزه سیاست خارجه، را بر عهده دارد.

کری در سال ۲۰۰۴ میلادی به عنوان نامزد دموکرات ها برای تصدی پست ریاست جمهوری آمریکا رقیب جرج بوش بود اما نتوانست در آن انتخابات به پیروزی دست یابد. کری از کهنه سربازان جنگ ویتنام است که در سال های ۱۹۷۰ و ۱۹۷۱ پس از بازگشت از ویتنام به "جنبش کهنه سربازان علیه جنگ" پیوست.

وزیر امور خارجه آمریکا، به عنوان رأس هرم تیم امنیتی دولت نقش تعیین کننده ای در تصمیم گیری های مربوط به سیاست خارجه ایفا می کند و در هدایت خط مش سیاست خارجه آمریکا از اهمیت ویژه ای برخوردار است و حضور کری در رأس هرم امنیتی اوباما می تواند روند سیاست خارجه آمریکا را به نحوی تغییر دهد که با روند سیاست خارجه دولت اوباما و دولت بوش تفاوت داشته باشد.

سیاست کری: قدرت نرم (با در دست داشتن ابتکار عمل) + قدرت سخت (درصورت نیاز)

کری به عنوان سیاستمداری که گفتگو را راه اولیه حل مشکلات سیاسی می داند، شناخته می شود اما با نگاهی دقیق تر به کارنامه سیاسی کری می توان رگه های جنگ طلبی و اقدامات سخت گیرانه علیه طرف مقابل را در "سیاست کری" مشاهده کرد. شاید بتوان گفت سیاست کری ترکیبی از بکار گیری هوشمندانه قدرت نرم دموکرات ها و قدرت سخت جمهوری خواهان، درصورت نیاز باشد.

ورود کری به سیاست با پایان جنگ ویتنام و خروج آمریکا از ویتنام مصادف بود و کهنه سرباز مخالف جنگ در سال ۱۹۸۵ به سناتوری سنا رسید. در سال ۱۹۹۱ و در دوره پیش از جنگ خلیج فارس، کری مخالف اقدام نظامی علیه دولت صدام حسین بود و بر این باور بود باید با تحریم رژیم عراق را تحت فشار گذاشت. همچنین کری از حامیان مداخله نظامی آمریکا در بوسنی و کوزوو بود. در سال ۲۰۰۱ کری از پیشنهاد اقدام نظامی علیه عاملان ۱۱ سپتامبر که منجر به جنگ افغانستان شد حمایت کرد. کری در سال ۲۰۰۳ نیز از حمله دولت بوش به عراق حمایت کرد اما اندکی بعد به صف مخالفان جنگ عراق پیوست.

به نوشته سی ان ان، کری در مقام وزیر امور خارجه آمریکا باید با سه بحران مهم شامل، جنگ داخلی سوریه، مسئله هسته ای کره شمالی، و رویارویی با ایران دست و پنجه نرم کند.

به نظر می رسد مسئله ایران الویت اصلی دوره دوم ریاست جمهوری اوباما و دستگاه سیاست خارجه او به ریاست جان کری باشد. جان کری نیز همانند اکثریت غریب به اتفاق سیاستمداران واشنگتن نشین بر این باور است که هسته ای شدن ایران تهدید برای ثبات خاور میانه به شمار می آید.

در حال حاضر تاکید کری برای حل مسئله ایران بر گفتگو استوار است هر چند از سوی دیگر این سناتور کهنه کار آمریکایی برای جلوگیری از هسته ای شدن ایران بر سخت تر کردن تحریم های اقتصادی تاکید می کند.

کری در سال ۲۰۰۷، به طرح سنا برای اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک گروه تروریستی رای منفی داد. در همین سال جان کری به تصویب تحریم هایی علیه ایران کمک کرد که جو بایدن این تحریم ها را سخت ترین تحریم های آمریکا علیه ایران، در طول تاریخ خواند. از سوی دیگر کری با اشاره به تلاش برای حل مسئله ایران از طریق گفتگو، خواهان ایجاد پایه های گفتگو میان ایران و آمریکا و برقراری روابط همکاری با ایران برای حذف القاعده و مبارزه با قاچاق مواد مخدر بوده است.

مجله فارین پالسی با بررسی اسناد منتشره در ویکی لیکس به بررسی رویکرد احتمالی کری در قبال ایران پرداخته است. فارین پالسی می نویسد جان کری در اسناد محرمانه ای که توسط ویکی لیکس منتشر شده است رویکرد احتمالی خود را تشریح کرده است.

جان کری در سال ۲۰۰۵، در گفتگویی به میشل بارنیه، وزیر امور خارجه فرانسه، گفته بود مذاکرات وی با رهبران منطقه او را متقاعد کرده است که ایران همچنان به دنبال دستیابی به سلاح هسته ای است اما با این وجود راه حلی بهتر از گفتگو برای حل مسئله هسته ایران وجود ندارد.



عملکرد سیاسی کری متناقض به نظر می رسد

به نظر می رسد جان کری -گزینه تصدی گری پست وزارت امور خارجه امریکا- تاکنون سهلی ممتنع و متناقض به نظر می رسد.

در حالی که کری یکی از سناتورهای محبوب رژیم صهیونیستی به شمار می آید اما بر خلاف میل آنها اغلب خواستار گفتگو با ایران بوده است.

از سویی در حالی که کری همواره بر افزایش تحریم ها تاکید داشته است به تازگی اعلام شده است، جان کری به عنوان ثروتمندترین سناتور، در برخی از شرکت هایی که متهم به دور زدن تحریم های آمریکا علیه ایران هستند، سرمایه گذاری کرده است.

یکی از این شرکت ها، پتروبراس -غول نفتی برزیلی- است که گفته می شود جان کری از سرمایه گذاران آن است. شرکت فوق در سال ۲۰۱۰ در لیست شرکت های ناقض تحریم های آمریکا علیه ایران بوده است.

در حالی که به صورت کلی، کری در عرصه سیاست آمریکا خود را سیاستمداری اهل گفتگو معرفی کرده است، اما کارنامه او حاکی از تغییر مواضع گاه به گاه ِصدوهشتاد درجه ای بوده است.

در حقیقت، نمی توان با اطمینان گفت کری به عنوان فردی صددرصد پایبند به گفتگو برای حل مسائل سیاسی فرضی، است. وی بیشتر فردی واقع گرا به نظر می رسد که به خاطر سیاستمداری اش حتی از سوی جمهوری خواهان نیز مورد احترام است و در چشم جمهوری خواهان گزینه ای مطلوب برای وزارت خارجه آمریکا است.

به گزارش مهر،کری در آغاز می تواند سیاست خارجه ای، شبیه سیاست خارجه هیلاری کلینتون و بر پایه گفتگو را برای حل مسائل داشته باشد اما با کارنامه ای که از خود به جای گذاشته است می توان گفت این توانایی را دارد که سیاست خارجی اش را ب شبیه به وزرای خارجه جنگ طلب دولت بوش یعنی کالین پاول و سوزان رایس تبدیل کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین