کد خبر: ۱۹۰۳
تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۸۳ - ۱۴:۱۷

پيشنهاد ايران براي تغییرات گسترده درشوراي همكاري خليج فارس

آفتاب‌‌نیوز : پژوهشگران و محققاني از كشور هاى تركيه، گرجستان، آمريكابا پنج محقق، روسيه، چين، تايوان، فنلاند، بريتانيا، پاكستان، ژاپن، مصر ، عراق و ايتاليا در اين همايش شركت دارند. رییس جمهور ايران براي افتتاح اين همايش دو روزه پيامي داد كه عليرضا معيري معاون پژوهشي وزارت خارجه آنرا قرائت كرد.در پيام آقاي خاتمي آمده كه تهران اعتقاد ندارد حضور گسترده نيروهاي بيگانه در خليج فارس طي سالهاي اخير موجب امنيت بيشتر در منطقه شده است، به عكس بر اين باوريم كه چنين حضور نظامي وسيعي و انعكاس آن در بين ملت‌هاي منطقه، زمينه را براي سوءاستفاده نيروهاي تندرو و خشونت‌گرا فراهم آورده است.
پس از قرائت پيام رييس جمهور كمال خرازي وزير خارجه ايران سخراني افتتاحيه اش را انجام داد.
آقاي خرازي گفت كه در سراسر تاريخ، خليج فارس همواره منطقه بسيار مهمي به شمار رفته، جزاير و سواحل آن تمدن‌هاي بشري مهمي را در دامان خود پرورده و مراكز قدرت سياسي و اقتصادي عمده‌اي در جوار اين آب راه مهم و حياتي رشد و توسعه يافته‌اند. اين امر از جمله عواملي است كه موجب شده تا اين منطقه به نحوي روز افزون از جايگاهي مهم در سياست‌هاي جهاني برخوردار شود.
پایان تاریخ مصرف شورای همکاری خلیج فارس
در ادامه سخنرانى هاى روز اول همايش سید محمد صادق خرازى سفير ايران در جمهورى فرانسه نيز به سخنرانى پرداخت. موضوع سخنرانى وى «امنيت و همكارى منطقه اى در روند تحول سياست هاى جهانى» بود. صادق خرازى در اين سخنرانى شوراى همكارى خليج فارس را فاقد فلسفه وجودى خواند و آن را بدون حضور ايران و عراق بى معنا توصيف كرد. سفير ايران در فرانسه در حضور اعراب حاضر در همایش گفت که همه مى دانند شوراى همكارى خليج فارس اگر چه به ظاهر تحت نام همكارى شكل گرفته است ولى هدف اصلى آن تامين امنيت خارجى پاره اى از كشورهاى آسيب پذير و بعضاً متزلزل حوزه خليج فارس بود. خرازى گفت كه نمى توان از همكارى دم زد ولى از امنيت حرف نزد.
همكارى اقتصادى از يك سو و امنيت خارجى از طرف ديگر دو روى يك سكه اند و با همديگر ملازمه دارند و نمى توان رفاه اقتصادى را طالب بود؛ ولى آماده پرداخت هزينه هاى امنيتى نبود. آنچه تا به امروز ظرف ۲۵ سال گذشته صورت گرفته است و به گونه اى لرزان پاسخ هاى مقطعى و محدودى هم داشته است و فقط در همين حد قابل دفاع است.
خرازى در ادامه اين سخنرانى گفت كه جهان غرب در دهه ۸۰ با اغتنام از جنگ هشت ساله عراق عليه ايران، پايه هاى حضور خود را مستحكم كرد. پس از پايان جنگ هاى خليج فارس با سياست مهار دوگانه حداقل براى يك دهه به يمن تحريم هاى يك جانبه عليه ايران و چند جانبه عليه عراق و زمين گير كردن صدام حسين با برقرارى منطقه پرواز ممنوع و نيز فشارهايى به بهانه سلاح هاى كشتار جمعى كه عاقبت هم پيدا نشد و منتهى به سقوط رژيم عراق شده پاسخ داده است. اينك با پايان انتخابات عراق، وارد فاز جديدى در منطقه شده ايم كه ضرورت بازنگرى در گفتمان امنيتى را در منطقه خليج فارس بيش از پيش مورد تاكيد قرار مى دهد.
به اعتقاد سفير ايران در تمامى جلساتى كه شوراى همكارى خليج فارس داشته است و يا اخيراً در اجلاس هاى بين منطقه اى نظير اتحاديه اروپا و يا اتحاديه عرب و غيره دارند سعى مى كنند سو تفاهم با يكى از كشورهاى منطقه يعنى سه جزيره ايرانى تنگه هرمز را كه حدود سى و چند سال قبل به طور هميشگى حل و فصل شد و به تاريخ پيوست، به شكل مغرضانه اى مطرح و عليه ايرانيان به گونه اى تبليغ كنند كه شايسته روح همزيستى در منطقه خليج فارس نيست.
جمهورى اسلامى ايران تاكنون تحريف و جعل نام تاريخى و اصلى خليج هميشه ايرانى فارس را جدى نگرفته است و سعى كرده كه با غمض عين اينگونه وانمود كند كه اين مثلا دائره المعارف نشنال جئوگرافى بوده است كه مرتكب اشتباه جزيى و چاپى نسخه اخير شده است. صادق خرازى كه سه سال پيش معاون وزير خارجه ايران بود در پايان گفت: كه جمهورى اسلامى ايران مدت ها است سياست تشنج زدايى را پيشه خود ساخته و دست دوستى خود را به طرف آنان دراز كرده است و كمونيست بين المللى نيز مدت ها است كه از دروازه تاريخ گذشته است و مى رود كه به افسانه ها بپيوندد و لذا شوراى همكارى به آن صادراتى كه در ابتدا طراحى شده بود فلسفه وجودى خود را از دست داده است. به اميد آن روز كه اين معنا به خوبى درك شود كه زمان عرب و عجم گذشته است و بگذاريم كه همگان بفهمند كه ما ملت هاى دوسوى آب راهه خليج فارس دير زمانى است كه از سياست تفرقه بينداز و حكومت كن فاصله گرفته ايم.

ایران خواستار اصلاحات در کشورهای منطقه شد
روز دوم همایش حسین صادقی سفیر جدید ایران در عربستان سعودی سخنرانی کرد.آقای صادقی که تا چند ماه پیش مدیر کل اداره خلیج فارس وزارت خارجه ایران بود گفته که روند توسعه سياسي، اقتصادي و اجتماعي در جهان به گونه‌اي است كه اصلاحات در كشورهاي منطقه‌ پيش از آن كه يك انتخاب دولتي باشد يك ضرورت غيرقابل اجتناب است.وی موانع اصلاحات در كشورهاي منطقه را در حال حاضر ، فقدان نهادهاي دموكراتيك، فشارهاي خارجي براي انجام اصلاحات سياسي، اجتماعي و اقتصادي و نگرش كشورهاي منطقه به اصلاحات به مثابه روشي براي ناديده گرفتن فرهنگ ملي می داند.
شمخانی آمریکا برای یک حمله دیگر زمان زیادی احتیاج دارد
اما دریابان علی شمخانی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز در روز دوم به سخنرانی پرداخت و گفت به عنوان یک کارشناس نظامی می کویم که آمریکا در منطقه زمین گیر شده و براي حمله به كشوري دیگر پس از عراق نيازمند زماني معادل فاصله‌ زماني حمله به ويتنام تا عراق است.آقای شمخانی می گوید که آمریکا در پي انجام تغييراتي در ايران است كه اين نوع نگاه، تاريخي و فراموش شده است و محل اجرا هم ندارد.
دریابن شمخانی می گوید دیگر نگاه واشینگتن ، ديدگاه تهديد قدرت است كه در اين ديدگاه گزينه‌ تغيير رفتار و تغيير رژيم با دستاويز قرار دادن عوامل باز دارنده‌ي موثر و مسايلي چون آمادگي موثر و ضرورت پاسخگويي به مسايل احتمالي مورد نظر است. اين مساله باعث شده كه رفتار اسراييل نسبت به جمهوري اسلامي ايران تغيير كند.
به گفته آقای شمخانی از نظر آمريكا پس از فروپاشي شوروي و جنگ سرد همه معادلات منطقه تغيير كرد. در حالي كه آمريكا آمادگي تهديد خاصي را نداشت با حوادث 11 سپتامبر مواجه و به ناگاه غافلگير شد.
وي با اشاره به اينكه امروز نوع نگرش به تهديدات تغيير يافته است، گفت امروزه بسياري معتقدند تهديدات نسبت به زمان جنگ سرد تغييرات فراواني کرده و از سويي جغرافياي تهديد هم از ديدگاه آمريكا تغيير يافته است .
پانزدهمین همايش خلیج فارس شامگاه امروز با سخنرانی اکبر هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام پایان خواهد گرفت.




بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین