آفتابنیوز : آفتاب: براساس آمار گمرک ایران در سال گذشته بیش از 23 هزار و 400 تن شیرخشک صنعتی به ارزش تقریبی 87.3 میلیون دلار وارد کشور شد. این میزان واردات نسبت به سال 1390 از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب 467 و 374 درصد افزایش یافته است. به معنای دیگر واردات شیرخشک صنعتی در سال گذشته نسبت به سال 1390 بیش از 5.6 برابر شده است. در سال گذشته همچنین حدود شش هزار تن شیرخشک اطفال و مواد اولیه شیرخشک اطفال وارد کشور شد.
ایران در سال گذشته از 12 کشور جهان واردات شیرخشک صنعتی داشت که بیشترین سهم واردات مربوط به کشورهای آلمان (3463 تن)، امارات (9051 تن)، هلند (4750)، هند (1085 تن) و نیوزیلند (2986 تن) بود.
واردات گسترده شیرخشک در کشور در حالی طی سال گذشته رخ داد که پیش از آن رئیس اتحادیه مرکزی دامداران در دی ماه سال 1391 نسبت به سوءاستفاده کارخانههای لبنی از واردات شیرخشک صنعتی هشدار داده بود.
به گفته سیروس روستا واردات شیرخشک باعث شد کارخانههای لبنی دیگر شیر را به قیمت مناسب و مصوب از دامداران نخرند و زمان پرداخت بهای آنرا نیز افزایش دهند. همچنین برخی کارخانهداران از خرید شیرخام امتناع کرده یا برای خرید آن سهمیه تعیین کنند. این در حالی بود که مشاور انجمن صنایع لبنی در بهمن سال قبل اخبار و گزارشهای منتشر شده درباره واردات گسترده شیرخشک صنعتی را رد کرد.
آبان ماه سال 1389 وزیر جهاد کشاورزی در پی افزایش تولید شیرخام و ماندن این محصول روی دست دامداران، واردات شیرخشک را ممنوع اعلام کرد که با اعتراض کارخانههای لبنی همراه شد. نهایتا علیرغم تولید 10 میلیون تنی شیرخام و مازاد بر مصرف بودن این محصول، ستاد تنظیم بازار از 30 فروردین ماه 1391 واردات شیرخشک را آزاد اعلام کرد.
در همین مشاور انجمن صنایع لبنی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه در سال گذشته به دلیل به هم خوردن عرضه و تقاضا در بازار شیر واردات شیرخشک صنعتی انجام شد، گفت: واردات شیرخشک به ویژه از نیمه دوم سال قبل باعث شکسته شدن قیمت شیرخام در بازار داخلی شد و البته شیرخشکهای وارداتی نیز بعد از تاخیر زیاد از گمرک ترخیص شد.
حسین چمنی با اشاره به مخالفت وزارت جهاد کشاورزی با واردات شیرخشک در پاسخ به این سوال که آیا شیرخشک صنعتی در سال قبل با ارز مرجع وارد شده است یا خیر؟ گفت: در سال قبل واردات شیرخشک صنعتی حتی با ارز آزاد نیز صرفه اقتصادی داشت اما درباره اینکه این محصول با ارز مرجع وارد شده بحثهایی مطرح شد که صحبت درباره آن نیاز به بررسی بیشتر آمار دارد.
وی با بیان اینکه ممنوعیتی برای واردات شیرخشک صنعتی در سال جاری اعمال نشده است، عنوان کرد: در سال قبل حاشیه سود صنعت لبنی زیر سه درصد بود که البته در نیمه نخست سال صنایع لبنی عملا زیانده بودند. در همین حال این نگرانی وجود دارد که ارز مرجع برای واردات نهادههای داملی و کره وارداتی حذف شود که در این صورت قیمت شیرخام و به دنبال آن قیمت محصولات لبنی به شدت افزایش خواهد یافت.
به گفته وی سالانه بین 50 تا 60 هزار تن کره وارد کشور میشود که اگر ارز مرجع واردات آن حذف شود قیمت شیرخام به شدت بالا خواهد رفت. امکان تولید این مقدار کره در کشور در شرایط کنونی وجود ندارد.
مشاور انجمن صنایع لبنی با یادآوری این موضوع در دو سال گذشته مصرف محصولات لبنی به ویژه شیر در کشور 22 درصد کاهش یافته است، گفت: در زمستان سال قبل به دلیل کاهش قدرت خرید مردم و کاهش فروش در کارخانههای لبنی شاهد دپوی محصول بودیم. از سوی دیگر هماکنون سرانه مصرف شیر در ایران در بهترین حالت یک سوم سرانه جهانی است.
به گزارش ایسنا، او درباره واردات شیرخشک صنعتی در سال جاری نیز توضیح داد: حدود دو ماه است که بازار شیرخام در کشور در تعادل نسبی بسر میبرد و در چنین شرایطی نیاز چندانی به واردات شیرخشک نداریم.