آفتابنیوز : آفتاب:به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا، علی اصغر رمزی با تشریح اتفاقاتی که در زمینه محصولات پتروشیمی در طی سالهای اخیر در کشور روی داده است یادآور شد: در تاریخ بیست و هشتم اسفند ماه 90 ستاد هدفمند کردن یارانهها طی مصوبهای تمامی مجتمعهای پتروشیمی را ملزم به عرضه محصولاتشان در بورس کالا کرد تا امکان نظارت و کنترل بر قیمت و عرضه این محصولات با سهلوت و شفافیت بیشتری صورت گیرد.
وی ادامه داد: ولی در نیمه اول سال 91 تنها حدود 40 درصد از محصولات پتروشیمی در بورس کالا عرضه و این کمبود عرضه موجب افزایش قیمتها شد و اعتراض تمامی صنایع پائیندستی و تکمیلی را در پی داشت که نهایت این نوسانات در مهر ماه سال 91 نمایان شد و مسئولین ذیربط و کارگروه تنظیم بازار با حساسیت و سرعت نسبت به بررسی موضوع اقدام کردند.
به گفته رمزی، در وهله نخست، جلسات مشترکی بین مسئولین کارگروه تنظیم بازار و شرکت ملی صنایع پتروشیمی برقرار شد و پیشنهاداتی برای ساماندهی بازار محصولات پتروشیمی تنظیم و به کارگروه تنظیم بازار ارائه شد که با تصویب این پیشنهادات از جمله تشکیل کارگروه تخصصی محصولات پتروشیمی اقدامات اجرایی برای ساماندهی بازار آغاز شد.
به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا، مسئول کمیته تخصصی تنظیم بازار محصولات پتروشیمی همچنین افزود: در ابتدای تشکیل این کارگروه تخصصی به دلیل مشکلات متعدد موجود به ناچار در هر هفته 3 جلسه برقرار شد و به مرور طی ماههای بعدی به هفتهای 2 جلسه و اخیراً با سامان یافتن بازار این محصولات هر هفته یک جلسه برقرار میگردد.
وی با اشاره به اینکه تا کنون 40 جلسه از جلسات این کارگروه برگزار شده است تصریح کرد: تصمیمات متخذه در این کارگروه بالغ بر 250 مورد بوده است.
رمزی در ادامه گفت: متوسط قیمت محصولات پلیمری در بازار آزاد در اوایل مهر ماه سال 91 حدود 5700 تومان و متوسط قیمت محصولات پلیمری در بورس کالا نیز در همین مدت حدود 3900 تومان بوده که نشانگر اختلاف قیمت حدود 1800 تومانی در هر کیلو بین بورس و بازار آزاد است.
وی با اشاره به عملکرد این کارگروه تخصصی در این زمینه خاطرنشان کرد: با تشکیل کارگروه تخصصی ، تصمیمات مناسبی در این زمینه اخذ شد که عرضه کل محصولات در بورس کالا و افزایش عرضه آن موجب شد تا اختلاف قیمت بورس کالا با بازار آزاد به شدت کاهش یابد.
به گفته رمزی ؛این میزان از حدود 1800 تومان در هر کیلو به 200 تا 300 تومان رسید و شاهد کاهش قیمتها در بازار آزاد حدود 24 درصد و کاهش قیمت در بورس حدود 15 درصد بودیم که در حال حاضر نیز قیمتها در حدود قیمتهای جهانی و با نوسانات بسیار محدود و تقریباً با ثبات در وضعیت مناسبی قرار دارد.
مدیر کل امور اقتصادی وزارت صنعت ، معدن و تجارت؛ بحث صادرات محصولات پتروشیمی نیز را از دیگر مباحثی ذکرکرد که در چندین جلسه کارگروه تخصصی مطرح و مورد بررسی و اتخاذ تصمیم قرار گرفت و مقرر شد در 2 روش کوتاه مدت و بلند مدت ساماندهی صورت پذیرد.
وی افزود: در این راستا، در نیمه اول سال 91 صادرات محصولات پتروشیمی و همچنین عرضه خارج از بورس کالا موجب بروز مشکلات زیادی شده بود که در مرحله اول عرضه کل محصولات در بورس در نیمه دوم سال 91 توانست بخش عمدهای از مشکل را حل کند.
مسئول کمیته تخصصی تنظیم بازار محصولات پتروشیمی اضافه کرد: ولی برای صادرات نیز باید مدیریت و برنامهریزی صورت میگرفت زیرا همگی اعضاء کارگروه اعتقاد به حمایت از مجتمعهای پتروشیمی در امر صادرات داشتند.
وی افزود: لذا در تصمیم کوتاه مدت و فوری مقرر شد با روش معینی در صورتیکه محصولی از محصولات پتروشیمی در بورس کالا عرضه شد و به فروش نرفت و متقاضی داخلی نداشت برای همان محصول و به میزان مشخص و برای همان مجتمع پتروشیمی عرضه کننده اجازه صادرات داده شود تا به این طریق وقفهای در امر صادرات ایجاد نشود.
رمزی همچنین اظهار کرد: ولی در روش دوم و بلند مدت مقرر شد برنامه سالیانه تولید، مصرف داخلی و صادرات تمامی محصولات پتروشیمی تنظیم و به تصویب کارگروه تخصصی برسد و بر آن اساس نیاز به ادامه روش اول وجود نخواهد داشت.
وی در ادامه با بیان اینکه در طول چند ماه گذشته و با روش اول حدود 60 فقره مجوز صادرات به وزن یک میلیون و 3 هزار تن صادر گردید افزود: با تصویب برنامه یکساله تولید در کارگروه تخصصی ، مصرف و نیاز داخلی و صادرات سال 92 نهایی شد و حدود 2 میلیون تن محصولات پتروشیمی مازاد بر نیاز داخلی مشخص و به شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام گردید تا براساس توافقات به عمل آمده سهم هر مجتمع پتروشیمی مشخص و با توجه به تنظیم بازار داخلی برای صادرات آنها اقدام لازم به عمل آید.
مسئول کمیته تخصصی تنظیم بازار محصولات پتروشیمی افزود: در همین راستا برنامه 6 ماهه اول سال 92 از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی تعیین شده به گمرک ایران برای عملیات اجرایی ارسال گردیده است.
وی در ادامه اظهار کرد: در حال حاضر مجتمعهای پتروشیمی، برنامه و مجوز صادرات سال 92 خود را دارند و با هماهنگی انجام شده بین تمامی اعضاء کارگروه تخصصی مشکلی وجود ندارد و کارگروه به صورت هفتگی میتواند نظرات و مسائل مربوطه را بررسی و اقدام لازم انجام دهد در واقع تمامی درخواستهای صادرات مجتمعهای پتروشیمی قبلاً بررسی و اقدام شده است و قاعدتاً پیگیریهای بعدی آنها برای عملیات اجرایی صدور کالا باید توسط خود مجتمعهای پتروشیمی انجام پذیرد.
رمزی در ادامه سخنان خود یادآور شد: واحدهای صنعتی که بعضاً محصولات پتروشیمی ( مواد اولیه پتروشیمی ) تولید می کنندوبا توجه به اینکه اینگونه واحدهای صنعتی تولیداتشان قابل مقایسه با مجتمعهای عظیم پتروشیمی نیست و تاثیر چندانی در تنظیم بازار کشور ندارند مقرر گردید این موضوع در کارگروه تخصصی مطرح و کارگروه تصمیم مقتضی اتخاذ کند.
به گفته وی، به عنوان راه کار اولیه ، موضوع تعیین حدی از ظرفیت تولید برای شمول یا عدم شمول ضوابط یاد شده مطرح است زیرا اینگونه واحدها در مقیاسهای بسیار پائین نسبت به مجتمعهای پتروشیمی تولید می کنند.