کد خبر: ۱۹۵۲
تاریخ انتشار : ۱۴ اسفند ۱۳۸۳ - ۱۳:۲۸
بوش خطاب به ايران:

اما و اگر ندارد؛ برنامه تسليحاتي خود را كنار بگذاريد

آفتاب‌‌نیوز : آمريكا كه پيشتر ايران را يكي از اعضاي «محور شرارت» خوانده و تهران را به درپيش گرفتن برنامه تسليحات هسته‌اي متهم كرده است، در حالي از اتخاذ رويكرد مشترك با اروپا سخن مي‌گويد كه برخي ديپلمات‌هاي نزديك به آژانس بين‌المللي انرژي اتمي ادعا كرده‌اند ايران ساخت يك راكتور تحقيقاتي را كه مي‌تواند پلوتونيوم لازم براي استفاده در بمب اتمي را تأمين كند آغاز كرده است. اين ديپلمات‌ها محل راكتور مذكور را در اراك دانسته‌اند.

اين اظهارات در حالي مطرح مي‌شود كه ماه سپتامبر گذشته، شوراي حكام آژانس بين‌المللي انرژي اتمي قطعنامه‌اي را به تصويب رساند كه در آن از ايران خواسته شده بود به عنوان اقدامي در جهت اعتمادسازي بيشتر، به‌طور داوطلبانه ساخت راكتور تحقيقاتي آب سنگين را متوقف كند.

ديپلمات هاي آژانس در عين حال اعلام كرده اند كه ايران قصد دارد پلمب‌هاي قرارداده شده از سوي آژانس براين تجهيزات را بردارد و بخش‌هاي «مهم» برخي دستگاه ها را مورد آزمايش قرار دهد و همين، نشانه موقتي بودن تعليق اين فعاليت‌ها از سوي ايران است. اما تلاش ايران براي انجام آزمايش‌هاي كنترل كيفيت از بخش‌هاي «غيرضروري» اين دستگاه‌هاي سانتريفيوژ، انتقاد آمريكا و اروپا را به همراه داشته است.

از سوي ديگر، جرج بوش رئيس جمهور آمريكا در سخنان اخير خود در مورد ايران گفته است: «ما مي خواهيم اطمينان حاصل كنيم كه مذاكرات به خوبي پيش مي‌روند و مي‌خواهيم به اين روند كمك كنيم. اما ايران در اين خصوص مقصر است.»

با اين وجود، برخي مقامات آمريكايي اعلام كرده اند كه جرج بوش قصد دارد تا حدودي قوانين تحريم آمريكا عليه ايران را سبك كند و به گروه‌هاي غيردولتي آمريكا، اجازه فعاليت در ايران را بدهد.

اما علي‌رغم كاهش نسبي بار انتقادات آمريكا عليه ايران، هنوز اظهارات تندي در مورد فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران از سوي مقامات واشنگتن ابراز مي‌شود. بوش در بخشي از سخنان خود در مورد ايران گفته است: «خوشحالم كه با دوستان اروپايي در مورد لزوم ممانعت از دسترسي ايران به سلاح‌ هسته‌اي به توافق رسيده‌ايم. در اين كار، هيچ اما و اگري پذيرفته نيست.»

رئيس جمهور آمريكا همچنين گفته است: «ايراني‌ها به معاهدات بين‌المللي توجه ندارند اما تمام دنيا از آنها خواسته است كه از گسترش سلاح‌ دست بردارند.»

حتي كاندوليزارايس نيز از اين فرصت استفاده كرده و علي‌رغم تأكيد بر همكاري اروپا و آمريكا در مورد ايران گفته است: «تاكنون ايراني‌ها هيچ نشانه‌اي مبني بر تمايل به توجه به توافق با اروپا را به نمايش نگذاشته‌اند.»

علي‌رغم اين اظهارنظرهاي متناقض، منابع نزديك به دولت آمريكا مي‌گويند: در روزهاي آينده، استراتژي جديد بوش در مورد ايران كه به همكاري با اروپا متمايل خواهد بود اعلام مي‌شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین