آفتابنیوز : آفتاب: به گزارش خبرگزاری یونهاپ، مذاکرات شش جانبه در سال 2003 و پس از خروج کره شمالی از معاهده منع گسترش تسلیحات هستهیی (ان. پی. تی) آغاز شد و آمریکا، چین، روسیه، ژاپن،کره جنوبی و کره شمالی در آن شرکت دارند.
به گزارش ایسنا، منابع سئول اعلام کردند که کشورهای دخیل در مذاکرات شش جانبه که به دنبال تلاش ناموفق کره شمالی برای پرتاب یک موشک دوربرد در ماه آوریل سال 2012 همه ملاقاتهای رسمیشان را متوقف کردند در حال مقدمهچینی برگزاری مجدد مذاکرات احتمالی هستند.
کره شمالی که در ماههای اخیر به تهدیدات علیه کره جنوبی و آمریکا روی آورده بود در هفته گذشته تغییر مسیر داد و پیشنهاد مذاکرات مستقیم با آمریکا را که شامل برنامه هستهییاش نیز بود مطرح کرد.
پیونگ یانگ ماه میلادی گذشته نماینده ویژهاش را به پکن فرستاد تا درباره مسائل باقی مانده صحبت کند.
انتظار میرود کره شمالی برای توضیح دیدگاههایش درباره برنامه هستهییاش با روسیه نیز دیدار و گفتوگو کند.
پیشنهاد کره جنوبی برای مذاکرات با آمریکا با استقبال واشنگتن روبهرو نشد، زیرا آمریکا نسبت به صداقت کره شمالی و تمایل این کشور برای کنار گذاشتن تسلیحات هستهییاش شک و تردید دارد، اگرچه کره جنوبی، آمریکا و ژاپن مذاکرات جداگانهای را برگزار کردند که بر درخواستشان در زمینه خلع سلاح هستهیی کره شمالی تاکید داشت.
نمایندگان سه کشور گفتند که کره شمالی باید به توافقی که در 29 فوریه سال میلادی گذشته مطرح شد و خواستار تعلیق آزمایشات هستهیی و موشکی دوربرد کره شمالی و نیز موافقت پیونگ یانگ با بازرسیهای آژانس بین المللی انرژی اتمی شد، عمل کند.
برخی منابع آگاه در سئول اعلام کردند که ملاقات چو تا یونگ، مذاکرهکننده هستهیی ارشد کره جنوبی در مذاکرات شش جانبه با وو داویی، همتای چینیاش که اخیرا برگزار شد زمینه را برای مطرح شدن این موضوع در نشست سران دو کشور که در روزهای آینده برگزار میشود، فراهم کرد.
یک مقام کره جنوبی که خواست نامش فاش نشود گفت: اکنون باید دید چین چه رویکردی نسبت به این مساله دارد و رویکردش چه تاثیری روی مذاکرات شش جانبه احتمالی در آینده خواهد داشت.
کارشناسان بارها گفتهاند که چین که عملا تنها متحد کره شمالی محسوب میشود اگر بخواهد میتواند روی کره شمالی تاثیر بگذارد.
پکن با وجود داشتن نفوذ روی کره شمالی در زمینه اعمال فشار به این کشور با سئول، واشنگتن و توکیو اتفاق نظر ندارد.
منابع آگاه اعلام کردند که به طور کلی اگر کره شمالی دست به اقدامات تحریکآمیز جدیدی نزند احتمال این که دور جدیدی از مذاکرات شش جانبه پیرامون خلع سلاح هستهیی پیونگ یانگ برگزار شود بسیار زیاد است، گرچه کره شمالی و آمریکا ممکن است بیش از پیش خواستار تغییر رویکرد کره شمالی شوند.
یک مقام دولتی ارشد کره جنوبی گفت که نشانههایی حاکی از احتمال از سرگیری مذاکرات شش جانبه وجود دارد، زیرا همه کشورهای دخیل به برگزاری مذاکرات تمایل دارند.
وی در عین حال هشدار داد که اگر مذاکرات انجام شود لازم است که کشورهای دخیل پیش از برگزاری گفتوگو ها یک دستور کار مشخص را آماده کنند تا این مذاکرات نتیجهبخش باشد.