کد خبر: ۲۰۱۷۶
تاریخ انتشار : ۳۰ مهر ۱۳۸۴ - ۰۹:۳۱

بيانيه جامعه اسلامي مهندسين درباره مسائل كشور

آفتاب‌‌نیوز : متن كامل اين بيانيه به شرح زير است:
در نظام اداري برنامه ريزي و بودجه نويسي و قوانين و مقررات اقتصاد ما بايد تحولات ساختاري ايجاد شود تا شرايط به گونه‌اي فراهم شود كه محيط كسب و كار در كشور ايجاد شود.

آسيب‌هاي اقتصادي

در اين بيانيه با اشاره به اينكه سال‌هاست مسائل اقتصادي به مهمترين دغدغه مردم تبديل شده و عموم نظرسنجي‌ها مشكلات اقتصادي را مهمترين مشكل كشور ارزيابي مي‌كنند آمده است: بيكاري، تورم، فساد، تبعيض، پايين بودن ضريب بهره وري، فاصله طبقاتي و نوسانات شديد اقتصادي شاخصه‌هايي است كه نشان مي‌دهد دچار آسيب‌هاي اقتصادي هستيم و براي رفع اين آسيب‌ها بايد چاره انديشي شود.

مهمترين عامل آسيب اقتصادي، نقش پررنگ دولت در اقتصاد است چرا كه حدود 80 درصد توليد ناخالص داخلي متاثر از بودجه كشور و مربوط به شركت‌ها و دستگاه‌هاي دولتي است كه اگر سياستگذاري‌هاي دولت صحيح باشد مي‌تواند به رونق اقتصادي منجر شود و در غير اين صورت براي كشور مشكل ساز خواهد بود.

درآمد نفتي؛ سرمايه ملي

علت نقش فوق‌العاده دولت در اقتصاد كشور نيز درآمد فراوان نفت است كه اگر اين درآمدها به درستي هزينه نشود به جاي اين كه اسباب پيشرفت كشور شود باعث مشكلات اقتصادي خواهد شد.

در اين بيانيه تصريح شده است كه از سال 1350 كه درآمد نفتي درآمد اصلي دولت را تشكيل داد از اين درآمد به خوبي استفاده نشده است بايد با استفاده از تجربه كشورهايي كه از اين درآمدها استفاده بهينه كرده‌اند درآمد نفتي را به عنوان سرمايه مليف صرف رونق اقتصادي و سرمايه‌گذاري‌هاي مولد كنيم نه هزينه‌هاي جاري.
بوروكراسي كارآمد

جامعه اسلامي مهندسين با تاكيد بر اصلاح بوركراسي دولتي يادآور شده است: ترديدي وجود ندارد كه حجم دولت ما بسيار بزرگ است و در مقام مقايسه با كشورهايي كه به اندازه ايران جمعيت دارند كارمندان دولت زياد و ميزان رضايتمندي مردم پايين است اميدواريم بوركراسي حجيم دولت به بوركراسي مناسب و كارآمد تبديل شود.

نظام بودجه ريزي و برنامه ريزي كشور ما نيز ناكارآمد است به طوري كه وقتي در كشور اهداف تعيين مي‌شود و يا مجلس برنامه پنج ساله را مشخص مي‌كند سازمان مديريت و برنامه ريزي و دستگاه‌ها نمي‌توانند راهبردهاي دستيابي به اهداف تعيين شده را ترسيم كنند.

اصلاح نظام بودجه ريزي

نظام بودجه ريزي كشور بايد با رويكرد نتيجه گرايي متحول شود متاسفانه در كشور ما ضريب بهره‌وري رشد منفي دارد اين امر نشان مي‌دهد كه نظام برنامه ريزي و بودجه ريزي ما قادر به پاسخگويي نيست و اين ظلم بزرگي است كه منابع را در اختيار كساني قرار دهيم كه سرمايه را به هدر مي‌دهند.

جامعه اسلامي مهندسين قوانين پيچيده را يكي ديگر از موانع فعاليت اقتصادي در كشور دانسته و يادآوري كرده است: قوانين متنوع، پيچيده و متعارض باعث شده است كسي كه مي‌خواهد فعاليت اقتصادي انجام دهد وضعيت مشخصي نداشته باشد در حالي كه قوانين بايد شفاف و روان باشد.

با رفع مشكلات ساختاري و روان كردن قوانين مي‌توانيم از منابع بسيار غني و متنوع آب و هوايي و جغرافيايي و نيروهاي انساني تحصيل كرده بهترين استفاده را برده و با راهبردهاي روشن به اهداف چشم انداز بيست ساله دست يابيم.

در اين بيانيه همچنين با اشاره به اينكه نظام پولي و بانكي كشور دچار آسيب‌هاي جدي است آمده است: هر از چند گاهي شاهد پرونده‌هاي سو استفاده‌هاي چندين ده ميلياردي هستيم كه اين نشان مي‌دهد شبكه‌هاي سوء استفاده شكل گرفته‌اند. جامعه اسلامي مهندسين متذكر شده است: در نظام بانكي ما كارآيي پايين و نرخ بهره بالاست و اگر در نظام بانكي، اصلاحات لازم صورت نگيرد اميدي به دستيابي به اهداف چشم انداز نخواهيم داشت.

مقابله با رانت‌هاي اطلاعات

علت اينكه بازار مالي و بورس دچار نوسانات غيرمعمول مي‌شود نقش منفي شركت‌هاي سرمايه گذاري دولتي است كه از رانت اطلاعاتي برخوردار هستند در اين بيانيه با اشاره به سياست‌هاي عدالت محورانه دولت آمده است: اگر بخواهيم عدالت را در حوزه اقتصادي پياده كنيم بايد امكانات و فرصت‌هايي كه در اختيار دولت قرار دارد به صورت برابر در اختيار همه اقشار جامعه قرار بگيرد و سرمايه گذاري‌ها در مناطق مختلف كشور با رعايت توزيع عادلانه امكانات صورت بگيرد نبايد اطلاعات دولتي به صورت رانت ويژه در اختيار عده‌اي خاص قرار گيرد.

بايد حق هر كس به اندازه استحقاق او داده شود و مبناي واگذاري مناصب و پست‌ها نيز شايسته سالاري باشد نه تبارگرايي. منابع دولتي بايد براساس عدالت و كارآيي تخصيص داده شود تا بهترين بهره وري را داشته باشد.

متاسفانه در نظام سياستگذاري و تصميم گيري اقتصادي، انسجام و هماهنگي لازم وجود ندارد و برخي نهادها با اتخاذ سياست‌هاي متناقض تصميمات نهاد ديگر را خنثي مي‌كنند.

بايد تصميم گيران اقتصادي در دولت مجلس و ساير نهادها سياست‌هاي مشخصي اتخاذ كنند تا جامعه از سردرگمي رهايي يافته و تكليف مردم و فعالان اقتصادي مشخص شود و در ضمن اصلاح نظام تصميم گيري بايد موضوع نظارت نيز مورد توجه قرار بگيرد تا هر جا تصميمات غلط اتخاذ شد اصلاح شود.

محاكمه صدام

جامعه اسلامي مهندسين همچنين با اشاره به محاكمه صدام ديكتاتور پيشين عراق اين محاكمه را يكي از عبرت‌هاي بزرگ تاريخ ياد كرده و يادآور شده است: صدام كسي بود كه سال‌ها در عراق تاخت و تاز كرده و امنيت كشورهاي همسايه عراق مانند ايران و كويت را به خطر انداخت. او سال‌ها براي آمريكا و انگليس نوكري كرد و عاقبت به دست اربابان خود سرنگون شد امروز جهانيان شاهد محاكمه اين جنايتكار هستند. سرنوشت صدام در انتظار ديگر جنايتكاران مانند بوش، بلر و شارون نيز است.

ناامني‌هاي خوزستان

اين بيانيه مي‌افزايد امروز آمريكا و انگليس با اشغال عراق اين كشور را ناامن كرده و مي‌خواهند با دستهاي متجاوز خود استان جنوبي ايران يعني خوزستان را ناامن كنند. عملكرد اين اشغالگران نشان مي‌دهد مفهوم طرح خاورميانه بزرگ آنان، ناامن كردن منطقه بوده است . در اين بيانيه اظهار اميدواري شده است با استقبال مردم عراق از رفراندوم قانون اساسي اين كشور و تثبيت حاكميت مردم عراق بر كشور خود بهانه‌اي براي حضور اشغالگران باقي نماند.

جامعه اسلامي مهندسين همچنين با گراميداشت روز جهاني قدس اظهار اميدواري كرد مسلمانان ايران و جهان با حضور باشكوه در راهپيمايي جمعه قدس شركت كنند و تاكيد كرد: اميدواريم راهپيمايي روز جهاني قدس با شكوه‌تر از سال‌هاي قبل در همه كشورهاي اسلامي برگزار شود تا قلب جهان اسلام از لوث وجود اشغالگران نجات يابد و مردم فلسطين اعم از مسلمان، مسيحي و يهودي بتوانند سرنوشت خود را رقم بزنند.

در اين بياني همچنين با اشاره به اهميت شب‌هاي قدر آمده است مردم با حضور گسترده خود در مساجد در شب‌هاي قدر، نهايت استفاده را از اين شب‌ها بكنند تا سرنوشتي براي ايران و جهان اسلام رقم بخورد كه رشد و تعالي مادي و معنوي مسلمانان را به همراه داشته باشد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین