کد خبر: ۲۰۱۸۳
تاریخ انتشار : ۳۰ مهر ۱۳۸۴ - ۰۹:۲۰

تاثیر ایران در آینده عراق بیشتر خواهد شد

آفتاب‌‌نیوز : به گزارش خبرگزاری مهر، به نقل از سایت شورای روابط خارجه آمریکا، کارشناسان این شورا تصریح کردند که هیاهوها در مورد نفوذ ایران در عراق، اغراق آمیز بوده و ناتوانی تحلیلگران از ارائه تحلیلی دست در مورد چشم انداز تحولات این کشور ناشی از نداشتن اطلاعات درست و عمیق از اوضاع عراق است.

میشل نایتس ، لیونل بینر و پیتر خلیل در این میزگرد که به صورت پرسش و پاسخ صورت گرفت، روابط کنونی میان ایران و عراق را ناشی از فرآیند طولانی روابط تاریخی این دو کشور همسایه عنوان کردند.

نایتس گفت : آنچه که ما اکنون می بینیم ناشی از فرآیند طولانی نفوذ سیاسی و مذهبی ایران در جامعه عراق است و سیاست آمریکا واقعا نمی تواند بر آن تاثیر گذارد. از آنجا که دموکراسی یک عامل تعیین کننده در این مساله خواهد بود که چه کسی عراق و آینده آن را کنترل خواهد کرد بنابراین تاثیر ایران در آینده عراق بیشتر خواهد شد البته با فرض اینکه اکثریت در عراق شیعه باشند.

پیتر خلیل کارشناس ارشد مسائل عراق در شورای روابط خارجی آمریکا درباره میزان نفوذ ایران در عراق گفت که می توان این مساله را در سه سطح متفاوت یعنی تجاری (خرید و فروش کالا در جنوب) اطلاعاتی (با این فرض که ماهیت مرزهای ایران ماهیتی غیر قابل کنترل و نفوذ پذیر دارد) و مذهبی (ورود و خروج زوار دو طرف) بررسی کرد.

به عقیده وی بعد مذهبی ارتباط ایران با عراق بسیار پیچیده است و نمی توان این کشوررا به دخالت در امور عراق متهم کرد.

در میزگرد شورای روابط خارجی آمریکا ، کارشناسان ارشد این مرکز البته به اقدام غیر انسانی دولت واشنگتن علیه شیعیان عراق نیز اعتراف کردند.

دراین باره نایتس گفت : اگر چنین فرض کنیم که یک دولت ایالتی در جنوب عراق به طور مستقل شامل سه استان مثل بصره یا ایالت های ثروتمند دیگر یا در واقع همه استانهای تحت حاکمیت شیعیان تاسیس شود، بنابراین ما شاهد توسعه یک سناریویی خواهیم بود که درست پس از جنگ خلیج فارس در سال 1991 شدیدا ما را "تهدید" می کرد.

این در حالی است که به رغم اعلام حمایت های غیر مستقیم بوش پدر از قیام شیعیان عراق در سال 1991 علیه رژیم صدام و همزمان با بیرون راندن رژیم بعث عراق از کویت، آمریکا به صدام فرصت داد تا قیام شیعیان (انتفاضه شعبانیه) را سرکوب کرده و به قتل عام گسترده شیعیان بپردازد. دولت بوش پدر در آن زمان به این نتیجه رسیده بود که در آن شرایط حمایت از شیعیان در نهایت به تشکیل یک دولت شیعی با حاکمیت شیعیان منجر می شود لذا به صدام فرصت داد تا به قتل عام شیعیان بپردازد.

در این میزگرد" پیتر خلیل" معتقد بود که در عراق یک تاریخ طولانی در زمینه ارتباط با شیعیان ایران وجود دارد.

در بخش دیگری از میزگرد شورای روابط خارجی آمریکا نایتس گفت : برای آمریکا مشکل خواهد بود که مشخص نماید ایران چه میزان حمایت مستقیم یا نظارت کنترلی بر مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق دارد.

وی گفت : در مورد ایران توضیح و اثبات پیرامون آنچه که ما می خواهیم صحبت کنیم،کار مشکلی است.

این کارشناس آمریکایی متخصص امور عراق تصریح کرد: ارتباط جریان صدر نیز با ایران بسیار مشکل تر از مشخص کردن ارتباط مجلس اعلا یا حزب الدعوه با ایران است.

خلیل در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا مدرکی در خصوص همکاری ایران با گروه های مسلح عراق وجود دارد؟ گفت : مواردی وجود دارد اما همه مستندات آن معمولا از گزارش های مطبوعاتی استناد شده است.

خلیل با ادعای اینکه ایران به طور مستقیم با گروه های خارجی یا ابومصعب الزرقاوی همکاری نکرده ، گفت : مطمئن هستم که این کشور به طور غیر مستقیم تمایل دارد اشغال عراق توسط آمریکا را به چالش بکشد و آنها را تضعیف کند.

این کارشناس ارشد شورای روابط خارجی در خصوص اتهامات واهی انگلیسی ها و آمریکایی ها مبنی بر مشارکت ایران در خشونت های بصره گفت : به نظر من ما نمی توانیم مشارکت ایران را در این زمینه اثبات کنیم زیرا پیش از این گفته بودم که فروپاشی کامل عراق برخلاف منافع ایران است هر چند که معتقدم تهران مایل است عراق را در ضعیف ترین شکل ممکن ببیند.

اما نایتس در این باره ادعا کرد: من معتقدم ایران تنها یکی از عوامل فراوان مشارکت کننده در خشونتهای اخیر جنوب عراق است. به نظر من موقعیت در بصره بسیار پیچیده تر است و معتقدم در مساله توانایی ایران در کنترل مستقیم شورش ها در جنوب عراق اغراق گویی شده است ، ارتباط ایران در عراق بسیار پیچیده است و آنها در میان عراقی ها دوستان زیادی دارند.

به گزارش مهر، لیونل بینردیگر کارشناس این شورا در خصوص نتیجه محاکمه صدام دیکتاتور سابق عراق گفت: به نظر من اینکه محاکمه صدام چگونه صورت خواهد گرفت تا حد زیادی بستگی به همه پرسی قانون اساسی دارد. ما می دانیم که آنها رای داده اند اما نمی دانیم که نظر جوامع مختلف عراق درباره آن چیست آیا شیعیان آن را آغاز یک مرحله جدید برای آشتی دوباره با سنی ها می دانند یا آن را شانسی برای تحمیل قوانینی فرض می کنند که همیشه خواهان برقراری آن در کشورشان بوده اند... آیا سنی ها به این مساله به عنوان یک شکست مهم نگاه می کنند؟ بنابراین ما همچنان منتظریم که ببینیم واکنش عراقی ها به رفراندوم قانون اساسی چست؟

شورای روابط خارجی آمریکا در پایان این میزگرد در خصوص میزان خطرات ایران در عراق مدعی شد که در خصوص خطرات ایران برای آینده عراق می توان گفت که دولت جدید تحت ریاست آقای دکتر محمود احمدی نژاد یک دولت تندرو و نظامی است و تقریبا همه بر این باورند که این اولین دولت اسلامی واقعی در ایران از سال 1979 است . و بنابراین دولت وی معتقد است که عراق تحت حاکمیت شیعیان دارای پتانسیلی است که بتواند دولت دوم اسلامی واقعی در منطقه باشد.

شایان ذکر است اخیرا مقامات انگلیس درتلاش برای سرپوش گذاشتن بر دخالت های خود در ناآرامی ها و شورش های عراق ایران را به دخالت در امور این کشورمتهم کردند.

انگلیسی ها، اخیراً سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و نیروی مقاومت لبنان را متهم کردند که احتمالاً مواد انفجاری وارد جنوب عراق کرده اند و این در حالیست که ایران ضمن رد این اتهام عوامل اطلاعاتی و خرابکاران انگلیسی را مسبب ناآرامی های اخیر در بصره می داند.

وزیر امور خارجه آمریکا هم از این ادعاهای بی پایه و اساس دفاع کرد اما این در حالی است که مقامات انگلیس که خود چنین اتهاماتی را مطرح کرده اند از تائید آن خودداری می کنند و هنوز اعلام کرده اند که مدارکی دال بر چنین دخالتی در دست ندارند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین