کد خبر: ۲۰۲۷۴۸
تاریخ انتشار : ۰۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۳:۱۳

نفس کشیدن در اصفهان سخت‌تر می‌شود

رییس ستاد مرکزی معاینه فنی خودرو شهرداری اصفهان گفت: بر‌اساس دستورالعمل‌های صادر در شهر اصفهان حدود 170 هزار خودروی فرسوده باید از چرخه حمل و نقل خارج شود.
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: جمشید جمشیدیان در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه سالانه 70 تا 80 هزار خودروی فرسوده باید از چرخه حمل‌ونقل اصفهان خارج شود،‌ اظهار کرد: کمبود اعتبارات و در نتیجه آن کمبود نقدینگی در شرکت‌های خودروسازی موجب شده تا این شرکت‌ها اعتباری برای خروج خودروهای فرسوده نظر نگیرند و تنها ثبت‌نام‌های پراکنده و بی‌تاثیر در این خصوص انجام شود.

وی با اشاره به اینکه در شهر اصفهان حدود 170 هزار خودروی فرسوده باید از چرخه حمل و نقل خارج شود،‌ افزود: برای خروج این تعداد خودرو باید سالانه 70 تا 80 هزار خودرو در سال از گردونه حمل‌ونقل اصفهان خارج شود.

رییس ستاد مرکزی معاینه فنی خودرو شهرداری اصفهان با بیان اینکه با خروج سالانه 70 تا 80 هزار خودروی فرسوده از چرخه حمل و نقل سه سال برای نوسازی ناوگان حمل و نقل اصفهان زمان لازم است،‌ ادامه داد: خروج خودروهای فرسوده علاوه بر اینکه موجب ارتقا کیفیت زندگی شهروندان می‌شود شرایط اقتصادی مردم را نیز بهبود می‌بخشد.

ورودی مراکز معاینه فنی هر سال 35 درصد کاهش می‌یابد

جمشیدیان با بیان اینکه هر سال ورودی مراکز معاینه فنی خودرو 30 تا 35 درصد کاهش می‌یابد، تصریح کرد: پس از سال 90 و ابلاغ دستورالعمل پنج ساله شدن معاینه فنی خودروهای نو، عملا شاهد کاهش مراجعه به مراکز معاینه فنی خودرو بوده‌ایم و آمار ورودی به این مراکز در سال جاری نیز تاکنون 32 درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.

وی با اشاره به طرح مجلس برای کاهش معاینه فنی خودروها از پنج سال به سه سال تاکید کرد: بر اساس این طرح خودروهای تولید سال 90 به قبل که نو محسوب نمی‌شوند، به جای انجام سالانه باید هر دو سال معاینه فنی انجام دهند.

رییس ستاد مرکزی معاینه فنی خودرو شهرداری اصفهان اضافه کرد: وضع چنین قانونی یک ضایعه است زیرا به طور معمول موتور خودروها هر شش ماه یک‌بار باید تنظیم شود و با افزایش زمان معاینه از یک سال به دو سال باید منتظر فاجعه آلودگی هوا در شهرها به ویژه کلان‌شهرها باشیم.

جمشیدیان ادامه داد: نمایندگان مجلس برای حمایت از خودروسازان این طرح را مطرح می‌کنند و اگرچه قرار بود برای رعایت استانداردهای جهانی سخت‌گیری‌های بیشتری به خودروسازان شود، اما به نظر می‌رسد این خودروسازان هستند تا نمایندگان را مجبور به تصویب این قانونی کرده‌اند.

وی افزود: کیفیت خودروهای داخلی بسیار پایین است و خودروسازان تلاش دارند تا این سیستم‌های کنترلی را از سر راه بردارند و امیدواریم که نمایندگان مجلس سلامت مردم را در نظر بگیرند و اجازه وضع چنین قوانین بدون تدبیری را ندهند زیرا تصویب این قانون ضایعات اقتصادی و اجتماعی سنگینی برای کلان‌شهرها خواهد داشت.

سوخت‌های مصرفی کشور پایین‌ترین کیفیت را دارد

رییس ستاد مرکزی معاینه‌ی فنی خودرو شهرداری اصفهان تاکید کرد: سوخت‌هایی که در حال حاضر در کشور مصرف می‌شود کیفیت بسیار پایینی دارد و حاوی مقادیر قابل توجهی مونواکسید کربن، سولفور و بنزن است که آلودگی ناشی از مصرف سوخت‌ها صدمات جبران‌ناپذیری به سلامت مردم وارد می‌کند.

جمشیدیان با تاکید بر اینکه تصویب طرح نمایندگان مجلس فاجعه بزرگ آلودگی هوا در کلانشهرها را به دنبال دارد، خاطرنشان کرد: اصفهان 270 روز در سال وارونگی هوا دارد و با وضع این قانون قطعا باید منتظر مشکل شدن تنفس در کلانشهرهایی همچون اصفهان باشیم.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین