آفتابنیوز : آفتاب: علیرضا جهاننیا در گفتوگو با ایسنا، منطقه خوزستان گفت: روزهداری ماه مبارک رمضان در افرادی که عادت به نوشیدن آب و مایعات کافی نداشتهاند، منجر به کم آبی بدن میشود. بر این اساس بخشی از کاهش وزن این افراد در اثر از دست دادن آب بدن است و ادامه این وضعیت، از قوای جسمی و فکری روزهدار میکاهد.
وی توصیه کرد که روزهداران پس از ماه رمضان روزانه بین 8 تا 10 لیوان آب بنوشند.علاوه بر آن، نوشیدن 2 تا 3 لیوان چای (ترجیحا چای سبز) کمرنگ و همچنین افزودن آب لیمو به آب نوشیدنی (بدون افزودن شکر) نیز مناسب خواهد بود.
به گفته این کارشناس تغذیه، یک ماه امساک موجب میشود تا دستگاه گوارش خود را به این شرایط وفق دهد؛ بنابراین پس از ماه رمضان، نباید ناگهانی غذای فراوان یا بیش از حد سرد یا گرم را به دستگاه گوارش سرازیر کرد. این روش موجب لطمه گوارشی میشود که گاه تا مدتها موجب آزار افراد خواهد بود.
وی افزود: پس از ماه رمضان بهتر است صبحانه در حد مناسب میل شود، ناهار نیز پرچرب و سنگین نباشد و در حد معقول صرف شود. صرف غذای سبک و حاضری(از قبیل ماست و خیار یا پنیر و هندوانه) بعنوان شام مناسب خواهد بود.
جهاننیا ادامه داد: یک ماه روزهداری موجب میشود تا بدن میزان سوخت و ساز خود را بسته به شرایط تغییر دهد، بنابراین سوخت انرژی در بدن تا حدودی کاهش می یابد. براین اساس پس از ماه رمضان، نباید غذای فراوان مصرف شود. این کار موجب افزایشی ناگهانی در وزن افراد در روزهای آغازین پس از روزهداری میشود که گاه تا مدتها موجب آزار افراد خواهد بود.
وی افزود: افرادی که در ماه رمضان وعده سحری را مصرف نمیکردند یا در شبهای روزهداری عموما غذایی کمتر از نیاز خود را مصرف میکردهاند، در پایان ماه رمضان ممکن است بیش از حد وزنشان کاهش یافته باشد. این کمبود وزن در برخی افراد میتواند به سوء تغذیه بعدی منجر شود که توان جسمی و فکری آنها را مورد لطمه قرار دهد. لازم است این افراد طبق توصیه متخصص به برنامهریزی برای دریافت مقدار غذا و مایعات مناسب اقدام کنند تا وزن آنها به شرایط مناسب برسد.
وی افزود: افرادی که طی روزهداری کمتر از نیاز خود غذا دریافت میکردهاند، در پایان مبارک رمضان به جای آن که وزن از دست داده باشند، ممکن است وزن گرفته باشند. این اضافه وزن الزاما به دلیل افزایش مقدار چربی و پروتئین بدن نیست و اغلب به دلیل تجمع مایعات در بدن آنها (ورم) است. لازم است این افراد نیز طبق توصیه متخصص برای دریافت مقدار غذا و مایعات مناسب برنامهریزی کنند تا وزنشان به شرایط مناسب برسد.
جهاننیا گفت: حدود 15 ساعت غذا نخوردن در طول روز، حذف میان وعدهها را سبب شده و بدن به شرایط خاص دوره روزهداری کرده است. از آنجا که در رژیم غذایی معمول توصیه میشود علاوه بر وعدههای اصلی میان وعدههای مناسب نیز مصرف شوند، لذا مصرف میان وعدههای مناسب پیش از ظهر و همچنین عصرانه که حاوی لقمهای کوچک از نان و پنیر و گردو یا خیار و چای و خرما و 2 واحد میوه به سلامت تغذیه کمک خواهد کرد.