کد خبر: ۲۰۶۱۳
تاریخ انتشار : ۰۲ آبان ۱۳۸۴ - ۲۰:۲۱

گزارشی برای مرعوب کردن سوریه

آفتاب‌‌نیوز : عبدالله عشال، معاون سابق وزير امورخارجه مصر و كارشناس حقوق بين‌الملل در اين باره گفت: «اين گزارش براي تحت فشار قرار دادن سوريه تهيه و منتشر شده است و آمريكا از اين به بعد بر فشار خود خواهد افزود تا سوريه را مجبور به تغيير رويه اساسي و قرار گرفتن زير نفوذ خود كند.» 

در گزارش سازمان ملل كه از سوي تيمي به رهبري دتلف مليس، قاضي آلماني، تهيه شده، آمده است «شواهدي دال بر دست داشتن مقامات سوريه و لبنان در ترور حريري» يافت شده و دمشق متهم به اخلال و انحراف جريان تحقيقات تيم سازمان ملل گرديده است. گزارش نتيجه‌گيري كرده است كه تحقيقات هنوز كامل نيست و به همين دليل كوفي عنان، دبير كل سازمان ملل ماموريت گروه تحقيق را تا 15 دسامبر تمديد كرد. 

جرج بوش، رييس جمهور آمريكا خواستار «اقدام فوري» عليه سوريه شده است. اما سوريه بلافاصله با رد اين گزارش، مليس را متهم به جانبداري از ادعاهاي واشينگتن در اين مسأله كرد. عشال در ادامه سخنانش افزود: «به نظر مي‌رسد مليس به جاي يافتن پاسخ براي مسأله اصلي يعني قاتل حريري، نهايت تلاش خود را براي جمع‌آوري اطلاعات به منظور مرتبط كردن سوريه و لبنان به قتل حريري كرده است.» 

كارشناسان پيش‌بيني مي‌كنند آمريكا رايزني‌هايي را در سطح بين‌المللي براي وضع تحريم عليه سوريه و تشكيل دادگاهي بين‌المللي براي محاكمه مقامات سوري آغاز كند. عشال احتمال حمله نظامي آمريكا به سوريه را به دليل مخالفت روسيه و چين منتفي مي‌داند. روزنامه نيويورك تايمز اخيراً گزارش داده بود كه ارتش در حال بررسي طرح‌هايي براي انجام عمليات ويژه در سوريه با استفاده از تيم‌هاي سري كوچك اطلاعاتي است.
در اين حال، اكرم البني، روزنامه‌نگار سوري احتمال «معامله ميان واشينگتن و دمشق» را پيش‌بيني مي‌كند. 

وي مي‌گويد آمريكا با رژيم صهيونيستي و اروپايي‌ها اتفاق نظر دارد كه بهترين راه در مورد سوريه كنترل آن است نه سرنگون كردن آن. علي الامين، تحليلگر سياسي لبناني نيز معتقد است آمريكا هيچ گزينه‌اي براي جايگزيني دولت بشار اسد ندارد، بنابراين بر فشار خود خواهد افزود تا به منافع خود در منطقه دست يابد. 

روزنامه تايمز شنبه گذشته به نقل از مقامات بلندپايه آمريكايي و عرب نوشت كه دولت بوش در ازاي همكاري سوريه در مورد عراق، لبنان و صلح خاورميانه، پيشنهاد برقراري روابط عادي ديپلماتيك را به اين كشور داده است. 

در اين حال كارشناسان سياسي معتقدند كه گزارش سازمان ملل تبديل به دستاويزي از سوي صهيونيست‌ها براي فشار بر فلسطينيان براي خلع سلاح خواهد شد. طلال عتريسي، تحليلگر سياسي لبناني در اين زمينه گفت: «اشاره گزارش به مشاركت فلسطينيان در قتل حريري به منظور ايجاد فضاي مساعد براي خلع سلاح در اردوگاه‌هاي فلسطيني و به تبع آن از بين بردن هر نوع مقاومت عليه اين رژيم از داخل لبنان صورت گرفته است.» وي اعتقاد دارد هدف نهايي اين طرح اسكان آوارگان فلسطيني در لبنان است. 

قسيم قصير كارشناس ديگر لبناني نيز مي‌گويد متهم شدن فلسطينيان در گزارش مهليس، موضوع حل و فصل خلع سلاح فلسطيني‌ها در لبنان را شدت مي‌بخشد. اما اين دو كارشناس متفق‌القولند كه لزومي به خلع سلاح اردوگاه‌هاي فلسطيني در لبنان وجود ندارد و لبناني‌ها نيز آن را در اين مقطع زماني اولويت سياست خود نمي‌دانند. 

حسن نفح، استاد علوم سياسي مصري، تعبير متفاوتي از گزارش مزبور دارد. وي مي‌گويد متهم كردن فلسطينيان فرصتي طلايي براي آمريكا ايجاد مي‌كند تا به اهدافش خصوصاً اسكان پناهندگان فلسطيني در لبنان برسد. به عقيده نفح واشينگتن پيش از نيل به چنين هدفي نياز دارد كه فلسطينيان را خلع سلاح كند. طرح آمريكا بر هم زدن موازنه سياسي در لبنان است. جرج بوش گفته است كه پناهندگان فلسطيني نمي‌توانند به سرزمين‌هاي اشغال شده سال 1948 باز گردند. سناريوي مطرح فعلي براي دولت آمريكا اين است كه پناهندگان در كشورهايي كه هم‌اكنون ميزبان آنها هستند، به طور دايم اسكان داده شوند. حداقل چهارصدهزار فلسطيني در لبنان زندگي مي‌كنند كه در 12 اردوگاه مستقر شده‌اند و اين اردوگاه‌ها بسيار شلوغ و فاقد امكانات اوليه زندگي هستند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین