کد خبر: ۲۰۷۳۰۶
تاریخ انتشار : ۰۳ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۶
محمد جواد لاریجانی:

دولت دهم فهم درستی از سیاست خارجه نداشت

افرادی که مشارکت مستقیم و یا تاثیرگذار در سال ۸۸ نداشتند قابل اغماض و یا تسامح هستند/فشارهای دشمنان ایران در ۵ تا ۶ ماه بعد از انتخابات فزونی می‌یابد/اصولگرایان تجربیات خود را در قالب یک نظام مدنی سیاسی احیا کنند.
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: محمدجواد لاریجانی در نشست جامعه اسلامی مهندسین که در محل این جامعه برگزار شد، با اشاره به انتخابات ۲۴ خرداد ۹۲ گفت: انتخابات اخیر ریاست جمهوری مساله مهمی بود که می‌تواند از جهات مختلف مورد مطالعه قرار گیرد در میان این موارد می‌توان به مشارکت مردم و قانون گرایی کاندیداها اشاره کرد. از نظر برگزاری تبلیغات انتخاباتی و یا برگزاری مناظرات نیز انتخابات ۲۴ خرداد ۹۲ نمونه منحصربه فردی به شمار می‌رود.

لاریجانی در ادامه به نحوه حضور جریان اصولگرایی در انتخابات اخیر اشاره کرد و افزود: در انتخابات اخیر ظاهر امر به این شکل بود که جریان اصولگرایی موفقیت چندانی کسب نکرده و کاندیداهایی که مهر اصولگرایی به آن‌ها خورده بود نتوانستند رای لازم را کسب کنند و از سوی دیگر اصلاح طلبان جرات ورود به میدان پیدانکردند و آن‌ها هم وضعیتشان به شکلی بود که وسعت لازم را نداشتند.

وی ادامه داد: با این تفاسیر آقای روحانی رای آوردند و آوردن رای ایشان به دلیل برخورداری چند ویژ گی از سوی وی بود که بارز‌ترین آن می‌تواند اعتدالگرایی باشد.

لاریجانی به ظهور افراطگرایی بین دو جریان اصولگرایان و اصلاح طلبان اشاره کرد و گفت: در دل جریان اصلاح طلب شاهد پیدا شدن یک انحراف بودیم و آن گرایش سکولاریسم بود که اعتقاد خود را در جدایی دین از سیاست قرار داده بود این انحراف که برای چند سال گذشته می‌باشد مورد علاقه غربی‌ها هم قرار گرفت اما جریان اصلاح طلب نتوانست انحراف را مهار کند بلکه باعث شد خود را به آن جریان سپرده و بدنبال آن بسیاری را به مسلخ ببرد.

لاریجانی به حادثه ۸۸ اشاره کرد و افزود: در جریان حوادث بعد از انتخابات ۸۸ شاهد آن بودیم که جریان اصلاح طلب توان مهار آن وقایع را نداشت و بسیاری از این افراد در این جریان لکه دار شدند و حتی منافع ملی به خطر افتاد و تا سال‌های سال آثار وسیع آن را شاهد بودیم.

دبیرکل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در ادامه اظهاراتش به انحرافی که در جریان اصولگرایان در حواشی انتخابات ۹۲ به وجود آمد اشاره کرد و یادآور شد: این انحراف در جریان اصولگرا به سبکی دیگر یعنی از نوع احمدی‌نژاد و مشایی شکل گرفت اما بسیاری از علما این انحراف را از نوع غلوات می‌دانند که در آن شاهد موارد بارزی مثل ادعای ارتباط ویژه با سلوک آسمانی بودیم تمام این‌ها از جنس غلو بود و در دل جریان اصولگرا رخ داد.

لاریجانی ادامه داد: رفتار اصولگرایان در واکنش به این انحراف جالب توجه بود اصولگرایان با تمام توان مقابل این جریان نوظهور ایستادند و آن را محدود کردند حتی در مقطع زمانی که آقای احمدی‌نژاد به اصولگرایان گفتند که ما را حمایت کنید تا بتوانید بیرون میدان باشید اصولگرایان تن به این کار نداده و علی رغم اینکه شکست را به جان خریده بودند از احمدی‌نژاد و تفکر انحرافی این جریان حمایت نکردند.

دبیرکل ستاد حقوق بشرقوه قضاییه این مساله را نکته معقولی دانست و یک نوع پیروزی برای جریان اصولگرایی بیان کرد و گفت: ناگفته نماند که اصولگرایان در انتخابات مجلس نهم وبدنبال آن شورا‌ها توانستند کرسی‌های قابل توجهی به دست آورند اما این انتخاب در خصوص انتخابات ریاست جمهوری رخ نداد.

لاریجانی ادامه داد: بسیاری از حزب‌های مختلف اصولگرایی با تشکیلات سیاسی خود در فضای مجازی توانستند کارهای بسیاری را در پشت پرده انجام دهند اما اسم و رسمی از آن‌ها وجود ندارد. برای تجربه تاریخی و سیاسی کشور ما بسیار ضروری است که یک تشکیلات معقول داشته باشیم.

وی ژست‌هایی که برخی از مسئولان در حوزه‌های مدیریتی خود می‌گیرند را ژست‌های نادرست و نازیبایی عنوان کرد و خاطرنشان شد: ازلحاظ دفاع و بصیرت بسیار ضروری است که بتوانیم مدیریت را با آرمان‌های ولایی و قانونی پیش ببریم.

به گفته لاریجانی، رئیس جمهوری دولت یازدهم دولت خود را در دوره (فتا فتنه) کلید زده و با توجه به شرایط کنونی می‌تواند بهترین شخصیت برای مدیریت این دوره به شمار رود.

وی افزود: شاید در دوره‌های بسیاری با آقای روحانی سر و کار داشته‌ایم و برمبنای آن می‌توان وی را فردی قابل مذاکره و معتقد به نظام جمهوری اسلامی دانست.

وی همچنین در توضیح بیشتر برای دوره فتا فتنه گفت: این دوره به این معنا است که چند محور را اصل و مبنای خود باید قرار داد که ازمهم‌ترین آن‌ها می‌توان گفت که نظام اسلامی، قانون اساسی، ولایت فقیه و محورهای قانونی اصل و اساس هستند و با این محور‌ها افرادی که مشارکت مستقیم و یا تاثیرگذار در فتنه ۸۸ نداشتند قابل اغماض و یا تسامح هستند.

دبیرکل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه همچنین یادآور شد: ما باید حساسیت ویژه‌ای برای دوره فتنه داشته باشیم ماهیت فتنه تسامحی نیست و باید هر روز ابعاد جدیدتری از آن را کشف کنیم و این گونه نیست که بگوییم فتنه دیگر وجود نداشته و آن را یک حادثه تاریخی از تاریخ گذشته بدانیم.

به گفته دبیرکل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه بحث فتنه به عنوان پدیده‌ای حساس باید مورد بحث قرار گیرد اما لازم نیست مسئولانی که در راس کشور هستند تمام وقت خود را به این اثر اختصاص دهند.

لاریجانی همچنین گفت: افزون بر انتخابات بحث‌های مهم تری در کشور وجود دارد و تنها می‌توان گفت که انتخابات یک فضای روانی خوب ایجاد کرد و آثار آن را در بازتاب‌ها و انعکاس‌های مثبتی که در جهان غرب به ویژه آمریکا داشت می‌توان مشاهده کرد.

وی گفت: فضاحتی که در آمریکا در ماجرای وال استریت رخ داد نشان داد که بسیاری از مخالفت‌هایی که با سیاست کلی نظام می‌شود چندان مهم نیستند و آن‌ها کار خود را به روال سابق ادامه می‌دهند اما در ایران به محض وقوع مشکلی کوچک همه از براندازی و یا سقوط نظام حرف می‌زنند و انتخابات خرداد ۹۲ نشان داد که نظام ما یک بنیه قوی نظامی و سیاسی دارد و با این انتخابات از بنیه قوی جمهوری اسلامی پرده برداری شد.

لاریجانی همچنین به فشارهای اخیر از سوی آمریکا و غرب که به ایران اعمال می‌شود اشاره کرد و ادامه داد: به طور حتم فشارهای دشمنان ایران در ۵ تا ۶ ماه بعد از انتخابات فزونی می‌یابد اما نگاه ایران باید نگاهی بالا‌تر از مدار خودش باشد.

وی یادآور شد: در عین حال می‌توان به اقتصاد داخلی کشور اشاره کرد که در یک سال اخیر دولت قبلی دچار شوک بدی شده بود و معتقدم بخش عمده آن مربوط به مدیریت یک سال و نیم دولت احمدی‌نژاد بود.

وی گفت: دولت قبلی دچار فضاهای فکری مانند "بهار بهار" بازی‌ها شده بود و اصل ماجرا را از یاد برده بود.

لاریجانی خاطرنشان کرد: وارد شدن شوک به کشور ما در اصل ناشی ازشرایط تحریم اقتصادی نیست چرا که تحریم اقتصاد به تدریج تاثیرگذار خواهد بود اما شوک در کشور به صورت بهنگام وارد شده و مردم را دچار مشکل می‌کند.

دبیرکل حقوق بشر در قوه قضاییه افزود: در صورت نبود مدیریت درست، شوک‌هایی که شاهد بودیم باز هم به کشور وارد می‌شود چراکه شوک‌های قبلی همگی ناشی از ضعف‌های مدیریتی بود كه امیدواریم در دولت آقای روحانی که اعتدال در راس آن قرار دارد این مساله مرتفع شود.

لاریجانی اعتدال دولت یازدهم را بر مبنای عدل و حق بودن بیان کرد و افزود: چون تئوری ما حق بودن است، اعتدال به معنای تصمیمات شگفتی ساز و شگفتی آفرین نیست امیدواریم دیگر شاهد این شگفتی سازی‌ها نباشیم.

وی همچنین تاکید کرد: باید دستاوردهای ما شگفتی ساز باشد نه اینکه تصمیمات ما. فردی که با تصمیمات خود مردم را شگفت زده می‌کند فرد معتدلی نیست و بر این اساس ما باید دولت را ارزیابی کنیم.

لاریجانی در خصوص انتظارات خود از دولت روحانی گفت: از دولت یازدهم باید انتظارات معقولی داشته باشیم و حتی وعده‌های ۱۵ روزه و یا صد روزه برخی از وزرا را نشنیده بگیریم در حقیقت باید کشور را از شوک‌تراپی خارج کنیم.

وی در ادامه به اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و ادامه داد: با پیاده کردن این اقتصاد و تبدیل آن به یک دفتر اقتصادی می‌توان پیشرفت قابل توجهی را برای کشور رقم زد با تحقق اقتصاد مقاومتی که یک بسته فکر شده است می‌توان بهبودی روابط خود با دنیا به ویژه غرب و آمریکا را شاهد باشیم.

لاریجانی همچنین به مسائل منطقه در ماه‌های اخیر اشاره کرد و گفت: اگر از من بپرسند که نهضت بیداری اسلامی در چه شرایطی است می‌گویم در اوج خود به سر می‌برد و باید مفهوم نهضت و مفهوم انقلاب ونظام مدنی سیاسی را از یکدیگر تفکیک کنیم.

لاریجانی گفت: چیزی که ما هم اکنون در مصر می‌بینیم این است که مصر به ظاهر در انقلاب خود شکست خورده است اما در نهضت موفق بوده و علائم نهضت با علائم انقلاب تفاوت دارد آنچه مصری‌ها و سلفی‌ها می‌بینند و یا حرکتهایی که در دفاع از مرسی صورت می‌گیرد پیچیدگی‌های انقلاب مصر است اما از نظر نهضتی مصر در اوج می‌باشد.

دبیرکل ستاد حقوق بشر در قوه قضاییه در این راستا به نهضت اسلامی در جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: نهضت اسلامی از پدیده‌های انقلاب اسلامی بوده و این فرزند برون مرزی انقلاب، آمریکا و رژیم صهیونیسم را به شدت هراسناک کرده است آن‌ها انقلاب‌ها را می‌زنند اما نمی‌دانند که نهضت عمیق‌تر می‌شود و البته شرایط انقلاب هم بدنبال آن پیچیده‌تر خواهد شد.

وی افزود: ما در بحث مصر، فلسطین و یا سوریه ایران را به عنوان یک کشور منفعل نمی‌دانیم چراکه بخش بزرگی از دستپاچگی غرب برای سیاست‌های معقولی است که ایران به این کشورهای ذکر شده ارائه می‌دهد.

لاریجانی در ادامه اظهاراتش وضعیت موجود در نهضت‌های اسلامی در منطقه را برای ترکیه هم پیش بینی کرد و گفت: پیش بینی می‌شود که در این کشور نیز تا چندی دیگر تحولات مهمی رخ دهد که در راستای آن ایران می‌تواند مانند همیشه نقش مهمی در این تحولات ایفا کند.

وی با بیان اینکه دولت دهم فهم درستی از سیاست خارجه نداشت گفت: در دولت آقای احمدی‌نژاد فهم نادرست از سیاست خارجه باعث فلج شدن این سیاست و دیپلماسی شد و روابط ایران با بسیاری از کشور‌ها را دچار ضعف‌هایی کرد اعتقاد دارم که آقای روحانی فرد فهیمی در مسائل سیاست خارجه است.

وی همچنین به آینده جریان اصولگرایی اشاره کرد و افزود: جریان اصولگرا از نظر بنیه نظری و سیاسی قوی‌ترین بنیه کشور است و هیچ یک از جریان‌ها نه از نظر تعداد نیروی فرهیخته و از نظر دیدگاه‌های کلی و کلان به پاین جریان اصولگرا نمی‌رسد.

لاریجانی خاطرنشان کرد: جریان اصولگرا نیروهای حامی جدید به فراوانی دارد و باید آن‌ها را شناسایی کرده و تنها به ریش سفیدان اکتفا نکند. جریان اصولگرایی زمانی که در عرصه سیاست شکل گرفت نه اعتقاد به سکولار داشت و نه اعتقاد به اینکه اسلام یک دین خصوصی است بلکه اسلام را یک دین زنده می‌داند و به اعتقاد اصولگرایی اسلام دین جامع است و همه شئونات زندگی را مدنظر قرار می‌دهد همچنین جهانی بودن اسلام از مسائلی است که اصولگرایان همواره در دیدگاه‌های خود مدنظر قرار می‌دهند آن‌ها اسلام را جهان شمول دانسته و معتقدند اسلام سیاه و سفید، عرب و عجم ندارد.

دبیرکل ستاد حقوق بشر در قوه قضاییه موارد ذکر شده را از پایه‌های نظری جریان اصولگرایی بیان کرد و تاکید کرد: با تفاسیر یاد شده باید مشاهد کرد که سرمایه‌های اصولگرایی چیست تا بتوان روی آن‌ها سرمایه گذاری کرد که می‌توان در این قسمت نیروهای بسیارفرهیخته و بنیه قوی را از سرمایه‌های بزرگ اصولگرایی دانست.

به گفته لاریجانی تشکیلات سیاسی جایی است که نیروهای متدین به هم بافته شده باشند.

وی خاطرنشان کرد: جریان اصولگرا در این انتخابات امتحان مهمی پس داد و آن مقابله با انحراف بود حالا ما باید امکانات عظیم را به هم ببافیم و تشکلات عظیم را ایجاد کنیم و در این میان باید ورودی‌ها را برای نسل جوان و مسلمان بگشاییم.

به گزارش ایلنا،لاریجانی در پایان اظهار داشت: ممکن است افرادی که در راس جریان اصولگرایی باشند در تعداد کمی خلاصه شود اما به طور حتم معتمدین این جریان کم و زیاد می‌شوند و باید در ‌‌نهایت گفت که برای امنیت ملی و حفاظت از تجربه بی‌نظیری که در سه دهه داشته‌ایم پیشرفت‌های افتخارآمیز را در قالب یک نظام مدنی سیاسی احیا کنیم.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین