کد خبر: ۲۱۵۶۶۳
تاریخ انتشار : ۳۰ مهر ۱۳۹۲ - ۲۳:۱۷

بیماری خاموش انسان چیست

پزشک مسئول برنامه پوکی استخوان معاونت بهداشتی دانشگاه گفت: پوکی استخوان نوعی بیماری خاموش است که در انسان بروز پیدا می‌کند اما می‌توان از ابتلا به آن جلوگیری کرد.
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب: دکتر فلوریا انفرادی، میزان بروز پوکی استخوان در زنان را به دلیل کم بودن توده استخوانی و یائسگی بیش از مردان اعلام کرد و افزود: استخوان بافت زنده ایست که از دو لایه داخلی و خارجی تشکیل شده است و لایه داخلی ضخیم و دارای شبکه‌های محکمی است که توده استخوانی را به وجود می آورد. وی ادامه داد: در بدن انسان استخوان‌ها به طور مرتب ساخته می‌شود و از بین می رود و زمان تولد استخوان سازی یک روند افزایشی را طی می‌کند و در سنین ۲۵ تا ۳۵ سالگی به اوج خود می‌رسد و پس از آن با یک شیب مقدار توده استخوانی کاهش می یابد.

وی تصریح کرد: عواملی نظیر افزایش سن، یائسگی، تغذیه نامناسب، تحرک ناکافی، استعمال سیگار، کمبود ویتامین D، ابتلا به بیماری‌های مزمن کبد و کلیه، دیابت و پرکاری تیروئید سرعت این شیب را افزایش می‌دهد. وی با بیان این‌که پوکی استخوان بی سر و صدا رخ می‌دهد و تا زمان شکستگی علامتی ندارد، عنوان کرد: اگر میزان تخریب استخوان بیش از ساخته شدن آن باشد فضاهای بین شبکه‌های داخل استخوان بزرگ می‌شود و پوکی استخوان اتفاق می افتد.

به گفته این پزشک، کاهش تدریجی قد ناشی از خمیدگی پشت می‌تواند ناشی از شکستگی‌های بدون علامت ستون فقرات باشد که در این باره بهتر است با پزشک مشورت کرد. وی خاطرنشان کرد: به طور تقریبی از هر سه زن، یک نفر و از هر هشت مرد نیز یک نفر به پوکی استخوان مبتلا می‌شود، به طوری که زنان در هر سنی چهار تا پنج برابر مردان دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان می‌شوند.

انفرادی با بیان این که وراثت تعیین کننده حدود ۸۰ درصد توده استخوانی است، گفت: وجود سابقه پوکی استخوان در بستگان درجه یک، احتمال ابتلای فرد به پوکی استخوان را به دو برابر افزایش می دهد. وی افزود: کلسیم سبب قوی شدن استخوان‌ها می شود و ویتامین D نیز مانند کلیدی، باعث ورود کلیسم به استخوان‌ها و استحکام آنها می شود و مصرف این دو ماده در رژیم غذایی به پیشگیری از این بیماری کمک می‌کند.

وی تصریح کرد: کلسیم در مواد غذایی نظیر لبنیات (شیر، ماست، دوغ، کشک و قره قورت) و ویتامین D در زرده تخم مرغ، جگر و ماهی وجود دارد. وی توضیح داد: تابش نور آفتاب به پوست انسان موجب ساخته شدن ویتامین D در بدن می شود بنابراین مصرف کلسیم و ویتامین D به همراه ورزش و تحرک بدنی مانع از بروز پوکی استخوان می شود.

وی با اشاره به اینکه پوکی استخوان به راحتی قابل درمان است، اظهارداشت: تشخیص پوکی استخوان توسط پزشک و با اندازه گیری تراکم استخوان انجام می‌شود که روشی بدون درد است و با استفاده از دستگاه مخصوص انجام می شود که حدود ۱۵ دقیقه طول می کشد. وی بیان کرد: وضعیت تراکم استخوان هر فرد نسبت به اوج تراکم استخوان در سنین ۲۵ تا ۳۰ سال سنجیده می شود و با وجود تشخیص پوکی استخوان، با به کارگیری توصیه‌های دارویی و غیر دارویی می توان از پیشرفت این بیماری و شکستگی استخوان که مهم ترین عارضه آن است پیشگیری کرد.

وی خاطر نشان کرد: رعایت رژیم غذایی، ترک مصرف دخانیات و فعالیت بدنی مناسب از پیشرفت بیماری جلوگیری می کند. انفرادتاکید کرد:مصرف داروهای موثر در افزایش توده استخوانی باید با تجویز پزشک باشد.

به گزارش ایسنا، وی توضیح داد: ورزش و فعالیت‌های فیزیکی که با تحمل وزن همراه هستند موجب استحکام استخوان‌ها می شود، بنابراین اگر فردی قادر به انجام ورزش نمی باشد، اگر حداقل سه بار در هفته به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پیاده روی کند گام مهمی در پیشگیری از این بیماری برداشته است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین