آفتابنیوز : آفتاب: مدیر روابط عمومی اورژانس کشور نسبت به گازگرفتگی و مسمومیت بر اثر استنشاق گازسمی مونوکسیدکربن توصیههایی را ارائه کرد.
آرزو دهقانی در گفتوگو با ایسنا، یکی از مواردی که میتواند منجر به مسمومیت تنفسی شود را گاز مونواکسیدکربن(co) دانست و گفت: گاز مونواکسیدکربن بیرنگ و بیبو است و در اثر احتراق ناقص موادسوختی تولید میشود.
وی مکش نامناسب یا عدممکش لولههای بخاری گازی یا نفتی، سوختن ناقص نفتبخاری، بدکار کردن شومینه گازی یا سوختن ناقص شومینههایی که سوخت آنها چوب است، سوختن ناقص ذغال (در منقلهایی که برای کرسی استفاده میشود)، بد کار کردن اجاق خوراکپزی، سوختن ناقص یا نامناسب آبگرمکن ژنراتورهای خانگی و در جا کار کردن خودرو در پارکینگ دربسته و ... از دلایل عمده مسمومیت با گاز مونواکسیدکربن برشمرد.
مدیر روابط عمومی اورژانس کشور با بیان اینکه پیشگیری از مسمومیت با گاز مونواکسیدکربن امری ضروری است، گفت: در این راستا استفاده از از وسایل گرمایشی استاندارد، اطمینان از مکش کامل و مناسب لولههای بخاریها، بازبینی صحت کار وسایل گرمایشی و بازبودن مسیر دودکش توصیه میشود.
دهقانی با بیان اینکه استفاده از بخاری، آبگرمکن، اجاق گازهای غیراستاندارد منجربه مسمومیت با مونواکسیدکربن میشود، گفت: عدماستفاده از وسایل گازسوز و گرمایشی بدون دودکش، کنترل دودکش وسایل گرمایشی قبل از استفاده، اطمینان حاصل کردن از بازبودن مسیر دودکش، استفاده از دودکش بخاری کوتاهتر و مستقیم از دیگر موارد پیشگیری از مسمومیت با مونواکسیدکربن است.
وی با تاکید براینکه محل اتصالات دودکش باید محکم باشد تا دودکش از جای خود بیرون نیاید، گفت: دودکشهای بالای پشتبام باید دارای کلاهک مخصوص باشند و حداقل 75 سانتیمتر از سطح پشت بام بالاتر باشند.
به گفته دهقانی، در فصل زمستان همه روزنههای جریان هوا را در منزل یا محیط کار نباید مسدود کرد و در صورت امکان از یک شناساگر گاز منواکسیدکربن در منزل استفاده شود.
مدیر روابط عمومی اورژانس کشور عدمنصب آبگرمکن در حمام، عدمسوزاندن چوب یا ذغال درونخانه، چادر و محیط سربسته را در پیشگیری از مسمومیت با مونواکسید کربن موثر خواند و گفت: از نشانههای مسمومیت با گاز مونواکسیدکربن میتوان به سردرد، سرگیجه، استفراغ، کاهش سطح هوشیاری و نهایتا اغما و مرگ اشاره کرد.
دهقانی اضافهکرد: اولین و مهمترین اقدام برای نجات فردی که دچار مسمومیت با مونوکسیدکربن و سایر انواع گازگرفتگی شده، رساندن اکسیژن (هوای تازه) به وی است و به همین دلیل به محض مشاهده فردی که دچار گازگرفتگی شده، باید پنجرهها را باز تا هوای تازه سریع وارد اتاق شود و در صورت امکان، فرد گازگرفته را به پنجره نزدیک کرد و پس از آن با شناسایی و قطع منبع نشت گاز با اورژانس تماس گرفت.
مدیر روابط عمومی اورژانس کشور ادامهداد: هنگام استنشاق بوی گاز باید بلافاصله دستمال مرطوبی جلوی دهان و بینی گرفت تا دچار گازگرفتگی نشد و منبع نشت گاز را نیز شناسایی و قطع کرد.
دهقانی با تاکید براینکه تا رسیدن اورژانس هیچ خوراکی یا نوشیدنیای به فرد گاز گرفته نباید داد، گفت: چرا که با این اقدام به دلیل حالت تهوع احتمال خفگی بیشتر میشود.
به گفته مدیر روابط عمومی اورژانس کشورزنان باردار، کودکان و سالمندان در اولویت امدادرسانی به مسمومشدگان گاز گرفتگی هستند.