آفتابنیوز : آفتاب: گزارش واشنگتنپست میگوید این اطلاعات سپس در همکاری با تشکیلات اطلاعاتی بریتانیا، غربال و پردازش میشده است.
مطالب مرتبط
مدارکی که این روزنامه آمریکایی معتبر منتشر کرده نشان میدهد اناسای هر روز میلیونها سند را از شبکههای اینترنتی عمده ذخیره میکرده است.
مدیر این دستگاه جاسوسی بزرگ آمریکا گفته که این سازمان به رایانههای این شرکتهای اینترنتی دسترسی نداشته است.
ژنرال کیت الکساندر به تلویزیون بلومبرگ گفته است: "ما اجازه دسترسی به بانکها و سرورهای اطلاعاتی این شرکتها و برداشتن اطلاعات از آنها را نداریم".
با این حال تحلیلگران میگویند این واکنش آقای الکساندر، به طور مستقیم گزارشهای اخیر را رد نمیکند.
مدارک منتشرشده از آخرین افشاگریهای ادوارد اسنودن نشان میدهد که اناسای اطلاعات را در مراحلی از انتقال در مسیر کابلهای فیبر نوری و دیگر تجهیزات شبکهای شنود میکرده است؛ مسیرهایی که مراکز دادههای این شرکتها را به یکدیگر وصل میکردهاند.
به این ترتیب، این مدارک نمیگوید که اناسای به سرورهای این شرکتها رخنه کرده است.
شرکتهای گوگل و یاهو، میزبان حجم عمدهای از اطلاعات کاربران اینترنتی هستند و ارتباطات فراوانی از طریق امکانات این دو شرکت بزرگ، تبادل میشود.
اطلاعاتی که سازمان امنیت ملی آمریکا به دست آورده، از "دادههای انبوه" گرفته تا متن و صدا و تصویر، سپس توسط یک برنامه اناسای به نام Muscular غربال میشده است. طبق مدارک منتشرشده، این برنامه توسط مرکز ارتباطات دولتی بریتانیا، GCHQ، اجرا میشده است.
البته اناسای در قالب برنامه Prism که با مجوز قضایی فعالیت میکرد، اجازه رسمی برای دسترسی به حسابهای کاربران گوگل و یاهو داشته اما مدارک جدید، درباره دسترسی غیررسمی و تاییدنشده است.
این گزارشها برآمده از اسنادی هستند که ادوارد اسنودن، تحلیلگر سابق اطلاعاتی آمریکا، درز داده بود.
آمریکا در پی بازگرداندن و محاکمه آقای اسنودن به خاطر انتشار غیرمجاز این اسناد است. او در حال حاضر با پناهندگی موقت، در روسیه اقامت دارد.
گزارشهای اخیر ساعاتی پس از آن منتشر شده که هیئت آلمانی شامل مقامات ارشد اطلاعاتی این کشور برای مذاکره با مقامات دولت آمریکا وارد واشنگتن شد.
در پی انتشار گزارشهایی درباره اینکه آمریکا تلفن شخصی آنگلا مرکل را شنود میکرده، این مقامات آلمان راهی آمریکا شدهاند.
در این هیئت، دو تن از مهمترین مشاوران صدراعظم آلمان هم حضور دارند که این نشاندهنده اهمیت موضوع برای خانم مرکل است.
هفته آینده هم قرار است روسای سازمانهای اطلاعاتی آلمان برای دیدار با همتایان خود به آمریکا سفر کنند.
دیدارهای هفته جاری عمدتا متمرکز بر این است که چه طور اعتماد از دست رفته بین آمریکا و آلمان احیا شود. اما هفته آینده بحثها درباره جزئیات همکاری یا قطع همکاریهای سازمانهای اطلاعاتی دو کشور در آینده است.
مدیر مجموعه سازمانهای اطلاعاتی آمریکا یک روز پیش از برنامههای جاسوسی از رهبران جهان دفاع کرد و آن را هدف کلیدی برنامههای اطلاعاتی بر شمرد.
انتشار گزارشهایی درباره شنود آمریکا از کشورهای همپیمان خود، به اعتراضهایی در سطح بینالمللی منجر شده است.
"جاسوسی گسترده را بس کنید" - در روزهای گذشته گروهی از شهروندان در واشنگتن در اعتراض به برنامههای تجسسی آمریکا تظاهرات کردند
طبق این گزارشها، سازمان امنیت ملی ایالات متحده از رهبران، دیپلماتها و شهروندان کشورهایی جاسوسی میکرده است که رابطه خوبی با آمریکا دارند؛ از جمله برزیل، فرانسه، آلمان، مکزیک و اسپانیا.
در این باره ماریانو راخوی، نخستوزیر اسپانیا، گفته است اگر کشور او هدف برنامههای اناسای بوده، چنین رفتاری بین کشورهای دوست "نامناسب و غیرقابلقبول" است.
با این حال ژنرال الکساندر، رئیس اناسای گفته است "اظهارات درباره این که ما دهها میلیون تماس تلفنی را در اروپا ذخیره کردهایم، کاملا غلط است".
سازمان ملل متحد نیز گفته است مقامات آمریکایی اطمینانخاطر دادهاند که ارتباطات در این سازمان، "شنود نمیشود و نخواهد شد" با این حال تصریح نشده که آیا در گذشته چنین اقدامی صورت گرفته است یا نه.
به گزارش بی بی سی، روز چهارشنبه سازمان امنیت ملی آمریکا، اناسای، گزارش رسانههای ایتالیایی درباره شنود ارتباطات در واتیکان را هم تکذیب کرد.
در همین حال گزارشهایی درباره این که باراک اوباما از گستردگی عملیات جاسوسی مطلع نبوده، رئیسجمهوری آمریکا را در برابر انتقادهای سنگینی قرار داده است.
از جمله رئیس کمیته اطلاعاتی سنا خواستار پایان شنود رهبران کشورهای متحد آمریکا شد.
دایان فاینستاین، سناتور صاحبنفوذ از حزب دموکرات، در بیانیهای گفت: "اجازه بدهید صریحا بگویم که من کاملا مخالف جمعآوری اطلاعات از رهبران کشورهای متحد آمریکا، از جمله فرانسه، اسپانیا، مکزیک و آلمان هستم."
مایک راجرز، رئیس کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان هم گفته که عملیات تجسسی خارجی آمریکا نیازمند اصلاحات است.
جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، پیش از این گفته است دولت آمریکا "متوجه این نکته هست که باید محدودیتهای بیشتری بر نحوه جمعآوری و استفاده از اطلاعات در آمریکا اعمال شود و نگرانی از نقض حریم خصوصی افراد در جلسات سیاستگذاری لحاظ خواهد شد."