آفتابنیوز : آفتاب: ابراهیم علیزاده: در شروع کار دولت یازدهم در کنار معمای کسری بودجه هدفمندی یارانهها، دولت با چالش واحدهای نیمه تمام نیز مواجه بود. واحدهایی که پس از اجرای طرحهایی مانند مسکن مهر و بنگاههای زودبازده نتوانستند کامل شوند. حال نیز وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرده که طبق بررسی این وزارتخانه بیش از 50 هزار واحد نیمهتمام و خالی در کشور وجود دارند که برای تکمیل شدن آنها به 50 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
به گفته علی اکبر لبافی، معاون سابق توسعه اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و عضو شورای عالی اشتغال، با اختصاص 50 هزار میلیارد تومان اعتبار به این 50 هزار واحد نیمه تمام میتوان 600 تا 700 هزار شغل ایجاد کرد. وی در این مورد توضیح میدهد: سیاستهای شورای عالی اشتغال در امسال تاکید بر استفاده از ظرفیتهای خالی بنگاههای اقتصادی بوده است. در مقطع فعلی در کشورهای مختلف یک بنگاه اقتصادی طی 24 ساعت شبانه روز بیش از 19.5 ساعت فعالیت میکند اما در کشور ما میزان فعالیت بنگاهها حدود 5.5 ساعت آن هم با 30 درصد ظرفیت واحدها است. این یعنی ما در کشور اصراف منابع داریم.
لبافی اضافه میکند: به دلایل این چنینی در ابتدای امسال اعلام شد اولویت در ارائه تسهیلات، تکمیل ظرفیت بنگاههای خالی نیمهتمام است. به همین دلیل به همه استانها و استانداران ابلاغ شد که واحدهای دارای ظرفیتهای خالی که تولیدات و خدمات آنها امکان رقابت در بازارهای داخل و خارج را دارند اعلام کنند. طبق این اطلاعات جمعآوری شده اطلاعات حدود 50 هزار واحد با ظرفیت نیمهتمام و خالی در کشور به دست ما رسید که این 50 هزار واحد تقریبا حدود 50 هزار میلیارد تومان منابع میخواهند که چنانچه به سرانجام برسد 600 تا 700 هزار شغل جدید خواهیم داشت.
افزایش واحدهای نیمه تمامشناسایی 50 هزار واحد نیمه تمام در اقتصاد ایران در حالی است که پیش از این نیز معمولا بنگاههای اقتصادی نیمهکاره وجود داشتند. حتی از نگاه برخی مقامات از جمله غلام رضا شافعی، وزیر اسبق صنایع هرگز طرحهای نیمهتمام تمام نخواهند شد. با وجود این، وی تاکید دارد که طرحها در زمان معقولی باید به ثمر برسند نه اینکه یک کاری که بنا بوده دو ساله به پایان برسد پنج ساله هم تمام نشود. وی همچنین میگوید: اگر انتظار داریم یک روزی هیچ طرح نیمهتمامی نداشته باشیم درست نیست. این یعنی مرگ برای صنعت. ما همواره باید طرحهای در حال اجرا داشته باشیم.
در عین حال مراجعه به آمارهای اعلام شده درباره طرحهای نیمه تمام در امسال حاکی از رشد تعداد این واحدها است. بهار امسال حسن روحانی در جریان رقابتهای انتخاباتی گفته بود: الان بیش از 41 هزار واحد صنعتی نیمه تمام داریم که اگر فقط 34 هزار میلیارد تومان اعتبار در اختیار این واحدها گذاشته شود همه اینها کامل و فعال میشود و همچنین میتوان 499 هزار نفر را مشغول به کار کرد.
حال گزارش وزارت کار نشان میدهد تعداد واحدهای نیمهتمام به 50 هزار واحد رسیده است. این افزایش تعداد واحدهای نیمه تمام در حالی است که برخی دولتمردان فعلی پیش از این در این مورد راهکارهایی را ارائه کرده بودند.
این در حالی است که پیش از این در دولت دهم شورای عالی اشتغال مصوب کرده بود که طی یک سال بیش از 65 هزار میلیارد تومان برای تکمیل واحدهای نیمه تمام داده شود اما اکنون علی اکبر لبافی، معاون سابق توسعه اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی میگوید که از سرنوشت آن اطلاعی ندارد. با وجود این، پیش از این لبافی خبر داده بود که این مصوبه شورای عالی اشتغال به بانکهای استانهای مختلف ابلاغ شده است اما به نظر میرسد در عمل هنوز واحدهای نیمه تمام در انتظار اعتبار هستند.
این انتظار در شرایطی است که پیش از این، طی سالهای 1385 تا 1391 بیش از 27 هزار میلیارد تومان تسهیلات به بنگاههای زودبازده داده شد اما به گفته یک عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس بیش از ۵۰ درصد بنگاههای زودبازده که از بانکهای عامل تسهیلات دریافت کردهاند هماکنون غیرفعال هستند.
غلام علی جعفرزاده ایمنآبادی آمار داده بود که از مجموع بنگاههای دریافتکننده تسهیلات، ۳۱ درصد از بنگاههای ایجادی، ۱۰ درصد از بنگاههای توسعهای و ۹ درصد از بنگاههای دریافتکننده سرمایه در گردش، غیرفعال هستند. به همین دلیل ممکن است بخشی از 50 هزار واحد نیمه تمام شناسایی شده توسط وزارت کار همان بنگاههای زودبازدهای باشند که پیش از این اعتباراتی را دریافت کردند اما هنوز نتوانستهاند با تمام ظرفیت کار کنند.
با وجود این، باید دید در روزهای آینده باز هم دولت و سیستم بانکی به واحدهای اقتصادی اعتماد میکنند و تسهیلاتی را در اختیار آنها قرار میدهند یا این که ترجیح میدهند فعلا جز شناسایی کاری دیگر انجام ندهند. چرا که به گفته وزیر اقتصاد، هماکنون حجم نقدینگی در اقتصاد ایران به بیش از 600هزار میلیارد تومان رسیده و از سوی دیگر مطالبات سیستم بانکی نیز به رقم بیسابقه 75 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.