آفتابنیوز : آفتاب: مذاکرات ایران با 1+5 در چهارمین روز خود وارد سختترین و فشردهترین مرحلهی خود شده است.
مذاکرهکنندگان پس از چهار روز گفتوگو و رایزنی دوجانبه و چندجانبه و تماس با پایتختهایشان قرار است با حضور وزیران خارجه هفت کشور، نشست 1+5 با ایران را برگزار کنند.
این برای بار دوم است که وزیران خارجهی شش کشور عضو گروه 1+5 در چارچوب رسیدن به تفاهم بر روی یک متن مشترک با ایران به مذاکرات هستهیی میپیوندند.
وزیران خارجهی شش کشور از روز جمعه به ترتیب وارد ژنو شدند و روز شنبه ضمن دیدارهای دوجانبه و چندجانبه با یکدیگر به دیدار و گفتوگو با هیات ایران پرداختند.
به گفتهی محمد جواد ظریف، رییس هیات مذاکره کننده ایران با 1+5، مذاکرات وارد مرحلهی جدی خود شده و بسیاری از مباحث حل و فصل شده و بر روی آنها به تفاهم رسیدهایم. تنها چند مورد باقی مانده که از میان آنها یکی دو موردشان پررنگتر است.
همچنین سید عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه در رابطه با مذاکرات روز شنبه که با حضور وزیران خارجهی شش کشور عضو گروه 1+5 برگزار میشود، گفت: در حال حاضر بحثها متوجه اقدامات متقابل و متوازنی است که باید هریک از دو طرف بردارند و نقطهی دعوا همینجاست.
وی در عین حال مذاکرات را رو به جلو خواند و گفت: با وجود آنکه مذاکرات پیشرفت داشته اما اختلاف نظرهایی هنوز وجود دارد و نمیتوان گفت که میتوان در پایان این مذاکرات به نتیجه رسید یا نه.
به گزارش ایسنا، از نکات این دور از مذاکرات، نمایندگی کاترین اشتون از سوی نمایندگان 1+5 در گفتوگو با ایران بود. 1+5 در این دور از مذاکرات توافق کردند که برای تسهیل و سرعت در مذاکرات، کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به نمایندگی از آنها با ایران گفتوگو کند و نتایج را به آنها اعلام کند. این روند با استقبال ایران مواجه شد.
محمدجواد ظریف روز چهارشنبه 29 آبان مذاکرات خود با 1+5 را در چارچوب مذاکرات هستهیی "ژنو 3" با ناهار کاری دوجانبه با نمایندهی 1+5 آغاز کرد و پس از آن 1+5 اعلام کرد که کاترین اشتون به نمایندگی از آنها مذاکرات را دنبال میکند.
از روز پنجشنبه 30 آبان مذاکرات فشرده، طولانی و سخت میان ظریف و اشتون آغاز شد که تا عصر روز شنبه شش دور مذاکره میان دو طرف انجام شده است. با این حال معاونان وزیران خارجهی ایران و 1+5 نیز نشستهای کلی و دوجانبه با یکدیگر در سطح کارشناسی و سیاسی برگزار کردند.
این دور از مذاکرات از روز پنجشنبه در محل اقامت هیاتهای ایران و 1+5 متمرکز شد و به همین دلیل خبرنگاران، تصویربرداران و اغلب رسانههای گروهی به لابی هتل اینترکنتیننتال نقل مکان کردند.
تدابیر شدید امنیتی در این دور از مذاکرات با توجه به احتمال حضور وزیران خارجهی شش کشور و نیز اهمیت اقامت هیاتهای ایران و 1+5 از قبل از شروع مذاکرات اندیشیده شده بود.
در مذاکرات "ژنو 2" برخی ناهماهنگیها موجب شد تا هیاتهای مذاکره کننده نسبت به امنیت حضور وزیران خارجه انتقاداتی را داشته باشند. از این رو پلیس سوییس نسبت به ورود و خروج خبرنگاران به محلهای مذاکراتی تدابیر جدیدی را اندیشیدهاند. قرار دادن گیتهای چک وسایل خبرنگاران از این جمله بود. همچنین هتل محل اقامت هیاتهای ایران و 1+5 به خبرنگارانی که در این هتل اقامت داشتند اعلام کرد که باید هتل را ترک کنند.
با این وجود در حالی که تصور میشد خبرنگاران با آمدن وزیران خارجه نتوانند به لابی هتل اینتر کنتیننتال وارد شوند، اما سرمای شدید ژنو باعث شد که نسبت به ورود خبرنگاران و استقرارشان در لابی این هتل تا حدودی مماشات صورت گیرد. در عین حال تیمهای امنیتی مستقر در سوییس و نیز هیاتهای وزیران خارجه، حضور پررنگی در هتل دارند.
حضور خبرنگاران در محل مذاکرات و اقامت وزیران خارجه ایران و 1+5 موجب شده تا بههمریختگی جدی در رفت و آمد مسافران هتل به وجود آید. با این حال این هتل همکاری لازم را با خبرنگاران دارد.
رفت و آمد وزیران خارجه در محل مذاکرات به راحتی و بدون مزاحمت خبرنگاران برای آنها صورت میگیرد که از نکات قابل توجه است.
خستگی شدید در میان هیاتهای مذاکره کننده دو طرف مشهود است. با این حال دو طرف به ادامهی مذاکرات تا تلاش برای رفع اختلاف نظرها ادامه میدهند.
فضای حاکم بر محل اقامت مذاکرات ایران و 1+5 توام با «بیم و امید» است و رسانههای گروهی ایرانی و بینالمللی این روند را با وجود خستگی و ساعتها انتظار و تهیه و ارسال گزارش با جدیت همراه با مذاکراه کنندگان ادامه میدهند.
گفتنی است این برای اولینبار است که مذاکرات هستهیی ایران در 10 سال گذشته با این جدیت و فشردگی و در چهار روز متوالی دنبال میشود. این در حالی است که برخی دیپلماتهای ایرانی و غربی احتمال ادامهی مذاکرات برای یک روز دیگر را نیز میدهند.