کد خبر: ۲۲۳۲۷۸
تاریخ انتشار : ۲۴ آذر ۱۳۹۲ - ۱۴:۲۸

مدیرعامل شرکت دخانیات: پارسال 530میلیارد تومان فروش داشتیم

شرکت دخانیات ایران امسال 76 ساله شد. صنعتی که تقریبا می‌توان آن را قدیمی ترین صنعت صاحب کارخانه در کشور دانست. حالا نیز پس از گذشت بیش از هفت دهه در قلب تهران و البته در چندین شهر دیگر کشور همچنان به تولید خود ادامه می‌دهد.
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: شاید اصلی ترین دلیل این تدوام حیات بازار گسترده مصرف سیگار در کشور بوده که با وجود سهم بالای قاچاق و واردات در آن شرکت دخانیات توانسته با در اختیار گرفتن بخشی از سهم بازار و جذب سود ناشی از آن به حیات خود ادامه دهد. صنعت دخانیات ایران اما امروز با واگذاری سهام شرکت دخانیات عملا به سمت خصوصی سازی رفته و شاید در این بین اصلی ترین سوال مطرح این است که آیا با خصوصی سازی صنعت دخانیات مشابه تجربیات مشابه مصرف سیگار در کشور نیز افزایش خواهد یافت؟
 
هیات دولت دهم در اواخر عمر کاری خود ۵۵ درصد از سهام شرکت دخانیات ایران به همراه سهام چندین شرکت دیگر دولتی را به صندوق بازنشستگی فولاد واگذار کرد و این صندوق نیز به وزارت رفاه و تامین اجتماعی منتقل شد. با این کار عملا فصل جدیدی در فعالیتهای شرکت دخانیات ایران رقم خورد و این شرکت پس از 70 سال که دارای تنها یک سهامدار بود، صاحب چندین سهامدار شد و علاوه بر این بحثهای مربوط به ورود این شرکت به فرابورس نیز مطرح شد.
 
از سوی دیگر فضای امنیتی حاکم بر شرکت دخانیات در سالهای نه چندان دور نیز در حال حاضر تقریبا به میزان زیادی تغییر کرده و به نظر می‌رسد رفته رفته همان فضایی که در سایر شرکتهای صنعتی و تولیدی وجود دارد بر این شرکت نیز حاکم شده است.
 
اما در شرایطی که شرکت دخانیات ایران در سالهای اخیر و سالهای پیش‌رو با معضلاتی همچنان قاچاق سیگار روبرو بوده و خواهد بود و در همین حال واگذاری سهام نیز ساختار این شرکت را دچار تغییرات اساسی کرده، سراغ معصوم نجفیان مدیرعامل شرکت دخانیات رفتیم تا آخرین وضعیت این شرکت را از وی جویا شویم.
 
نجفیان که کمتر از یک سال است مدیریت شرکت دخانیات ایران را بر عهده گرفته با تائید این تحلیل که فضای امنیتی از شرکت دخانیات ایران برداشته شده است، در عین حال تاکید می‌کند که مافیای سیگار در ایران همچنان صاحب نفوذ بوده و بهترین راه کنترل آن نیز برخورد سیستمی است.
 
وی با اشاره به اینکه تصاویر بهداشتی نصب شده روی سیگار هیچ تاثیری بر کاهش میزان مصرف سیگار نداشته، تصریح می کند که هرگونه افزایش مالیات و عوارض بر واردات سیگار قاچاق سیگار را تشدید می کند. البته وی اشاره‌ای به دلیل رویگردانی مردم از سیگارهای برچسب‌دار و هدایت آنان به سمت سیگارهای قاچاق نکرد در حالی که بسیاری از کارشناسان این حوزه نداشتن کیفیت مطلوب سیگارهای داخلی را دلیل آن می‌دانند.
 
به گزارش ایسنا، متن گفت وگو با مدیرعامل شرکت دخانیات ایران به شرح زیر است:
 
به نظر می رسد در سالهای اخیر فضای امنیتی و به دور از رسانه ها و اطلاع رسانی در شرکت دخانیات ایران تقریبا به میزان زیادی کنار رفته است. این موضوع را تائید می کنید؟

 
من هم این موضوع را تائید می کنم. الان فضای شرکت به سمت تولید رفته است و دیگر از برخی حرفها خبری نیست. کل گردش مالی دخانیات مگر چقدر است که این قدر حساسش می‌کنند؟! در بهمن ماه سال قبل که من وارد شرکت دخانیات شدم، انبارهای مواد اولیه شرکت خالی بود و هیچ گونه مواد اولیه ای نداشتیم. با برنامه ریزی های انجام شده تامین مواد اولیه بهبود یافت. وقتی فردی در راس به عنوان مدیرعامل شرکت کار می کند باید از بحثهای سیاسی و حاشیه ای دور بماند و در این صورت فضای شرکت نیز کاری می شود. جلسه تامین مواد اولیه نبوده که من خودم در آن حضور نداشته نباشم. شرکت دخانیات در سال 1391 عملا زمین خورده بود اما الان استوک مواد اولیه شرکت یک ساله شده است و هر ماه نیز یک برند به بازار می دهیم. برنامه های شرکت دخانیات نیز در قالب سه دسته کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت دنبال می شوند. برنامه های کوتاه مدت شامل تامین مواد اولیه، افزایش تولید و ایجاد رفاه برای کارکنان است. برنامه میان مدت شامل عرضه برندهای جدید به بازار است که در این زمینه عرضه 17 برند را برنامه ریزی کرده ایم. برنامه بلندمدت هم شامل توسعه شرکت از طریق واردات ماشین آلات جدید می شود. به طور کلی در پی تبدیل دارایی های غیرمولد به مولد برای توسعه شرکت هستیم.
 
سیگار مارلبورو همچنان سهم بالایی در قاچاق سیگار به کشور دارد. آخرین وضعیت رسمی کردن احتمالی واردات این سیگار به کجا رسید؟ قرار بود وزارت امور خارجه و سازمان بازرسی کل کشور در مورد ماهیت تولیدکننده این سیگار اظهارنظر کنند اما مدتهاست که خبری در این باره شنیده نمی شود.
 
واردات سیگار اصلا دست ما نیست. ما یک عامل صنعتی عین دیگر عاملیتهای صنعتی هستیم. قریب به 6700 میلیارد تومان گردش مالی مصرف سیگار در کشور داریم که 2600 تا 2700 میلیارد تومان آن مربوط به سیگار قاچاق است. حالا چند درصد از این میزان قاچاق مربوط به مارلبورو است باید بررسی شود. اگر این محصول به صورت قاچاق وارد می شود یعنی درآمدهای دولت در این بین پایمال می شود. اگر هم این سیگار بد است، نباید وارد شود و اگر هم محصولی از نظر استاندارد خوب است باید از طریق مبادی رسمی وارد شود. در موضوع مارلبورو چون بحث مربوط به حوزه حاکمیتی یعنی مرکز برنامه‌ریزی و نظارت بر دخانیات کشور است بهتر است خودشان هم درباره قاچاق و واردات آن توضیح دهند.
 
سهم شرکت دخانیات از بازار سیگار کشور در حال حاضر چقدر است؟
 
ما هم یکی از عاملهای صنعتی شده ایم. در حال حاضر پنج تا شش عاملیت صنعتی در کشور داریم. سال پیش شرکت دخانیات ایران حدود 530 میلیارد تومان فروش داشت در حالی که کل فروش تولیدات مشارکتی، عاملیتهای صنعتی و واردات بالغ بر 1500 میلیارد تومان شد. ضمن اینکه شرکت دخانیات سال قبل 16 میلیارد نخ سیگار تولید کرد، 16 میلیارد نخ نیز مربوط به تولید سیگارهای مشارکتی بود و 7 میلیارد نخ سیگار هم توسط عاملیتها تولید شد. با این حساب مجموع کل تولید سیگار کشور در سال قبل به حدود 40 میلیارد نخ رسید.
 
آیا به عنوان شرکت دخانیات ایران پیشگام در تولید مشارکتی سیگار مارلبورو می شوید؟
 
قبل از همه اینها مبارزه با قاچاق مارلبورو اولویت دارد. الان خریدن مارلبورو راحت تر از خریدن یک کیلو ماست از بازار است. به خاطر قاچاق این وضعیت پیش آمده است. درباره مارلبورو نیز مرکز برنامه‌ریزی و نظارت بر دخانیات کشور باید تصمیم گیری کند. ضمن اینکه با توجه به واگذاری سهام شرکت دخانیات عملا صنعت دخانیات کشور نیز خصوصی و بخش حاکمیتی از این بخش جدا شد.
 
واکنش شما به عملکرد مافیای سیگار پس از روی کار آمدن در شرکت دخانیات چه بوده است؟ چطور با رانت خواری ها در این حوزه مواجه شده اید؟

 
از زمانی که من وارد شرکت دخانیات ایران شدم سیستمی عمل کردیم. یک عاملیت صنعتی، یک عاملیت بازرگانی یا یک تولیدکننده مشارکتی تا به امروز من را ندیده است. جوابگوی اینها سیستم است. هر چیزی تعریف شده و جوابگو هم همان سیستم سازمانی است. در چنین فضایی مافیا به دیوار و بن بست می خورد. مافیا می گوید از این سهم بیشتر به من بده. در این حالت سیستم جوابش را می دهد. مافیا وقتی نمی تواند پیش من لابی کند، دیگر کاری نمی تواند بکند. مسائل حاشیه دار هم به سمت مرکز برنامه‌ریزی و نظارت بر دخانیات کشور سوق داده شده اند تا این مرکز بر آنها نظارت کند.
 
با توجه به توافق اخیر ژنو و بحثهای مطرح شده درباره احتمال بازگشت شرکتهای خارجی به ایران در صنعت دخانیات نیز چنین اتفاقی در حال رخ دادن است؟
 
تحریم مشکلی برای ما پیش نیاورد. هر شرکت خارجی هم برای تولید مشارکتی به ما پیشنهاد دهد از آن استقبال می کنیم. ما بعد از خصوصی سازی شرکت در تلاشیم دارایی های غیرمولد را به مولد تبدیل کنیم که باعث توسعه شرکت می شود. ضمن اینکه واردات ماشین آلات نیز در حال انجام است.
 
بحثهای مطرح شده مبنی بر عرضه سهام شرکت دخانیات در فرابورس به کجا رسید؟
 
اخیرا معاون اول رئیس جمهوری نامه ای نوشته که طبق آن باید در عرض یک ماه نقل و انتقال سهام شرکت دخانیات به صندوق بازنشستگی صنعت فولاد انجام شود و بعد از آن نیز سه سال فرصت است تا سهام شرکت وارد فرابورس شود. 55 درصد از سهام شرکت متعلق به صندوق بازنشستگی فولاد، 40 درصد مربوط به سهام عدالت و پنج درصد نیز متعلق به کارکنان است. به نظر می رسد تا قبل از پایان سال کار نقل و انتقال سهام نهایی شود. عرضه سهام شرکت در فرابورس نیز خیلی زودتر از سه سال اجرایی می شود. البته اینکه سهام به صورت بلوکی یا خرد در بورس عرضه می شود هنوز مشخص نیست. در همین حال تغییر ساختار در شرکت دخانیات نیز براساس استراتژی تدوین شده این شرکت در حال انجام است.
 
برای سال جاری و سال آینده برنامه تولید چگونه است؟
 
برای امسال تولید 24 میلیارد نخ را در برنامه داریم. ظرفیت اسمی شرکت البته 30 میلیارد نخ است. برای سال بعد هم تولید 28 میلیارد نخ را برنامه ریزی کرده ایم. برای سالهای بعدتر نیز با آمدن ماشین آلات و خطوط جدید ظرفیت اسمی شرکت افزایش خواهد یافت.
 
انتقادات زیادی به نصب تصاویر بهداشتی روی پاکتهای سیگار داشته اید. این کار از سوی وزارت بهداشت به شما تکلیف شد. آیا تاثیری هم بر میزان مصرف داشته است؟
 
وزارت بهداشت چهار تصویر بهداشتی ریه، پوتین، کودک و آدمک را به ما برای نصب روی محصولاتمان معرفی کرد که هر شش ماه یکبار تعویض می شوند. نصب این تصاویر روی سیگار هیچ تاثیری بر کاهش مصرف نداشته و کار غلطی است. سال قبل مصرف سیگار در کشور حدود 63 میلیارد نخ بود که امسال و سال آینده به ترتیب به 65 و 67 میلیارد نخ خواهد رسید. مصرف سیگار در کشور در 100 سال اخیر 100 برابر شده است. نصب این تصاویر فقط موجب ایجاد رانت در بازار شده است. به عنوان مثال سیگارهای دارای تصویر بهداشتی ریه از بقیه تصاویر قیمتش بیشتر شده است در صورتی که مواد اولیه تولید این سیگارها یکی است. در بازار شایعه کرده اند که طرح ریه قیمتش از بقیه طرحها بیشتر است.
 
آیا نصب تصاویر بهداشتی در بقیه کشورها نیز انجام می شود؟
 
این کار در کشور پاکستان انجام نمی شود که شباهتهای زیادی نیز به ایران دارد. سیگار در آنجا تصاویر بهداشتی ندارد اما مصرفش پایین تر است. اگر تصاویر بهداشتی حذف شوند رانت هم از بازار می رود.
 
شنیده شده در مورد تصاویر بهداشتی سیگار هم تقلباتی رخ داده است؟
 
تصاویر تقلبی هم زده می شوند. در یکی از شهرستان‌ها طرح آدمک و طرح پوتین را از بازار می گیرند، سپس جلدش را عوض می کنند و طرح ریه روی آن می زنند. این کار برای هر باکس 50 تومان بیشتر هزینه ندارد. این کار در وینستون 3000 تومانی سود دارد. مرکز برنامه ریزی باید با این وضعیت برخورد کند. از اول که این مرکز تاسیس شد باید فکر این موضوعات را هم می کردند. در حال حاضر وزارت صنعت باید از این مرکز حمایت کند.
 
وضعیت مالیات بر واردات سیگار در لایحه بودجه 1393 چطور است؟
 
مالیات بر تولید گویا از 5 به 10 درصد افزایش یافته که همین موضوع 70 میلیارد تومان هزینه های شرکت دخانیات را بالا می رود. ضمن اینکه مالیات بر واردات هر نخ سیگار هم دو تومان افزایش یافته است. به هر حال افزایش تعرفه و عوارض واردات سیگار 100 درصد باعث افزایش قاچاق آن خواهد شد. قاچاق که بیشتر شود کنترلی روی استانداردها هم نخواهد بود و هزینه درمان ناشی از بیماری های مصرف این گونه سیگارها نیز بالا خواهد رفت. باید راهی پیدا شود که واردات رسمی سیگار سر و سامان پیدا کند. ارتقای کیفی و کمی محصولات دخانی وظیفه شرکت دخانیات بوده اما سر و سامان دادن به واردات رسمی و نظارت بر قاچاق وظیفه مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور است. ما خودمان نمی توانیم برای تبلیغات کاری کنیم اما برای صیانت از برندهای خود هر کاری برای مقابله با قاچاق انجام می دهیم. ما اگر تولید نکنیم واردات می شود و قاچاق هم افزایش می یابد که پول آن به جیب خارجی ها می رود.
 
وضعیت تولید 8 ماهه شرکت از نظر تعداد و ارزشی چطور بوده است؟
 
کل تولید هشت ماهه شرکت دخانیات 16 میلیارد نخ بود که کل تولید سال 1391 را پوشش داد. در هفت ماهه امسال از نظر ارزشی کل فروش سال قبل را هم رد کردیم و به 530 میلیارد تومان رسیدیم. برای کل سال هم انتظار داریم کل فروش از مرز 1000 میلیارد تومان بگذرد. برای سال بعد هم فروش 1500 میلیارد تومانی را برنامه ریزی کرده ایم.
 
اعداد متفاوتی درباره سهم قاچاق در بازار سیگار کشور مطرح می شود. شما فکر می کنید سهم قاچاق در بازار سیگار کشور چقدر است؟

 
سهم قاچاق در بازار سیگار امسال با فرض مصرف 65 میلیارد نخ 25 درصد است. سهم قاچاق در بازار 50 درصد نیست. از مجموع 65 میلیارد نخ مصرف سیگار 40 میلیارد نخ مربوط به کل تولید داخل و هشت میلیارد نخ مربوط به واردات رسمی می شود که مابقی آن یعنی حدود 18 میلیارد نخ سهم قاچاق است. البته سهم قاچاق در صورت افزایش مصرف ممکن است تا 30 درصد هم برسد. چین مساحتش 9 برابر ایران است و با 17 کشور هم همسایه است اما دارای تنها یک درصد سهم قاچاق در بازار سیگارش است. 43 درصد از مصرف سیگار جهان در چین تولید می شود. یعنی از مصرف 5600 میلیارد نخی سیگار در دنیا 2200 تا 2300 میلیارد نخ آن تولید چین است. بعد از برمه، ایران بالاترین سهم قاچاق سیگار را در دنیا دارد.
 
برای کنترل قاچاق در مرزها چه برنامه ای به ویژه در حوزه تولید دارید؟
 
اخیرا ماشین آلاتی قرار است وارد استان کردستان شود. سوله و منابع انسانی مناسبی هم در آنجا داریم و قرار است تا قبل از پایان سال خط تولید سیگار کردستان راه انداز شود. 150 نفر پرسنل در آنجا داریم. کل تولید سیگار این کارخانه نیز قرار است به عراق صادر شود.
 
گفته شده بود مجتمع دخانیات تهران به خارج از پایتخت منتقل می شود. این بحث به کجا رسید؟
 
تولید دخانیات تهران به شهرستانها یا جای دیگر منتقل نمی شود. طرح انتقال به هشتگرد نیز قبلا مطرح شده بود که لغو شد. تولید مجتمع تهران حفظ می شود. این مجتمع حدود 20 درصد از کل تولید شرکت دخانیات را در اختیار دارد. برنامه ای برای انتقال مجتمع نداریم.
 
پرداخت سهم سازمان تربیت بدنی و وزارت بهداشت از درآمد شرکت دخانیات به کجا رسید؟
 
هزینه های تربیت بدنی، بهداشت و غیره را به پرسنل خودمان می دهیم. طبق قانون اختیار داریم که این هزینه را به سایر سازمانها یا پرسنل خود اختصاص دهیم. ما نیز این هزینه را به 7500 نفر پرسنل شرکت دخانیات اختصاص دادیم.
 
گفته می شد در شرکت ایدم که حضور داشتید نارضایتی های کارگری وجود داشته است. آیا این موضوع را تائید می کنید؟
 
قبل از رفتن من به شرکت ایدم در این شرکت 24 اعتصاب برگزار شده بود. بعد از رفتن من به آنجا حتی دو نفر هم پای یک ورقه را امضا نکردند که طومار شود. رضایتمندی در شرکت ایجاد شد. در همان دوره 30 درصد افزایش تولید رخ داد. ایدم مشکلات کارگری داشت ولی در دوره سه ساله من نبود.
 
با وزیر صنعت هم جلسه ای داشته اید؟
 
سه جلسه با وزیر صنعت داشتم. تاکید وی روی صادرات، رشد تولید به منظور مقابله با قاچاق و حمایت از بخش کشاورزی بوده است.
 
طبق آمار یکی از نمایندگان سابق مجلس اغلب مدیران شرکت دخانیات سرنوشت خوشی نداشته و در آخر کارشان به بازداشت کشیده شده است. این موضوع چقدر صحت دارد؟
 
شرکت دخانیات تاکنون 38 مدیرعامل داشته که به جز یکی دو نفر این شرکت مدیرعامل مسئله دار دیگری نداشته است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین