آفتابنیوز : هوگو چاوس رييس جمهور ونزوئلا كه اينك ميزبان آقاي خاتمي است نهم آذر امسال براي يك سفر سه روزه وارد ايران شده بود.
در اولين روز سفر چاوس وى از مجسمه سيمون بوليوار - قهرمان آزاديخواهى ونزوئلا - كه در خيابانى به همين نام در شمال غربى طراحى شده پرده بردارى كرد و گفت سيمون با آزاديخواهى اش امروز به تهران آمده تا پيام استقلال و سربلندى آمريكاى لاتين را به ايرانيان برساند.
در اين مراسم شهردار تهران حضور داشت و خود از زبان رئيس جمهور ونزوئلا شنيد كه مى گفت امروز بوليوار دوباره زنده شده و صدايش در تهران به گوش مى رسد.آخرين بارى كه چاوس به تهران آمده بود بيستم مرداد ۱۳۷۹به همراه خود دعوتنامه كتبى آورده بود تا از محمد خاتمى رئيس جمهور ايران براى شركت در دومين اجلاس سران كشورهاى عضو سازمان صادركنندگان نفت _ اوپك - كه قرار بود در كاراكاس برگزار شود دعوت كند. آن زمان رئيس جمهور ونزوئلا تازه گرد نخستين كودتا عليه خود را زدوده بود. به همين جهت سفر كوتاهش به تهران مورد توجه ويژه رهبران جهان قرار گرفت. طى سفر يك روزه چاوس به تهران دو تفاهمنامه همكارى ميان ايران و ونزوئلا به امضا رسيد. خاتمى آن زمان پس از امضاى اسناد و تحويل نسخه ونزوئلايى آن به چاوس گفته بود كه هيچ منعى براى همكارى هاى دوجانبه وجود ندارد.
ونزوئلا در سال ۱۳۴۶ سفارت خود در تهران را افتتاح كرد و اولين سفيرش را بيست و نهم مهرماه همان سال به پايتخت ايران فرستاد. يك سالى طول كشيد تا سفير و نماينده دائم ايران در سازمان ملل متحد به عنوان سفير اكروديته تهران در كاراكاس استوارنامه خود را به رئيس جمهور ونزوئلا تقديم كند. هنگامى كه سفارت ونزوئلا پنجمين سال تاسيس اش را در تهران جشن مى گرفت نمايندگى ايران در كاراكاس هم افتتاح شد. از اين به بعد رئيس نمايندگى سفير ايران در ونزوئلا سفير اكروديته در كشورهاى پرو، اكوادور، ترينيداد و توباگو شد. پس از پيروزى انقلاب ايران مدتى مناسبات تهران و كاراكاس دچار ركود شد و روابط به حد كاردار كاهش يافت اما اين وضع ديرى نپاييد. هنگامى كه اولين ديدار رسمى رئيس جمهور ونزوئلا در سال ۱۳۶۷ از تهران صورت مى گرفت روابط دو كشور به سطح سفير ارتقا پيدا كرده بود و به نظر مى رسيد اراده اى براى تقويت رابطه شكل گرفته تا دست كم ماحصل اقتصادى آن در اوپك را در ميان مدت عايد دو كشور كند.
اقتصاد متكى به نفت ايران و ونزوئلا و دورى جغرافيايى تا به حال فرصت چندانى براى گسترش روابط اقتصادى در اختيار نگذاشته. كاراكاس وابستگى نسبتاً شديدى به بازار قاره آمريكا دارد و نياز هاى خود را عمدتاً از اين منطقه تامين مى كند. بالا بودن هزينه حمل و نقل كه بعد مسافت ميزان آن را نيز افزايش مى دهد همه و همه رغبت ونزوئلا را به بازار غيرمتنوع ايران كم كرده است. با اين همه در سال هاى اخير در كشور سعى كردند اين ضعف را در اوپك جبران كنند.
طى ۵ سال اخير كه قيمت نفت مسيرى روبه بالا را طى كرده وزراى نفت ايران و ونزوئلا و عربستان نقش مهمى در كنترل قيمت ها داشته اند. اين موضوع شرط لازم و در عين حال مدخلى براى گسترش روابط سياسى و اقتصادى دو كشور هم شده است.طى سال ۱۳۷۹ ميزان صادرات ايران به ونزوئلا كمى بيش از ۷۵۰ هزار دلار بوده .در اين سال هيچ وارداتى از ونزوئلا به ايران صورت نگرفته است. كارشناسان معتقدند مهمترين كالايى كه امكان صدور به ونزوئلا را دارد فرش است. با اين همه اما هيچ چيز به اندازه نفت در شريان روابط دو كشور اثر ندارد.محمد خاتمى رئيس جمهور ايران آذز ماه 1383در اولين ديدار با چاوس در سعدآباد تهران گفته بود كه امروز اوپك در بهترين موقعيت تاريخى قرار دارد.خاتمى پيشنهاد داده كه كارخانه هاى توليد تراكتور و كمباين در ونزوئلا گامى به سوى توسعه بيشتر و پيشرفت بيشتر اقتصاد ونزوئلا به خصوص در بخش كشاورزى باشد.در جريان سفر سوم آقاي خاتمي به ونزوئلا بخشي از اين خواسته محقق شده است.
رييس جمهور ايران آذر ماه 1383 يعني چند ماه پيش خاطرات خوش دو سفر گذشته اش به ونزوئلا را به "هوگو چاوس" يادآورى كرده و به همتاى ونزوئلايى اش گفته بود اميدوار است قبل از پايان مسئوليت رياست جمهورى اش بار ديگر توفيق ديدار ملت ونزوئلا را داشته باشد.
طي روزهاي اخير كه تاريخ سفر رسمي محمد خاتمي به ونزوئلا اعلام شد،ايالات متحده كه با ونزوئلا روابطي خصم الود دارد به شكل غير رسمي از انجام اين سفر گلايه كرده است.