آفتابنیوز : آفتاب: یکی از بارزترین خصوصیات دکتر روحانی که درطول مدت سپری شده از دوران ریاست جمهوری وی نمود عینی داشته و می توان آن را به عنوان امتیازی ویژه برای وی ملحوظ کرد " عمل به وعده های انتخاباتی" است.
یکی از این وعده های انتخاباتی اختصاص "سبد کالایی" به مردم در کنار پرداخت یارانه ها بود. از دو ماه پیش بتدریج زمزمه های عمل به این وعده انتخاباتی در جامعه طنین انداز شد و بالاخره با تایید رسمی رئیس جمهوری و سخنگوی دولت مشخص شد که این طرح در دستور کار دولت قرار گرفته است.
طرحی که با حرف و حدیث هایی همراه بوده و منتقدین دولت نیز زمینه مهیایی برای خود یافتند تا انتقادات فروخورده را در این مجال طرح و عرضه کند. چرا که دروضعیت موجوداقتصادی چنین طرح هایی درکانون توجه مردمی بوده و توج اقشار مختلفرا به خود مطوف می کند. در این مقال به این موضوع خواهیم پرداخت و از دو وجه سلبی و ایجایی این طرح را مروری کوتاه خواهیم کرد.
منتقدین دولت در همان آغازین وهله با این کلید واژه که آیا این طرح " گداپروری" نیست به استقبال اجرای این طرح رفته و دولت را متهم به اقدامات پوپولیستی کردند.
این انتقاد در واقع بیش از هر چیزی به تذاکرات کارشناسان اقتصادی نسبت به پرداخت یارانه نقدی توسط دولت دهم باز می گشت، آنجایی که طیف فکری و کارشناسی همسو با دولتمردان فعلی در آن برهه تاکید داشتند: پرداخت یارانه نقدی بدین شکل و سیاق درست نبوده و علاوه بر عدم انطباق با موازین قانونی مصوب، با دریافت این پول، رسم ناخوشایندی در تار و پود جامعه نضج گرفته و مردم عادت به این موضوع کرده و نوعی تن پروری و شرطی شدن را در جامعه تسری داده و به نوعی علاوه بر مسائلی چون رشد نقدینگی و کسری بودجه و هدروی منابع کشور، ذهنیتی نامناسب را در جامعه مستولی خواهد کرد.
حال آنان این نکته را مطرح می سازند که اگر پرداخت نقدی مذمت می شد پس پرداخت سبد کالایی هم مذموم بوده و نوعی گداپروری است. اما آنان چند نکته را در این میانه لحاظ نکرده اند.
پرداخت سبد کالایی به هیچ وجه نقدینگی را در جامعه افزایش نداده و آثار تورمی ندارد، ارائه سبد کالایی به تمامی اقشار جامعه صورت نپذیرفته و منطبق با چارچوب واقعی هدفمندی یارانه ها و در مسیربسط و تعمیق عدالت به اقشار کمتر برخوردار صورت می پذیرد و بطور طبیعی گسل های موجود را لااقل به میزان قدر السهم خود ترمیم می کند، اعطای سبد کالایی از سوی دیگر به رونق بخش های کشاورزی و صنعتی و تولیدی خواهد انجامید چرا که بازاری خوب برای مصرف تولیدات داخلی ایجاد کرده و به چرخه اقتصادی رونق خواهد بخشید.
این نکات تفاوت های عمیق میان پرداخت نقدی و کالایی بوده و به هیچ روی نمی توان این دو را قیاس کرده و سپس استنتاج کرد که سبد کالایی گداپروری است. علاوه بر تفاوت های شکلی و تاثیرات متفاوت این طرح ها با یکدیگر، نکته آنست که افراد نیازمند و واجد شرایط برخوردار از این سبد کالایی خواهند شد ونه تمامی مردم و چون مسئله مهم رفع نیازهای واقعی است و نه مزیتی مازاد پس اطلاق گداپروری به این طرح هیچ موضوعیتی نخواهد داشت.
اما در این میانه چند نکته کلیدی هم وجود دارد که اجرای این طرح را با شائبه هایی روبرو می سازد و لزوم توجه ویژه رئیس جمهوری و دولت بدان یک ضرورت خطیر است.
اعطای سبد کالایی در گستره ای به بزرگی ایران و با جمعیت 70 و چند میلیونی آن کاری بس شاق و طاقت فرساست علی الخصوص که بازه زمانی اندکی برای اجرای این طرح در اختیار بوده و با توجه به تازه برآمدن دولت روحانی بر ساختار اجرایی این نکته هم کار را سخت تر کرده است، نکته کلیدی در این میانه آنست که بر اساس هدف گذاری این سبد به یکان یکان آحاد شهروندان اختصاص نیافته و بر اساس معیارها و فاکتورهای خاصی به بخشی از جامعه اختصاص می یابد و درست همینجاست که پاشنه آشیل این طرح شاکله می گیرد. شناسایی افرادی که سبد کالایی به آنان اختصاص می یابد.
دولت دهم طرحی را با عنوان خوشه بندی برای تشخیص دهک های مختلف جامعه در دستور کار قرار داد و قبل از اجرای قانون هدفمندی با فراغ بال و صرف هزینه هنگفت مراحل آمایشی آن را به انجام رساند اما در عمل به علت عدم شفافیت ساز و کارهای سیستم اقتصادی و درآمدی در کشور ما این طرح ناموفق بود و اجرای آن کان لم یکن گردید. حال دولت یازدهم برای اختصاص سبد کالایی لاجرم باید از چنین طرحی بهره بگیرد اما نکته آنجاست که نه زمانی باقی مانده و نه امکان اجرایی طرحی اینچنینی در این فرصت و مجال میسر است پس یا باید بر اساس حدس و گمانه ها و رجوع به چند فاکتور و مولفه خاص که نمی تواند جامعیتی مطلوب داشته دست به تقسیم بندی بزند و یا اینکه به داده های جمع آوری شده در طرح خوشه بندی رجوع کند که این نکته هم پاسخگو نیست چرا که اگر این طرح شاکله و سازمانی درست داشت دولت قبل خود بدان اتکا می ورزید.
حال با توجه به فشارهای موجود اقتصادی و حساسیت مقوله های اینچنینی هرگونه اشتباه در اختصاص سبد کالا می تواند نارضایتی و ناخشنودی برخی از اقشار جامعه را در پی داشته باشد و اخبار انتشار یافته طی چند روز اخیر مثلا با این عنوان که محمود احمدی نژاد -که قاعدتا از طیف نابرخوردار جامعه نیست- واجد دریافت سبد کالایی شده و یا در ادارات و سازمان های مختلف گاها افراد رده بالاتر این سبد را دریافت کرده و افراد دون تر واجد آن نمی شوند و یا حتی اینکه برخی نمایندگان واجد دریافت شده اند و .... بر ابهامت روند اجرایی این طرح افزوده و با این وصف عده ای مانور رسانه ای روی این موضوع داده و یا اظهار نظرهای جهت دار برای جریحه دار کردن افکار عمومی را در دستور کار قرار داده اند
جملگی این فعل و انفعالات نشان می دهد که منتقدین دولت در پی بازی با این موضوع بوده و رئیس دولت باید فکری عاجل برای این نکته کرده و یا حداقل با رویکرد رسانه ای هدفمند و تبینن شفاف تمامی زیر و بم ها و روند اجرای چنین طرحی تمامی جوانب کار برای مردم شفاف سازی شده تا عده ای در این میانه برای خود کلاه و نمدی نبافته و طرحی که در راستای بهبود وضعیت مردم در دستور کار قرار گرفته را عاملی برای تخریب دولت نکنند.
بی گمان اجرای چنین طرحی در این ابعاد نمی تواند خالی از خبط و خطا و یا درصدی از انحراف باشد اما موضوع آنجاست که با تبیین تمامی ابعاد برای مردم زمینه برای مانور مغرضانه روی این طرح مفید اما حساس و تاثیر گذار به حداقل ممکن می رسد، یادمان باشد عده ای از هر فرصتی برای ضربه به دولت بهره می جویند و اشتباه در اجرای چنین طرحی که با معیشت مردم دخیل است فرصتی مهیا برای مانور تبلیغاتی آنان خواهد بود.
منبع: خرداد