آفتابنیوز : آفتاب: مسعود کرباسیان که برای دومین بار به عنوان رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران خدمت میکند به گفته خود اهل اصفهان بوده که از سال 61 تا 68 معاون وزیر صنایع سنگین وقت بوده و از همان ابتدا در ستاد بسیج اقتصادی و توزیع کوپن و توزیع کالاهای محرکه از دوچرخه تا موتورگازی، ماشین سواری، کامیون و تا کشتی در کشور توزیع میکرده است.
وی معتقد است، کارمندان گمرک که در مبادی ورود و خروج کشور قرار دارند، به عنوان ویترین کشور به شمار میروند و با داشتن سواد کافی که معمولاً لیسانس و فوق لیسانس هستند، اما از نظر امکانات مادی و رفاهی در شرایط مناسبی قرار ندارند و من به عنوان رئیس گمرک سعی می کنم، تا حد توان مشکلات واقعی کارمندان گمرک در مرزها را حل کنم.
مسعود کرباسیان، در مورد اینکه درآمند گمرک در سال آینده چقدر خواهد بود، گفت: برای درآمد گمرکی در لایحه بودجه رقم 10600 میلیارد تومان یا همان 106 هزار میلیارد ریال در نظر گرفته شده که این رقم برای سال 92 نیز برآورد شده بود که البته احتمالاً در سال جاری تحقق کمتر خواهد بود، اما باز هم بستگی به دو ماه بهمن و اسفند دارد که معمولاً تجارت در این دو ماه افزایش مییابد.
وی افزود: اگر واردات گروه 10 کالایی آزاد شود، درآمد گمرکی نیز افزایش مییابد و همچنین عده زیادی از بازرگانان سعی میکنند، در دو ماه آخر سال کالاهای مورد نظر را وارد کنند، تا به زعم خود به افزایش نرخها در سال آینده مانند نرخ تعرفه، مالیات ارزش افزوده و یا تغییر نرخ ارز برخورد نکنند، بنابراین واردات در دو ماه آخر سال افزایش خواهد یافت.
رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران در مورد تحقق درآمد گمرک در سال جاری گفت: میزان تحقق در سال جاری تاکنون 60 درصد بوده است، علت این است که درآمد گمرکی در سال 91 رقم 7 هزار میلیارد تومان بود و برای سال 92 رقم 10 هزار میلیارد تومان افزایش یافته بود، در حالی که واردات گروه 10 کالایی با محدودیت مواجه شد.
کرباسیان افزود: امسال عمده واردات 20 قلم کالای اساسی است که دارای تعرفه اندک گمرکی هستند و این تعداد کالا 30 درصد واردات کشور را تشکیل می دهد که شامل کالای اساسی، دارو، مواد اولیه، نهادههای دامی، خوراک دام، مواد اولیه واحدهای تولیدی تشکیل میدهد.
کرباسیان در مورد اینکه قانون جدید گمرکی بعد از 40 سال در سال گذشته اجرا شد، چگونه باز گفته میشود میخواهند در گمرک در قالب طرح تحول اقتصادی اصلاحاتی انجام دهند، گفت: قانون گمرک 2سال پیش بعد از 40 سال اصلاح شد، در حالی که لایحه آن 8 سال قبل به مجلس فرستاده شده بود که در آن اولیه 360 ماده وجود داشت که براساس کنوانسیون تجدید نظر شده کیوتو تنظیم شده، اما در مجلس تبدیل به 150 ماده شد و بقیه مواد موکول به تدوین آئیننامه اجرایی شد و قانون جدید گمرک یک قانون مترقی است که باید 14 ائیننامه آن تدوین شود.
وی گفت: بخشی از مواد مد نظر قانون در قالب آئیننامه به تصویب دولت رسیده و حتی آئیننامهها بازنگری و تکمیل میشوند، اما این کار درستی نیست که مرتب قانون را بخواهیم عوض کنیم، چون قانون جدید گمرکی براساس اصل 85 قانون اساسی تصویب شد و یک دوره آزمایشی 5 ساله دارد و باید آئیننامههای آن به درستی تدوین شوند.
وی تاکید کرد: قانون جدید گمرک براساس روح معاهده کیوتو تجدید نظر شده که ما هم به آن معاهده پیوستهایم.
رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران افزود: برای تدوین آئین نامههای اجرایی قانون گمرک، فراخوان عام در رسانهها اعلام کردیم و از مردم و صاحبنظران خواستیم که در تدوین آئیننامههای اجرایی قانون کمک کنند و میخواهیم در مورد واردات، صادرات، حق العمل، ترانزیت، آئین نامهها را به صورت مرتب و فراگیر تدوین کنیم و هرکس نظری داشته باشد، نظر او را دریافت می کنیم و تاکنون اتاق بازرگانی ایران برای تدوین آئیننامه پیشنهادهایی ارائه کرده است و اگر بقیه دستگاهها هم نظر خود را بدهند در آئیننامهها اعمال میکنیم.
کرباسیان گفت: در حال حاضر هفتهای 3 جلسه برای تدوین آئیننامههای قانون گمرک برگزار میشود.
رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران در مورد اینکه یکی از اعضای هیئت نمایندگان اتاق ایران نسبت به پدیده قاچاق از گمرک انتقاد کرده گفت: احتمالاً شوخی کرده است چون قاچاق از گمرک امکان ندارد، زیرا کالاهای ممنوعه که از گمرک وارد نمیشود و کالاهای ثبت سفارش با نظارت بانک، استاندارد، سازمان بنادر، سازمان پایانهها، قرنطینه، ستاد مبارزه با قاچاق، واردات انجام میشود و کدام کالا میتواند به صورت قاچاق از گمرک وارد شود. البته تخلف ممکن است صورت گیرد، اما قاچاق امکان ندارد.
وی افزود: کالاهای رسمی از معابر تعریف شده وارد میشوند و مواردی مانند ورود کالا از طریق ملوانی، بازارچههای مرزی، تعاونی مرزی، مقررات خاص خود را دارد و بحث قاچاق از طریق گمرک در حد شوخی است و من در مقام پاسخگویی نیستم و هرکس ادعا میکند، ثابت کند کدام کالای قاچاقی از گمرک وارد شده است.
وی تاکید کرد: خوب نیست نهادهای قانونی کشور را به خاطر عملکرد زیر سئوال ببریم و هیچ دلیلی وجود ندارد که ادعایی مطرح شود که قابل اثبات نیست؛ مانند اینکه گفته شود در کلانتری قتل صورت گرفته که کسی باور نمیکند.
کرباسیان افزود: همه کارمندان گمرک زحمت میکشند، مرزبانان تلاش میکنند، سازمان بنادر و هواپیمایی کشوری، وزارت بازرگانی، استاندارد، قرنطینه و ستاد مبارزه با قاچاق کالا همه در حال فعالیت هستند.
وی در مورد اینکه قبول دارید حجم قاچاق در کشور زیاد است، گفت: قاچاق با واردات کالا از مبادی رسمی اشتباه گرفته نشود، زیرا مرز کشور گسترده است و از مبادی غیر رسمی کالای قاچاق وارد میشود.
کرباسیان در مورد کشفیات گمرک از قاچاق گفت: تا قبل از این قانون جدید باید یک سازمان شاکی وجود داشت که گمرک آن را پیگیری کند، اما در قانون اخیر گمرکی، سازمان شاکی میتواند غیر از گمرک باشد و البته گاهی عدهای افراد کالایی دیگری را مخفی کرده و به گونهای دیگر اظهار میکنند. بنابراین قاچاق از حوزه اختیارات گمرک خارج میشود.
*ایران سالانه عبور 11 میلیون تن کالای ترانزیتی
میزبان رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران در مورد ترانزیت از کشور گفت: حجم ترانزیت از خاک کشور 11 میلیون تن کالاست که با 15 کشور همسایه است و عمده کالای ترانزیتی از طریق زمینی از مرز کشور عبور میکند و ایران بعد از کشور روسیه بیشترین تعداد کشورهای همسایه در دنیا را دارد.
وی افزود: برخی از کشورهای همسایه ایران مانند ارمنستان، تاجیکستان، ترکمنستان، تنها از طریق ایران به راههای آبی دنیا دسترسی دارند و این مزیت برای ترانزیت کشور به شما میرود.
کرباسیان تاکید کرد: از این 11 میلیون تن حدود 9 میلیون تن در سال جاری از کشور ترانزیت شده که شامل 28 درصد از نظر وزنی حاملهای سوخت تشکیل میدهند که از نظر ارزشی 18 میلیارد دلار از کشور عبور میکند و 90 درصد کالای ترانزیتی با کامیونهای ایرانی و ناوگان داخلی حمل میشود.
وی افزود: کامیونهای کشور از نظر استاندارد جهانی نمیتوانند به خارج از مرز بروند اما بارهای ترانزیتی را از بوشهر و چابهار دریافت کرده و در شمال کشور تحویل میدهند و یا از ترکیه و عراق دریافت کرده و در شرق کشور تحویل میدهند و سهم عمده حمل و نقل کشور کامیونهای ایرانی ترانزیت کالا هستند.
وی تاکید کرد: ترانزیت برای ایجاد اشتغال، امنیت و خدمات و ارزش افزوده در داخل کشور موثر است و جمهوری اسلامی ایران امنیت بسیار مناسبی برای ترانزیت دارند و تاکنون حتی یک صاحب کالای خارجی عنوان نکرده که بار ترانزیتی او را در داخل کشور دزدیدهاند و ترانزیت با امنیت کامل انجام میشود.
کرباسیان افزود:حجم ترانزیت کالا تا 10 سال قبل 4 میلیون تن بود و اکنون به 11 میلیون تن رسیده است.
رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران در مورد اینکه گفته میشود، برخی از کالاهای قاچاق از طریق ترانزیت انجام میشود، گفت: ترانزیت یک پدیدهای است که ممکن است، اشکالاتی داشته باشد و در دنیا هم وجود دارد، این همه آدم که از جهان سوم به اروپای غربی قاچاق میشوند، در قالب ترانزیت است اما تخلف عدهای باعث نمیشود که مانع ترانزیت شویم.
وی افزود: ترانزیت در کشور، ایجاد اشتغال و خدمات میکنند و اگر مشکلاتی دارد، باید برطرف شود.
وی افزود: از نظر سختافزاری و نرم افزاری باید امنیت ترانزیت را افزایش دهیم و ظرف چند ماهی که دولت جدید روی کارآمده 98 درصد سیستمهای گمرکی هوشمند شده و از طریق اظهار کالا از راه دور انجام می شود.
رئیس کل گمرک افزود: در مورد ترانزیت به صورت مکانیزه عمل میشود و اموری ماننده تسویه حساب، راهبند، پلاکخوان و جیپی اس (سامانه موقعیت یاب جهانی) در کامیونهای ترانزیت وجود دارد که به صورت الکترونیکی انجام میشود و در سال آینده پلمپ کامیونهای ترانزیت به صورت الکترونیکی انجام میشود.
کرباسیان افزود: همچنین دستگاههای اشعه X-Ray کامیونی نصب شده و همچنین سگهای موادیاب در گمرک وجود دارند، البته از فعالیتهای قانونی افراد سالم حمایت میشود، اما با تجهیزات و امکانات درجه تخلف را به حداقل میرسانیم.
به گزارش فارس، وی گفت: گمرک برای کسانی که در بستر قانونی فعالیت میکنند، فضای امن و آرامش ایجاد کرده و جریان تجارت به آسانی انجام میشود.