وی در پاسخ به سوالی در مورد نقش اجلاس بینالمجالس آسیایی که در تهران برگزار میشود با توجه به استقبال کشورها از آن گفت: استقبال خوبی از اجلاس به عمل آمده است.
وی در این راستا به حضور روسای مجلس و نایب رییسان کشورهای عضو اشاره کرد و گفت: علاوه بر این ظرفیت جمهوری اسلامی ایران و شرایط کشورهای جهان اسلام فرصت مناسبی برای این اجلاس به وجود آورده است و با توجه به موضوعات مختلفی که مبتلا به جهان اسلام است این اجلاس از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی افزود: موضوعات حساسی از جمله موضوع فلسطین که در منطقه در حال وقوع است و نیاز به رایزنی و گفتوگو برای یافتن راهحل سیاسی دارد و همچنین موضوع تلاش عده ای برای اختلافافکنی میان کشورهای اسلامی، هوشیاری کشورهای اسلامی وآسیایی را میطلبد که در این اجلاس نیز به آنها پرداخته میشود.
رییس قوه مقننه تصریح کرد: همکاریهای فنی و علمی از موضوعات دیگری است که در اجلاس تهران با توجه به قدرت و ظرفیت مجالس کشورهای اسلامی به آن پرداخته میشود و هرکدام میتواند تاثیرات مثبتی را به همراه داشته باشد.
در ادامه خبرنگار ایسنا از رئیس مجلس شورای اسلامی پرسید که با توجه به اعلام نظر شورای نگهبان در مورد مغایرت قانونی مصوبه مجلس در خصوص هدفمند کردن یارانهها در بودجه 93 و اهمیت موضوع برای اقشار مختلف مردم، پیشنهاد شما برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در سال آینده چیست که این موضوع کمترین فشار را به مردم تحمیل کند؟
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسش ایسنا، گفت: بحث هدفمند کردن یارانهها در مقام عمل موضوع مهمی است که باید اصلاحاتی در موضوعات یارانهها صورت گیرد اما بد متولد شد یعنی نحوه اجرا طوری بود که مشکلاتی را ایجاد کرد و قانون اجرایی نشد.
وی افزود: در قانون هدفمند کردن یارانهها کمک به بخشهای تولید، حمل و نقل و بهداشت و درمان مورد توجه قرار گرفته بود اما به این موضوع توجه نشد در شرایط فعلی باید گام بعدی با دقت اجرایی شود.
لاریجانی خاطر نشان کرد: قطعا افزایش قیمتها از محل اجرای هدفمندی داریم چون باید قیمت حاملهای انرژی اجرایی شود. اختلافنظرها بیشتر روی سطح افزایش قیمتها است اما در این اصل که باید در اصلاح قیمتها در گام دوم به تولید، بهداشت و درمان توجه شود بین مجلس و دولت اتفاقنظری وجود دارد. اما باید منابعی هم وجود داشته باشد که این کارها انجام شود.
رئیس قوه مقننه اضافه کرد: مشکل از آن جا است که منابع در قسمت اول به گونهای توزیع شد که در سال حدود 42 هزار میلیارد تومان یارانه توزیع میشود اما پولی که از محل اصلاح قیمتها به دست میآید 28 هزار میلیارد تومان بیشتر نیست پس اول باید چاله را پیدا کرد و پس از آن منابعی را برای تولید، بهداشت و درمان اختصاص داد که این شاید به افزایش قیمتها احتیاج داشته باشد و به دنبال آن نگرانیای ایجاد میکند که باید با توجه به شرایط اقدامات را انجام داد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: فکر میکنم چارهای جز اجرای گام دوم وجود ندارد حال اینکه به چه میزان و چگونه این گام را برداریم باید کار با آرامش بیشتری دنبال شود.
وی ابراز امیدواری کرد که کمیسیون تلفیق با توجه به تمامی این ظرایف ایراد شورای نگهبان را مورد بررسی قرار دهد و گام دوم اسباب ناراحتی را در کشور ایجاد نکند.
به گزارش ایسنا، در ادامه خبرنگار روزنامه حریت ترکیه از رئیس مجلس پرسید که بعد از توافق ژنو کشورهای اروپایی برای تجارت با ایران راهی ایران شدند که با توجه به این موضوع آیا ایران تمایل همکاری اقتصادی با اروپا دارد؟ همچنین روابط ایران و ترکیه را چطور ارزیابی میکنید؟
لاریجانی در پاسخ به این پرسش و با تاکید بر اینکه روابط ایران و ترکیه روابط بسیار دوستانه و صمیمانهای است گفت ترکیه کشور دوست و برادر ما محسوب میشود.
وی افزود: روابط تجاری ما در سالهای گذشته رشد بسیار خوبی داشته است و رایزنیهای ما در مسائل سیاسی با ترکیه زیاد صورت گرفته است. ضمن اینکه در برخی موارد اختلافنظر داریم اما در کل رایزنیهای سیاسی با ترکیه و سطح مراودات تجاری ما افزایش پیدا کرده است.
به گفته وی، نگاه دولت فعلی همکاری بیشتر با همسایهها است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایران با اتحادیه اروپا نیز روابط تجاری نسبتا خوبی داشت گفت: شاید در کل اتحادیه اروپا شریک اقتصادی اول ایران محسوب میشد، اما بعد از حوادثی که در سالهای اخیر و بحث تحریمها صورت گرفت طبعا رقبای دیگری جایگزین اروپا شدند.
وی افزود: اکنون اقبالی وجود دارد که روابط تجاری ایران و اروپا به جایگاه قبلیاش نزدیک شود، ما هم به دنبال آن هستیم امیدواریم در گفتوگوهای بین اتحادیه اروپا با ایران مجال بیشتری ایجاد شود.
لاریجانی افزود: برخی کشورهایی که در این مدت به ایران سفر کردند مذاکرات سازنده و با رویکرد مثبت داشتهاند که این مسیر مذاکرات به افزایش سطح روابط تجاری میتواند کمک کند.
خبرنگار مصر از لاریجانی پرسید که اجلاس بینالمجالس اسلامی چقدر میتواند در حل مشکل سوریه و تغییر وضعیت در این کشور تاثیرگذار باشد که لاریجانی در پاسخ گفت: در بیش از دو سال گذشته مساله سوریه، مساله دایرهوار را در صحنه بینالملل طی کرد.
وی افزود: از ابتدا جمهوری اسلامی معتقد بود که حل و فصل این مسائل باید در مسیر سیاسی انجام شود اما برخی اعتقاد نداشتند و به سمت فشار نظامی حرکت کردند که این عوارضی را برای مردم منطقه ایجاد کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: شاید در ژنو 1 هم نگاه دقیقی به این موضوع نشد و نتوانستند به راهحلی برسند اکنون در ژنو 2 تلاش میکنند که از راهحل سیاسی استفاده شود. هنوز این موضوع خیلی پیش نرفته است یعنی مذاکرات در حال انجام است و برخی جاها نیز اختلافنظر جدی وجود دارد.
لاریجانی افزود: فکر میکنیم در مسائل و چالشهایی که این روزها در منطقه برای کشورهای ایجاد شده باید موضوع مردم سالاری که خواسته مهمی برای مسلمانان است باید با خواست خود مردم تحقق یابد و اقدامات نظامی عملی نیست.
وی گفت: کشورهای بزرگ که در بیانشان میگویند به دنبال راهبرد سیاسی هستند در عمل نیز چنین نظری را داشته باشند. قطعا در این اجلاس نیز بر روی راهحل سیاسی تاکید میشود و چنین ظرفیتی هم وجود دارد. فکر جمهوری اسلامی نیز این است که به راهحل سیاسی در سوریه رسیدگی شود.
لاریجانی گفت: البته باید توجه شود که گاهی راهحلهای سیاسی برای آن است که بحران جدیدی از طریق سیاسی ایجاد کنند بنابراین هر راهحل سیاسی نمیتواند مشکل را حل کند. با احترام گذاشتن به نظرات مردم میتوان به راهحل سیاسی پایدار در موضوع سوریه دست پیدا کرد.
این نشست خبری به طور مستقیم از شبکه خبر پخش میشود.
رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه رسالت مبنی بر اینکه چرا در بودجه سنواتی ردیفی به نام ردیف درآمدی انفال وجود ندارد، گفت: پول نفت و گاز همان انفال است و مقدار زیادی از منابع جمهوری اسلامی متکی به نفت و گاز است که انفال محسوب میشوند البته این عنوان مهم نیست بلکه مهم این است که بدانیم از این ظرفیت برای اداره کشور استفاده میشود.
لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگار نسیم درباره اظهارات غربیها بعد از توافقنامه ژنو یادآور شد: حرفهایی که آنها میزنند هم گاهی برایشان مصرف داخلی دارد و هم میتواند به آنها پاسخ داده شود و من فکر نمیکنم کسی در داخل نظرش این باشد که به این حرفها پاسخی داده نشود اما گاهی سطح این حرفها اینقدر پایین و بیحساب و کتاب است که لازم نیست به آنها پاسخی داده شود.
وی اضافه کرد: مهم این است که منافع ملی کشور را در بهترین شرایط جلو ببریم. برخی جریانات در آمریکا و منطقه بدشان نمیآید که مذاکرات قطع شود یا مساله هستهای ایران در زمینه سیاسی منقطع شود بنابراین ما ضمن دفاع از منافع ملی، باید مراقب شیطنتها هم باشیم.
رییس مجلس شورای اسلامی یادآور شد: بنابراین در جایی که لازم باشد باید به اظهارات غربیها پاسخ داده شود که وزارت خارجه و سخنگوی این وزارتخانه گاهی پاسخ میدهند. در مجلس هم گاهی نمایندگان به صورت انفرادی یا در شکل بیانیه پاسخهایی میدهند بنابراین این اظهارات بیپاسخ نمیماند.
وی در خصوص موضع مجلس در قبال پروتکل الحاقی نیز خاطرنشان کرد: در مورد پروتکل الحاقی لازم نیست جلوتر از شرایط حرکت کنیم. هنوز وقت زیادی هست و باید ببینیم آنها در مسیر کار چطور عمل میکنند. وقت مباحثه در مورد پروتکل الحاقی الان نیست.
لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس درباره تغییر لحن آمریکاییها بعد از توافقنامه ژنو نیز اظهار کرد: آنها حق دخالت در امور داخلی ما را ندارند. در مورد مساله موشکی هم قبلا مطالبی گفته بودند و به آنها پاسخ داده شده بود. وقتی آنها میگویند که گزینههایشان همیشه روی میز است باید توجه داشته باشند که بازتابش این است که ایران همیشه مراقب باشد به کشور لطمهای وارد نشود، آنها حرف بیحساب زیاد میزنند. دلیلی ندارد وقتمان را صرف پاسخ به این حرفها کنیم. مهم این است که همبستگی داخلی کشور برای دفاع از منافع ملی کشور حفظ شود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار پرستیوی در مورد مذاکرات هستهای نیز گفت: پرونده مذاکرات هستهای همیشه در اختیار شورای عالی امنیت ملی بوده و آنها مسئول پیگیری موضوع هستند بنابراین آنها باید کار را دنبال کنند اما مجلس هم قطعا موضوع را رصد و پیگیری میکند و دستورهای مختلفی در این ارتباط وجود دارد. همچنان که در گذشته هم رییس کمیسیون امنیت ملی در جلسات مربوط به بررسی این موضوع حضور داشتند اکنون هم آقای بروجردی در این جلسات حضور دارند.
رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسش خبرنگار باشگاه خبرنگاران در مورد دیپلماسی پارلمانی نیز تاکید کرد: دیپلماسی پارلمانی از قبل وجود داشته و حتی در شرایطی که گاهی گرفتاریهایی در دیپلماسی رسمی بود، رفتارهای دیپلماتیک پارلمانی و رفت و آمدهایی وجود داشت. دیپلماسی پارلمانی نقش مکمل برای دیپلماسی رسمی دارد و موازی آن نیست، بلکه ظرفیت جدیدی است که میتوان از آن استفاده کرد مثل دیپلماسی عمومی که نمیتوان آن را برای دیپلماسی رسمی مضر دانست.
رییس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: تا آنجا که من میدانم آنچه که در موضوع هستهای در رسانهها مطرح است، تفاوتی با اصل موضوع ندارد و شاید نحوه رسیدن به توافقات و ریز مذاکرات باشد که لزومی هم ندارد که در مورد آن اطلاعرسانی خاصی صورت بگیرد.
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علی لاریجانی طی نشست خبری خود در جمع رسانههای داخلی و خارجی که در محل مجلس قدیم در حال برگزاری است، اظهار کرد: در مورد پرونده هستهای جزییات پنهانی وجود ندارد و در نهایت نحوه وصول به نتایج و مقدماتی که در مذاکرات مطرح شده است، ممکن است در اختیار رسانهها قرار نگرفته باشد که نیازی به آنها نیز وجود ندارد.
وی درخصوص برخی از صحبتها در مورد ادامه روند مذاکرات گفت: من دلیلی نمیبینم که نگاه منفی به مذاکرات هستهای داشته باشم و اگر طرفهای خارجی بخواهند موضوع هستهای را براساس گفتوگو حل کنند، شدنی است و در نگرانیهایی که در ارتباط با ادامه روند فعالیتهای هستهای وجود دارد نیز میتوان گفتوگو کرد و جمهوری اسلامی ایران نیز این آمادگی را دارد و در صورتی که طرفهای خارجی همین مسیر را دنبال کنند، این مذاکرات میتواند به نتیجه برسد و مساله هستهای حل شدنی است.
لاریجانی تاکید کرد: اما اگر بخواهند با نگاه تاجرمآبانه به موضوع هستهای نگاه کنند، من فکر نمیکنم به این سادگیها قابل حل شدن باشد و اگر اینکه دنبال این باشند که جمهوری اسلامی ایران را از ادامه روند پرداختن به موضوع هستهای منصرف کنند، بدانند که راه اشتباهی را در پیش گرفتهاند و منصرف کردن ایران از فعالیتهای هستهای شدنی نیست.
وی در پاسخ به سوالی در ارتباط با مواضع اخیرش در تونس تصریح کرد: در تونس حرف جدیدی زده نشد و موضوعی که مطرح شد، آن موضوع جمهوری اسلامی ایران بود. ضمن آنکه ما شاهد آن هستیم که در مورد انقلابهای منطقه چه مشکلاتی ایجاد شده است و لازم است در این اجلاسها، موضوعاتی نظیر آن مطرح شود و به سنگاندازی در مسیر انقلابهای کشورها انجام میشود، پرداخت. اما موضع جمهوری اسلامی ایران در مورد مسائل منطقه و فلسطین و همچنین موضوع هستهای مشخص است.
رییس مجلس شورای اسلامی بر رعایت چارچوب مذاکرات هستهای برای رسیدن به یک نقشه راه مناسب تاکید کرد.
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه نشست خبری خود با رسانهها در پاسخ به این پرسش که نفوذ جریان انحرافی در مراکز تصمیمگیری موجب تبعیت اقتصاد کشور از مدلهای غربی شده یا خیر؟ گفت: بنده این گروه را نمیشناسم ولی نگاه درونی به اقتصاد و تکیه بر تواناییهای داخلی ضروری است.
نماینده مردم قم در مجلس تاکید کرد: رهبر معظم انقلاب نیز به دفعات بر اقتصاد مقاومتی و رونق تولید تاکید کردهاند. بسترسازی برای استفاده از ظرفیتهای داخلی و تولید بیشتر موجب بهبود شرایط داخلی میشود و اصلا راه خروج از شرایط رکودی و بهبود شرایط فعلی، حمایت از تولید و اشتغالزایی است و سمتگیریهای لایحه بودجه این موضوع را نشان میدهد.
وی در واکنش به اظهارات برخی از مسئولان آمریکایی گفت: برخی تهدیدات، برای رفع سایر مشکلات سران آمریکایی است و دلیلی به توجه کردن به این تهدیدات وجود ندارد البته به برخی از این تهدیدات که جنبه دخالت در امور داخلی ایران را دارد باید پاسخ داد ولی بنده در کل اهمیت چندانی به این تهدیدات آمریکاییها نمیدهم.
لاریجانی در واکنش به پرسشی که موضعش در خصوص شکایت دادستانی از علی مطهری را جویا شده بود، گفت: بنده قبلا در این خصوص اظهارنظر کردهام ولی باید تاکید کنم که نمایندگان در چارچوبهای قانونی اجازه اظهارنظر در همه امور کشور را دارند اما اگر خارج از این مسیر حرکت کردند هیات نظارت بر نمایندگان باید ورود کند.
رییس مجلس شورای اسلامی با تشریح موضعش در خصوص همکاری با دولت، گفت: همکاری مجلس و دولت در شرایط فعلی امری لازم است و اصلا عبور از شرایط سخت فعلی احتیاج به همکاری قوا دارد. مجلس فضا را در همکاری و کمک به دولت میداند اما اظهارنظر نمایندگان نیز آزاد است.
وی تاکید کرد: برآیند حرکت مجلس در موضوعات مختلف به حل و فصل مسائل کمک میکند. همانطور که در اصلاحیه بودجه 92 نیز نگاه تخصصی حاکم بود.
لاریجانی تاکید کرد: مسیر مجلس در همکاری با سایر قواست.
به گزارش ایسنا، خبرنگاری از لاریجانی پرسید با توجه به اینکه شما در روزگاری مذاکرهکننده ارشد هستهای بودید و تجربه مذاکرات را دارید، نظرتان در مورد اعتقاد برخی که مخالفتها و اظهانظرها در مورد مذاکرات هستهای تاثیرگذار است و موضع دولت را تضعیف میکند چیست؟ پیامتان به برخی اظهانظرهای غربی که مغایر توافق ژنو است، چیست؟
رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ گفت: در کل موضوع هستهای موضوعی ملی است و باید وفاقی بین قوای مختلف وجود داشته باشد که در این تردیدی نیست. این وفاق میتواند به پیشبرد این موضوع ملی کمک کند.
وی افزود: البته بنا نیست که در مجلس نظرات مختلف گفته نشود چون در مجلس آرای مختلف وجود دارد و ایرادی هم نیست که نظرات گوناگون مردم از مجلس شنیده شود اما در کل مهم آن است که برآیند کار، همکاری برای حل مساله ملی باشد.
رییس قوه مقننه گفت: در غرب نیز برخی حرفهایی در مورد توافق ژنو گفته میشود که تفسیرهای خاص آنهاست. شاید تصوراتی را داشتند که نتوانستند در توافقنامه محقق کنند و میخواهند کار را به روشهای خاص خودشان پیگیری کنند. ما کاری به آن ندارند و به متن توجه میکنیم. لذا دیپلماتها ما باید متن را مورد توجه قرار دهند.
لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه راه مردم مبنی بر اینکه بهتر است کدام یک از حقوق شهروندی در سند حقوق شهروندی مورد توجه قرار گیرد، گفت: هنوز این سند نهایی نشده است.
وی افزود: ما در قانون اساسی ظرفیتهایی داریم که با حقوق مردم مستقیم مرتبط است و چه خوب است بر آن تمرکز شود. مثلا در مورد برخی از دادگاهها هیات منصفه وجود دارد که هنوز به صورت یک قانون نرسیده است.
رییس قوه مقننه افزود: بحث امر به معروف و نهی از منکر نیز یکی از اصول قانونی است که میتوان به آن توجه جدی شود. باید از کسانی که میخواهند امر به معروف و نهی از منکر به خصوص در مورد مسوولان داشته باشند، صیانت شود.
به گفته وی قوانین مختلف وجود دارد که میتوان آن را اجرایی کرد.
خبرنگار روزنامه ابتکار از رییس مجلس پرسید که شنیدههایی حکایت از آن دارد که قرار است گروه پارلمانی ایران و آمریکا تشکیل شود، آیا شما موافق این امر هستید که لاریجانی گفت: این جزو پیشبینیهای رسانهای است. در این زمینه اقدام عملی وجود ندارد.
لاریجانی افزود: این موضوع به موقعی نیست و موضوعی در این رابطه مطرح نیست. وقتی چیزی و زمینهای وجود ندارد نمیتوان راجع به آن صحبت کرد.
رییس مجلس شورای اسلامی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگاری در مورد طرح انتقال پایتخت به دلیل ورود مجلس به این موضوع گفت: حالا ببینیم دولت از این طرح استقبال میکند یا نه.
وی افزود: زمانی که دکتر روحانی دبیر شورای عالی امنیت ملی بود، این موضوع را مطرح کردند اما همان زمان رییس جمهور وقت موافق نبودند. الان طرح در مجلس مطرح شده و نگاه منفی وجود ندارد و گفتند که بررسی میکنند. این طرح در حال مطالعه است وباید دید این طرح به چه میزان منابع نیاز دارد و باید دید اجرای آن امکانپذیر است یا خیر.
نظر مجلس این است که در اجرای فاز دوم هدفمندی به اقشار ضعیف فشار نیاید
رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری بسیج در مورد برخی انتقادها به نحوزه توزیع سبد کالا، گفت: این موضوع احتیاج به قانونگذاری ندارد بلکه احتیاج به نظارت دارد و مجلس هم این کار را انجام داده است. البته اشکالاتی در کار بوده که صفهای طولانی ایجاد کرد و دولت هم تغییری در مسیر کار صورت داد. باید کمک کرد که این اقدام با توجه به امکانی که در اختیار مردم قرار میگیرد به نحو درستی انجام شود.
لاریجانی در پاسخ به سوال مردوخی خبرنگار با سابقه مطبوعات از روزنامه آرمان درباره گرانیهای اخیر، گفت: گرانی موضوع مهمی است و در شرایط فعلی هم رکود و هم گرانی را شاهد هستیم که راه برونرفت از آن ایجاد فضایی برای رونق تولید است البته با این منابع باید با سختی این شرایط را فراهم کرد. ما در بودجه امسال راهکارهایی را برای رونق تولید در نظر گرفتیم و نظر مجلس این است تا جایی که میشود به اقشار پایین در افزایش قیمت بنزین، گاز، برق و ... فشار وارد نشود و اگر قرار است هدفمندی یارانهها اجرا شود در سطحی باشد که فشاری به این اقشار وارد نشود.
وی در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری آنا درباره فضای نقد در کشور نیز گفت: اینکه فضای نقد در کشور ایجاد شود و نخبگان بتوانند اظهارنظر کنند کار درستی است و رسانهها میتوانند به انعکاس اظهارات نخبگان کمک کنند. البته اظهارات نخبگان سیاسی منعکس میشود و شاید نگاه رییسجمهور به دانشگاهیان و اساتید دانشگاه بوده است اما باید سازوکاری وجود داشته باشد تا آنها در جریان قرار بگیرند تا بتوانند اظهارنظر کنند و در این مسیر رسانهها میتوانند خیلی موثر باشد تا انتخابهای بهتری در اختیار مسئولین قرار گیرد.
خبرنگار خبرگزاری ایکنا نیز در ادامه سوالی را مطرح کرد که بعد از هشت سال عقل و تدبیر به کشور بازگشته است که لاریجانی پاسخ داد: من خوشبینی شما را تبریک میگویم که میگویید عقل به سیستم برگشته است. عقل همیشه بوده اما درجاتش فرق میکند. اینکه چه نسبتی با دولتها دارد ما همیشه گفتهایم که مجلس باید مستقل باشد و ضمن اینکه همراهی، گفتوگو و کمک به دولتها میکند باید مستقل تصمیم بگیرد.
رییس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در دولت فعلی هم همینطور است و نگاه ما این است که اگر قوانین در کشور به درستی اجرا شود کارها روی ریل خواهد بود. اگر هم نقدی به گذشته است برای این است که قوانین را به درستی اجرا نمیکردند. ما امیدواریم دولت همیشه همین مسیر را طی کند.
رییس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: لازم است کشورهای اسلامی از ظرفیتهای خود در حوزه اقتصادی استفاده کنند و به این موضوع توجه ویژهای صورت دهند.
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، لاریجانی در نشست خبری خود در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی که دقایقی پیش به پایان رسید، اظهار کرد: اینکه کشورهای اسلامی در حوزه اقتصادی مبادلات خوبی داشته باشند و از ظرفیتهای یکدیگر استفاده نمایند نکته مهم و مثبتی است و در نهایت نیز به نفعشان خواهد بود و در صورت عدم استفاده از این ظرفیتها آسیب خواهند دید.
وی افزود: ما گاهی میبینیم که در اجلاسهای مختلف در مورد تشکیل بازارهای مشترک اسلامی صحبتهایی مطرح میشود که متاسفانه خیلی جدی به آن توجهی صورت نمیگیرد و کشورهای اسلامی ترجیح میدهند مبادلات خود را با کشورهای دیگر تقویت کنند و این نشان میدهد که جهتگیری وجود دارد که خیلی باوری نسبت به ظرفیت کشورهای اسلامی در بین خود این کشورها وجود ندارد.
رییس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: باید توجه داشت که هرقدر در مورد مسائل مختلف و همچنین موضوعات سیاسی گفتوگو شود بدون تقویت مبادلات اقتصادی نمیتوان امیدوار بود که کشورهای اسلامی به نتیجه مطلوب برسند.
لاریجانی در پاسخ به سوالی در مورد تصمیمگیری و تعیین تکلیف حصرها گفت: باید این موضوع از طریقی که انجام شده دنبال شود و شورای عالی امنیت ملی باید این موضوع را دنبال کند؛ پس در اختیار دولت است و شورای عالی امنیت ملی باید نظرات مختلف و شرایط کشور را ببیند و بسنجد و در مورد آن عمل کند و باید تصمیم سنجیدهای گرفت.
وی در ارتباط با برخی از صحبتهای سران کشورها در مورد به بنبست رسیدن مذاکرات هستهای، گفت: اگر این مذاکرات به بنبست برسد چیزی گیر اوباما نخواهد آمد و در صورتی که این مذاکرات به نتیجه برسد آنها میتوانند بگویند که ما توانستیم موضوع هستهای ایران را حل کنیم و در صورت بنبست نیز قطعا چیزی عاید اوباما و دوستانش نخواهد شد. همچنین صحبتهایی که در مورد لزوم رفع حصر موسوی و کروبی توسط وزارت خارجه آمریکا امروز زده شد نیز حرفهای گزافی است و آنها حق این را ندارند که در مسائل داخلی ما دخالت کنند و این اظهارنظرها نیز نشان و نمود دخالت در امور داخلی است.
رییس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود و در پاسخ به سوالی تصریح کرد: در مورد بحث ارتباط با آمریکا راه طولانی وجود دارد و نمیشود در این رابطه جست زد و یک باره به آن پرداخت.
لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سوال یکی از خبرنگاران در مورد انتقاد نسبت به وضع بودجهریزی کشور، گفت: وضعیت فعلی بودجهریزی بیاشکال نیست و اینکه تبصرههای زیاد ذیل ماده واحدها مطرح شود و یا اینکه دولتها بخواهند به قانونهای مادر لطمه بزنند باعث نوعی سردرگمی میشود که باید اصلاح شود و مجلس نیز برای اصلاح روند فعلی برنامههایی را در پیش دارد.
رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به آخرین سوال نمایندگان و اصحاب رسانه در نشست خبری در مورد وضع بودجه فرهنگی کشور در سالهای اخیر، گفت: اینکه بگوییم بودجه فرهنگی رشد نزولی داشته است نمیتواند درست باشد اما میتوان گفت بودجه فعلی کفاف نیازهای فرهنگی جامعه و کشور را نمیدهد و کشور در بخش فرهنگی نیازمند توجه بیشتر است و امیدواریم در سالهای آینده به این موضوع توجه شود چرا که در سال جاری ما شاهد کمبود منابع بودجهای هستیم.
پیش از این رییس مجلس شورای اسلامی در آغاز این نشست خبری گفت: پیام عمومی ملت در راهپیمایی 22 بهمن سال جاری به داخلیها و خارجیها معنادار بود به نحوی که همبستگی داخلی پس از این راهپیمایی به شدت عمیق شد.
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علی لاریجانی با بیان اینکه 22 بهمن ظرفیت کشور برای حل و فصل امور را داراست، گفت: همبستگی داخلی بین جریانهای مختلف سیاسی در 22 بهمن خود را به نمایش گذاشت.
رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به تشکیل کنفرانس بینالمجالس در تهران، گفت: همانطور که میدانید ایران موسس اتحادیه بینالمجالس اسلامی است. در بین مجالس اتحادیه بینالمجالس آسیایی بزرگترین اتحادیه است که در حوزه کشورهای اسلامی نقشآفرین است.
لاریجانی افزود: کار کنفرانس بینالمجالس از روز جمعه آغاز شده است و روز سهشنبه مجمع عمومی آن افتتاح میشود و روز چهارشنبه نیز این اجلاس پایان مییابد. امیدوارم این اجلاس که با حضور جمع زیادی از روسای مجالس اسلامی در تهران آغاز میشود به چالشهای جهان اسلام به ویژه فلسطین، افراطیگری در کشورهای اسلامی، مشکلات در راه دموکراسی در این کشورها و ایجاد بسترهای مناسب برای استفاده بهینه از ظرفیت کشورهای عضو و پیشرفت و آبادانی منجر شود.
وی ابراز امیدواری کرد که کنفرانس بینالمجالس آسیایی نتایج ملموسی برای ملل اسلامی داشته باشد.
رییس مجلس شورای اسلامی توسعه همکاریهای فنی و علمی را از مهمترین اهداف اجلاس کنفرانس بینالمجالس برشمرد و تاکید کرد: کشورهای عضو از قابلیتهای خوبی در حوزههای فنی و علمی برخوردارند که این ظرفیتها باید ارتقا یابد.
لاریجانی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ویژگیهای لایحه بودجه سال 1393، گفت: مجلس وقت خوبی را برای بررسی لایحه بودجه سال آینده که سر وقت توسط دولت به مجلس ارسال شد در کمیسیونهای تخصصی، کمیسیون تلفیق و صحن علنی مجلس اختصاص داد و کار آن را تمام کرد.
نماینده مردم قم در مجلس افزود: ایرادات شورای نگهبان در جلسه فردا در کمیسیون تلفیق رسیدگی خواهد شد و در روز دوشنبه نیز بررسیهای نهایی بر روی لایحه بودجه انجام و پرونده لایحه بودجه سال 93 در مجلس بسته میشود و دولت یک ماه فرصت خواهد داشت تا پایان سال جاری آییننامههای لایحه بودجه 93 را تدوین کند.
وی با اشاره به تغییرات لایحه بودجه در مجلس، گفت: لایحه بودجه سال آینده در مجلس سه درصد تغییر کرد. بودجه کل کشور که توسط دولت 806 هزار میلیارد تومان به مجلس پیشنهاد شده بود به 833 هزار میلیارد تومان افزایش یافت. همچنین بودجه شرکتهای دولتی دو درصد و بودجه عمومی کشور نیز شش درصد رشد کرد.
لاریجانی تدوین نوشتن سند بودجه را علاوه بر تنظیم امور مالی، مشتمل بر هدفگیریهای مشخص دانست و افزود: مجلس در زمینه رونق تولید و تسهیل فضای کسب و کار گامی خوبی برداشت. همانطور که میدانید تغییر شرایط رکودی کار سادهای نیست و اساسا کلید بهبود شرایط اقتصاد کشور، رونق تولید است.
رییس مجلس شورای اسلامی سپس به نقاط مثبت لایحه بودجه در حمایت از بخشهای مختلف اقتصادی به ویژه بخش تولید پرداخت و افزود: بند «ج» تبصره دو لایحه بودجه 93 پرداخت بدهیهای دولت به پیمانکاران را حل و فصل کرد. بخش خصوصی ظرفیت این مقدار مطالبه را ندارد به ویژه در حوزه نیرو.
نماینده مردم قم در مجلس افزود: اجازه استفاده از 35 میلیارد دلار فاینانس در کنار اجازه مجلس برای استفاده از فاینانس جذب نشده سالهای گذشته و اختصاص این منابع به بخش خصوصی و تعاونی تحول چشمگیری را در حوزه تولید ایجاد خواهد کرد.
لاریجانی اجازه سپردهگذاری صندوق توسعه ملی در حد دو میلیارد دلار برای تامین نقدینگی پیمانکاران برنده شده در مناقصات خارجی و صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی را از دیگر مزایای لایحه بودجه سال 93 برشمرد.
رییس مجلس شورای اسلامی افزود: صندوق توسعه ملی به افرادی که قبلا از حساب ذخیره ارزی تسهیلات دریافت کرده بودند مبلغی اختصاص نمیداد ولی لایحه بودجه سال 93 با تشخیص این مطلب که شرایط اقتصادی مانع از بازپرداخت مطالبات حساب ذخیره ارزی شده است، اجازه پرداخت تسهیلات از صندوق توسعه ملی را صادر کرد. همچنین دیرکرد تسهیلات بانکی به بخش کشاورزی نیز در قالب لایحه بودجه بخشیده شد.
وی تصریح کرد: به دولت اجازه داده شد تا طرحهای تولیدی و صنعتی دچار مشکل را توسط سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تکمیل کند.
لاریجانی با بیان اینکه گشایش اسناد اعتباری (LC) باید بر اساس 30 درصد سپردهگذاری انجام میگرفت ولی این دستور دولت تاکنون توسط بانکها اجرا نشده بود، خاطرنشان کرد: با وجودی که دولت این مساله را به بانکها ابلاغ کرده بود ولی بانکها از آن طفره میرفتند ولی در لایحه بودجه کلیه بانکها را ملزم کردیم تا با 30 درصد اعتبار، اسناد اعتباری برای بنگاههای اقتصادی صادر کنند.
وی از مجوز مجلس به دولت برای سرمایهگذاری 20 درصد از منابع صندوق توسعه ملی در بانکهای خصوصی و دولتی در کنار سرمایهگذاری در بانکهای خارجی خبر داد و تاکید کرد: این مساله موجب رفع کمبود نقدینگی بانکها میشود.
رییس مجلس شورای اسلامی از اختصاص 3/5 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی به بانکهای تخصصی برای پرداخت تسهیلات به سرمایهگذاران با تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی در قالب لایحه بودجه خبر داد.
لاریجانی همچنین از اختصاص 20 درصد از منابع ریالی صندوق توسعه ملی به بخشهای صنعت و کشاورزی و تمدید استفاده از منابع ریالی صندوق توسعه ملی در بودجههای 1391 و 1392 خبر داد.
وی از اجازه دولت برای چاپ 20 هزار میلیاد تومان اوراق مشارکت در سال 1393 سخن گفت و متذکر شد: برای تحقق این مبلغ بهتر است نرخ اوراق مشارکت به گونهای تنظیم شود که این اوراق در بازار به فروش برسد.
رییس مجلس شورای اسلامی از اختصاص 3000 میلیارد تومان به بیمه روستاییان سخن گفت و افزود: بر اساس مصوبه مجلس، معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی مسئول تقسیم بودجه سه هزار میلیارد تومانی بیمه سلامت بین وزارت بهداشت و سازمان بیمه سلامت بود که با ایراد شورای نگهبان این موضوع را باید اصلاح کنیم.
لاریجانی از اختصاص هفت هزار و 500 میلیارد تومان برای تقویت بنیه دفاعی، 300 میلیارد تومان برای تامین سرمایش و گرمایش مدارس، 100 میلیارد برای بهسازی روستاها، 500 میلیارد تومان برای گازرسانی به استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان و 300 میلیارد تومان برای سیگنالرسانی مخابرات به روستاها خبر داد.
وی با اشاره به اصلاح تبصره 21 مجلس، گفت: دولت لایحه پیشنهادی خود را در خصوص هدفمندسازی یارانهها به مجلس تقدیم کرد و مجلس آن را با تعدیلاتی تصویب کرد ولی در خلال بررسیها به پیشنهاد یک نماینده، مجلس با تداوم شیوه فعلی به مدت سه ماه موافقت کرد ولی شورای نگهبان با این مصوبه مجلس مخالفت کرد. ایراد اول شورای نگهبان این بود که مجلس نمیتواند دولت را ملزم به ارائه لایحه بودجه کند و دیگر آنکه پیشنهاد مشخصی در قالب این مصوبه مجلس به تصویب نرسیده بود.
رییس مجلس شورای اسلامی متذکر شد: رویکرد مجلس در قالب بررسی لایحه بودجه، رونقبخشی به تولید بود و تا جایی که مجال داشت در این باره تصمیمگیری کرد.