آفتابنیوز : آفتاب: برای بازگشت به گذشتههای دور نیازی به دستگاه خاصی نیست، با خودروی شخصی هم میتوان سفری به ۳۰ میلیون سال پیش داشت. فقط کافی است تصمیم بگیری که روزهای تعطیل به استان زنجان سفر کنی و پس از بازدید از شگفتیهای شهر سلطانیه و گنبد عظیم آن، راهی شهرستان خدابنده شوید و سراغ غار کتلهخور را بگیرید.
غاری متعلق به دوران سوم زمینشناسی با 30 میلیون سال قدمت که استالاگیتها (چکندهها) و استالاگمیتهای (چکیدهها) قدرت خداوند را در معرض نمایش گذاشتهاند.
تپهخورشید و روستای بدون خورشید معانی است که برای این غار شگفتانگیز در نظر گرفتهاند، هر چند در مناسبترین معنی، کتله به معنی پستی و بلندی و ناهمواریهای داخل غار و خور به طور معمول به معنی راحتی یا خورشید است. به گفته کارشناسها، این غار به صورت سه طبقه خشک و از طبقه چهارم به بعد مسیرهایی نیز به صورت آبی دارد.
اگر مسافری قصد سفر به این مکان را داشته باشد باید به این نکته توجه کند که این غار زیبا که مجهز به امکانات اقامتی نیز هست در پنج کیلومتری بخش گرماب از توابع شهرستان خدابنده قرار دارد و فاصله آن با مرکز شهرستان ۸۵ کیلومتر است.
برای اینکه چم و خم راه دستتان بیاید و به راحتی به دهانه غار برسید، یادآوری این نکته ضروری است که نخست باید از آبادیهای کرسف و زرینرود گذشته و با پشت سر گذاشتن گرماب، در قسمت شمال این منطقه به دهانه غار برسید. گرماب نیز از طرف شرق با استان همدان و از جانب غرب با استان کردستان هم مرز است. این منطقه به بخش افشار یا قشلاقات معروف است و ساکنان آن از ایل معروف به شاهسونهای افشاری هستند.
غار کتلهخور در پنج کیلومتری بخش گرماب از توابع شهرستان خدابنده واقع شده و بر اساس اظهار نظرهای مختلف، این غار از لحاظ وسعت، دومین غار جهان و از لحاظ زیبایی اولین غار جهان شناخته میشود. راه دسترسی مناسب، امکانات رفاهی و جاذبههای دیدنی منطقه از جمله ویژگیهایی است که مطمئناً میتواند اوقات خوشی را برای مسافرین نوروزی ایجاد کند.
غار به طول تقریبی 10 کیلومتر در بهار سال 1331 هجری شمسی توسط یک هیات کوهنوردی و با همکاری مرحوم سید اسداله جمالی شناسایی و کشف شد.
طبق نظریههای علمی و نقشههای زمینشناسی غار کتلهخور در دل کوه ساقیزلو در آهکهای الیگومیوسن مربوط به دوران سوم زمین شناسی بوجود آمده است. هرچند سال پیدایش این غار برای اولین بار توسط انسان معلوم نیست، ولی مردمان این منطقه از سال پیدایش در این غار رفت و آمد داشتهاند. گفتههای افراد مسن منطقه حاکی از آن است که پدران آنان نیز در این غار رفت و آمد داشتهاند.
مسافران پس از ورود به محوطه غار میتوانند شاهد دهانه ورودی غار کتلهخور به صورت طاق مثلثی شکل به قطر 70 سانتیمتر باشند که تنها راه دسترسی به داخل غار است. ابتدای غار تا عمق 150 متری، شبیه به راسته بازارهای معمولی است، با این تفاوت که عناصر و اندامهای آن اندکی از بازار کوچکتر است. کف این قسمت را لایه ضخیمی از خاک و خاکستر پرکرده است.
مجموعه تفریحی غار کتلهخور دارای 12 سوئیت تک خوابه و دو خوابه است که با داشتن امکاناتی نظیر حمام، سرویس بهداشتی، وسایل پخت و پز و شومینه محیط مناسبی را جهت اسکان شبانه گردشگران فراهم کرده است. چشم انداز مناسب این سوئیتها، مجاورت در کنار غار، دسترسی به کوه جهت کوهنوردی و استفاده از محیط سد غار کتله خور از سایر مزایای این سوئیتها است که میتواند تجربهای پرهیجان و دلانگیز برای مسافران نوروزی باشد.