آفتابنیوز : آفتاب: شامگاه 18 فروردین ماه سال 92 خبری بر خروجی خبرگزاری ها قرار گرفت که یکی از مهمترین اتفاقات آموزش عالی در یک دهه اخیر بود. دانشگاهی که یک شبه ناپدید شده بود یک شبه به مجموعه دانشگاه های کشور بازگشت. دکتر محمدحسن طریقت منفرد وزیر وقت بهداشت از تشکیل مجدد دانشگاه علوم پزشکی ایران و انفصال آن از دانشگاه علوم پزشکی تهران خبر داد و دکتر مسعود اعتمادیان را به عنوان سرپرست دانشگاه علوم پزشکی ایران تعیین کرد. این کار بر اساس مصوبه شورای گسترش دانشگاه های علوم پزشکی صورت گرفت.
این در حالی بود که در 8 آبان ماه 89 دانشگاهی با بیش از سه دهه فعالیت، 6 هزار دانشجو و 731 هیئت علمی و 7 دانشکده، 10 بیمارستان آموزشی، 16 بیمارستان درمانی، 7 مرکز بهداشت و درمان و 7 مرکز تحقیقاتی در دو دانشگاه دیگر پایتخت ادغام شده بود و علت آن نیز اجرای تصمیمات دولت مبنی بر خروج دستگاههای اجرایی از استان تهران و کوچک کردن دولت عنوان شده بود.
دکتر مرضیه وحیددستجردی وزیر وقت بهداشت که این کار را به انجام رسانده بود مورد انتقاد جمع کثیری از استادان، دانشجویان و کارمندان دانشگاه ایران و همچنین نمایندگان مجلس قرار گرفته بود. اما همه ماجرا به یک مصوبه بازگشت دانشگاه ختم نشد و تازه مشکلات از ابتدای سال 92 آغاز شد و با توجه به قرار گرفتن در ترم دوم تحصیلی مقرر شد دانشجویان همچنان تا پایان ترم تحصیلی در دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه تحصیل دهند و پس از آن تکلیف خود را مشخص کنند و در صورت تمایل در تهران بمانند و یا به ایران برگردند.
به دلیل اینکه تنی چند از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران که انحلال دانشگاه را غیرقانونی می دانستند به دیوان عدالت اداری شکایت کرده بودند پرونده ای در دیوان باز بود که در آن آمده بود امکان ابطال مصوبه شورای گسترش وزارت بهداشت مبنی بر انحلال دانشگاه ایران وجود ندارد و همین باعث شده بود این دانشگاه در مرحله پذیرش دانشجو با مشکل مواجه شود.
با این وجود مسئولان وقت وزارت بهداشت تاکید کردند که دانشگاه علوم پزشکی ایران یک هویت مستقل پیدا کرده است و تمامی کد رشته های این دانشگاه در تمامی آزمون های کشوری بازمی گردد که در نهایت ظرفیت پذیرش 680 نفر در دانشگاه علوم پزشکی ایران برای کنکور سراسری اعلام شد. ردیف بودجه مستقل دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز پس از 6 ماه ابلاغ شد و با افتتاح حساب دانشگاه اقدامات لازم برای تدوین و ابلاغ بودجه واحدهای تابعه دانشگاه آغاز شد.
پس از تغییر دولت و آغاز وزارت دکتر سیدحسن هاشمی در سمت وزیر بهداشت؛ وی نیز مطالبات اعضای هیات علمی و دانشجویان و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ایران را پیگیری کرد که در نهایت در 26 شهریورماه ماه در اولین حضور حسن روحانی در کسوت رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی این شورا به انتزاع کامل دانشگاه علوم پزشکی ایران رای داد و از دانشگاه علوم پزشكي ايران از تهران منتزع شد. پس از آن دو دانشگاه علوم پزشکی تهران و ایران برای شروع سال تحصیلی 19 توافق را اجرایی کردند. درحال حاضر ریاست دانشگاه علوم پزشکی ایران با حکم وزیر بهداشت برعهده دکتر سيد جواد حاجي مير اسماعيل است.
غیرقانونی بودن یا نبودن دانشگاه ایرانیان ! مسئله این است
دانشگاه جامع بینالمللی ایرانیان ( دانشگاه احمدی نژاد ) همزمان با عید سعید غدیر خم در آبان ماه 92 اولین بیانیه رسمی خود را منتشر کرد. در این بیانیه ماموریتهای آن، جهان انسانی و انسان جهانی تبیین شده بود. در حالیکه در سایت رسمی دانشگاه رئیس دانشگاه محمود احمدی نژاد عنوان شده است، خبری از هیات رئیسه و دانشکده ها نیست و همه چیز در حال "به روز رسانی" است؛ این دانشگاه مدعی است که تمام مراحل تاسیس خود را به صورت قانونی طی کرده است و در مقابل وزارت علوم به عنوان مسئول مجوز به دانشگاه های کشور در شورای گسترش از غیرقانونی بودن آن سخن می گوید و شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز همچنان سکوت اختیار کرده است.
اما موضوع دانشگاه ایرانیان ابتدا در زمان دولت دهم و از سوی شورای عالی ایرانیان خارج از کشور مطرح شده بود و بر اساس مجوزی که بر روی سایت قرار داده شده درخواست دانشگاه در مرداد 89 مطرح شده و معاونت آموزشی وقت وزارت علوم موافقت را در شهریور 89 اعلام کرده است. اما در عین حال گفته شد که محمود احمدی نژاد رئیس جمهور سابق در آخرین جلسه شورا و در هنگام خداحافظی از شورا درخواستی با عنوان تاسیس دانشگاه مطرح کرده و اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز با آن موافقت کردند.
با این حال احمدینژاد در آخرین گفتگوی تلویزیونیاش در آخرین شب فعالیت دولت دهم به معرفی دانشگاه ایرانیان پرداخت و با اعلام شماره حساب از مردم خواست با واریز داوطلبانه پول در این دانشگاه سرمایهگذاری کنند و این در حالی بود که شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاسیس چنین دانشگاهی مخالفت کرد. نکته ای که مورد توجه بود این است که تاسیس دانشگاه در تهران سالهاست که ممنوع است و احمدی نژاد هم به راحتی توانست از مجرای شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تاسیس آن اقدام کند چرا که مصوبات این شورا قابل تغییر توسط هیچ نهاد دیگری نیست و تنها خودش می تواند مصوبات خود را لغو کند.
نکته مهم دیگر درباره این دانشگاه این بود احمدی نژاد در آخرین روز کاری خود 160 میلیارد ریال از حساب دولت به حساب خود در این دانشگاه واریز کرده بود که پس از انتشار این خبر روابط عمومی دانشگاه ایرانیان با صدور اطلاعیهای اعلام کرد مبلغ دریافتی از دولت برای کمک به این دانشگاه، به حساب ریاست جمهوری بازگردانده شد. این در حالی بود که یک منبع آگاه در دیوان محاسبات از توقیف این مبلغ توسط دیوان خبر داده بود.
اما در عین حال حسن غفوری فرد- رئیس هیات نظارت و بازرسی شورای عالی انقلاب فرهنگی یادآور شده است که احمدی نژاد روال کسب مجوز برای دانشگاه را طی نکرده است و تا جایی که بنده اطلاع دارم وی اصلا برای تاسیس این دانشگاه از شورای عالی انقلاب فرهنگی مجوز نگرفته است. در مقابل دکتر مصطفی افضلی فر سخنگوی کمیسیون اصل 90 خاطرنشان کرده است پاسخ استعلامات کمیسیون از وزیران بهداشت و علوم درباره فرایند تشکیل این دانشگاه رسیده و منتظر پاسخ شورای عالی انقلاب فرهنگی هستیم که پس از جمع بندی نهایی در کمیسیون نتیجه را اعلام خواهیم کرد.
دانشگاه ایرانیان اما در حال حاضر فعالیت متعددی انجام می دهد و هر چند روز با انتشار خبری مدعی است که استقبال بسیار خوبی از این دانشگاه صورت گرفته است. انتخاب نام انگلیسی، چگونگی همکاری اساتید و دانش پژوهان داخلی و خارجی، تعیین تکلیف اموال دانشگاه، نهایی شدن قراردادهای آموزشی در نیمه دوم آبان 92، مسابقه طراحی آرم دانشگاه،راه اندازی مرکز آموزشهای مجازی، برگزاری جلسه هیات امنا، انتقاد معاون آموزشی دانشگاه ایرانیان از رفتار وزارت علوم، واکنش به اظهارات مدیر کل گسترش آموزش عالی، انتشار تصویر حکم انتصاب نماینده وزارت علوم در هیات امنای دانشگاه ایرانیان، آغاز فعالیت مرکز زبان های خارجی، انتشار اسناد و مدارک قانونی فعالیت بخشی از اخباری است که این دانشگاه عنوان می کند.
ضمن اینکه معاون آموزشی دانشگاه ایرانیان از رفتار وزارت علوم بابت که ابهامات و شایعات مطرح شده درباره نداشتن مجوز قانونی انتقاد کرده است و دکتر شیخ الاسلامی بر اساس یک حکم چهارساله نماینده وزارت علوم در هیات امنای دانشگاه است و دانشگاه تصمیم خود برای راه اندازی سه گروه آموزشی و جذب دانشجو در 19 رشته مقاطع تحصیلات تکمیلی اعلام کرده است .
در مقابل سیدحسین حسینی مدیر کل دفتر گسترش آموزش عالی گفته است دانشگاه ایرانیان حق جذب دانشجو ندارد و مجوز اصولی دانشگاه هم پس از آنکه دو نفر از اعضای هیأت مؤسس استعفاء دادند از رده خارج شده است و مجوز اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز صرفاً برای نام دانشگاه ایرانیان به تایید رسیده و مراحل بعدی اخذ مجوز و تایید مؤسسان باید به استناد شورا برسد و اساسنامه دانشگاه از سوی دو وزیر علوم و بهداشت تایید شود بنابراین هیچگونه مجوزی برای پذیرش دانشجو از سوی دانشگاه ایرانیان صادر نشده و این دانشگاه حق پذیرش دانشجو را ندارد.
مدرسان شریف متهم اصلی از سوی دانشگاه شریف
یکی دیگر از موضوعات دردسر ساز در سال 92 در حوزه آموزش عالی، شکایت یکی از دانشگاه های مهم کشور از یک موسسه آموزشی آزاد همنام با این دانشگاه بود. در زمستان سال 92 اطلاعیه ای در سایت دانشگاه صنعتی شریف با موضوع رسیدگی به شکایت دانشجویان از "مدرسان شریف" منتشر شد. این شکایت در حالی مطرح شده است که به دلیل مشکلاتی که موسسه مدرسان شریف برای دانشجویان به وجود آورده و از همین رو دانشگاه نسبت به جمع آوری شکایت و مسائل و مشکلات دانشجویان و اساتید اقدام کرده است.
دانشگاه در اطلاعیه خود یادآور شده است : "به اطلاع استادان، دانشجویان و نخبگان عزیز این دانشگاه که حقوق یا منافع آنها به دلیل تخلفات موسسه علمی، آموزشی مدرسان شریف پایمال یا تضییع گردیده، میرساند در اسرع وقت گزارشات و شکایات خود را به دفتر حقوقی و امور قرادادهای دانشگاه ارائه و از مشاوره حقوقی کارشناسان حقوقی دانشگاه بهره مند شوند."
این در حالی است که موسسه مدرسان شریف یک موسسه آموزش عالی آزاد است که در زمینه برگزاری کلاس های آمادگی آزمونهای ارشد، دکتری و پیام نور فعالیت میکند. اما پس از طرح موضوع از سوی دانشگاه، این بار "مدرسان شریف" از دانشگاه صنعتی شریف به دلیل اطلاع رسانی که انجام داده بود شکایت کردند که دادگاه دانشگاه شریف را تبرئه کرد.
تمام گزینه های روی میز برای دانشگاه شهید عباسپور
پس از نهایی شدن ادغام دانشگاه شهید عباسپور در دانشگاه شهید بهشتی در سال 92 ، اکنون این دانشگاه با عنوان پردیس فنی شهید عباسپور در دانشگاه شهید بهشتی فعالیت می کند اما همچنان مخالفان این ادغام از جمله چیت چیان وزیر نیرو دولت یازدهم و هروی رئیس کمیته آموزش عالی مجلس آن را یک ندانم کاری و یک کار غیرکارشناسی می دانند.
با اینکه دکتر محمد مهدی طهرانچی رئیس دانشگاه شهید بهشتی می گوید جدا شدن پردیس صنعت آب و برق از دانشگاه شهیدبهشتی امکان پذیر نبوده و عملیاتی نمی شود و الحاق دانشگاه صنعت آب و برق با دانشگاه شهید بهشتی مراحل قانونی خود را طی کرده است اما فرجی دانا وزیر علوم در رابطه با ادغام دانشگاه شهید بهشتی و عباسپور یادآور شده است همه گزینهها روی میز است و در حال بررسی است تا بتوانیم با یک کار کارشناسی درست تصمیم بگیریم.
با این وجود گروهی از دانش آموختگان این دانشگاه در نامه ای به رئیس جمهور حسن روحانی از وی خواسته اند که این مصوبه را لغو کند و دانشگاه صنعت آب و برق شهید عباسپور بار دیگر احیاء شود. این نامه نگاری های اعتراضی با نامه جمعی از اساتید، مدیران سابق دانشگاه عباسپور، دانشجویان و تشکیل های دانشجویی در مخالفت با ادغام با دانشگاه شهید بهشتی همچنان ادامه دارد.
کلاهبرداری مالی در دانشگاه علوم اقتصادی
همچنین در دانشگاه علوم اقتصادی نیز موردی از کلاهبرداری مالی خبرساز شد. براساس اخبار منتشر شده در این باره یکی از کارمندان دانشگاه علوم اقتصادی با مشارکت یکی از کارکنان قراردادی با جعل اسناد هویتی دانشجویان فارغالتحصیل این دانشگاه اقدام به دریافت وام به نام آنان از یکی از بانکها کرده بودند.
محمدرضا منجذب - رئیس دانشگاه گفته بود طبق بررسیهای مسئولان حقوقی این دانشگاه تعداد این دانشجویان 9 نفر است که ظاهرا در رسانهها 16 نفر اعلام شده است. البته لازم به ذکر است تعدادی از اقوام و نزدیکان این دو نفر با جعل سند و معرفی آنها به عنوان کارمند دانشگاه وام دریافت کردهاند.
به گزارش مهر؛ وی با بیان اینکه قوه قضائیه پیگیر این موضوع است، عنوان کرده بود که آنچه در حیطه اختیارات دانشگاه بوده انجام شده و هیئت تخلفات کارمندی این فرد را انفصال از خدمت کرده است، اما قاعدتا این مسئله باید به تایید وزارت علوم نیز برسد و این مسئله در وزارت علوم در حال پیگیری است.