آفتابنیوز : 
وي كه در دومين روز از سيزدهمين همايش بينالمللي آسياي مركزي و قفقاز دردفتر مطالعات سياسي و بينالمللي وزارت امور خارجه سخن ميگفت،افزود:جمهوري اسلاميايران،به واسطه ويژگيهاي ژئواستراتژيك و ژئواكونوميك وجه بينالملي ممتازي دارد و منطق جغرافيايي واقتصادي آن ايجاب ميكند كه ضمن توجه به جنوب، به شرق، غرب و شمال نيز توجه كند.
دبير شوراي امنيت ملي اظهار داشت : اكثراين كشورها به دليل پيوندهاي ديرينه تمدني ،عملا" متحد طبيعي ايران محسوب ميشوند.
لاريجاني با اشاره به عوامل كندي سطح ارتباطات منطقهاي كشورهاي آسياي مركزي و قفقاز با يكديگر و كشورهاي مهم منطقهاي،گفت:سياست يكجانبه گرايي آمريكا عامل اين كندي ارتباطات منطقهاي است كه مجال بروز و ظهور طبيعي ارتباطات بين الدولي را ندادهاست و عملا" ظرفيتهاي بسياري از منطقه معطل مانده كه درمهندسي همگرايي منطقهاي به تدريج بايد جايگاه ارزشمند خود را بيابد.
وي افزود: ترتيبات امنيتي منطقه با دخالت غير موجه عنصر يكجانبه گرايي آمريكا به بيثباتي در منطقه ميل داشته است و اين پديده در عراق به نحوي، در لبنان و فلسطين به نوع ديگر و در منطقه آسياي مركزي و قفقاز به شكل خاص ديگري نشان ميدهد.
لاريجاني تاكيد كرد:تصوير عمومي اين پديده از آمريكا، تصوير كشوري دردسرساز در افكار عمومي اين منطقه بوجود آورده است و دكترين خاورميانه بزرگ كه مدعي تقويت دموكراسي در منطقه ميباشد، به دليل همين رويكرد يكجانبه گرايي به تنشهاي بيشتر منطقه دامن زده است.
دبير شوراي عالي امنيت ملي در ادامه سخنان خود با اشاره به رفتار دوگانه آمريكا نسبت به فعاليت اتمي كشورها، اظهار داشت : كافي است رفتار آمريكا را با هند و اسراييل كه بمب اتمي دارند اما از نعمت همكاريها و همراهي هاي اتمي و اقتصادي فراوان آمريكا نيز برخورداند و رفتار اين كشور با ايران را مقايسه كنيد.
دبير شوراي امنيت ملي بار ديگر تاكيد كرد كه جمهوري اسلامي ايران بر اساس آموزهاي ديني و فرهنگي، تسليحات اتمي را كه به نسل كشي دامن ميزند، جايز نميداند.
وي افزود: اما ايران فناوري اتمي را كه در زمينههاي مختلف انرژي ، بيولوژي ، كشاورزي ، درماني و غيره كمك شاياني ميكند، جزء حقوق مسلم همه كشورها و ملتها و ازجمله ايران ميپندارد.
لاريجاني افزود: از ديدگاه ايران ترجمان يكجانبه گرايي در بحث اتمي كه منجر به رفتار دوگانه آمريكا در اين باب شده است، مخل امنيت و صلح جهاني است كه عملا" واكنشهاي ملتها را بر خواهد انگيخت.
وي گفت: ايران معاهده ان .پي.تي را معاهدهاي مطلوب براي صلح جهاني ميداند مشروط بر اينكه آژانس بتواند وظيفه خود را به خوبي تحقق بخشد و برخورد ابزاري با آژانس را كه نهادي بينالمللي است، براي امنيت رواني ملتها بسيار خطرناك ميداند.
لاريجاني همچنين با اشاره به تحولات آسياي مركزي و قفقاز،افزود: فروپاشي شوروي و استقلال جمهوريهاي آسياي مركزي و قفقاز ، تحولي مثبت پيش روي ملتهاي اين منطقه بود تا بار ديگر سرنوشت و مديريت و حاكميت ملي خود را به دست گيرند.
دبير شوراي عالي امنيت ملي گفت:تحولات و وضعيت پس از فروپاشي نشانگر اين واقعيت است كه هر يك از كشورهاي آسياي مركزي و قفقاز از هويت بومي مستقلي برخوردار بوده و نيروها و تشكلهاي فراواني نيز وجود دارد تا در حفظ و بسط و ترويج اين هويت كوشش كنند.
لاريجاني با اشاره به افزايش تشكلهاي بومي و ملي در پانزده سال گذشته در منطقه آسياي مركزي و قفقاز،افزود: مردم به طور فزايندهاي از آگاهيهاي بيشتري برخوردار ميشوند و حركت تدريجي انتخابات و مردم سالاري سير تكاملي خود را طي ميكند و احزاب نيز به دنبال تحقق حاكميت ملي و توسعه عمومي هستند.
دبير شوراي عالي امنيت ملي بااشاره به تحولات در كشورهاي آسياي مركزي و قفقاز پس از فروپاشي شوروي در سال ،۱۹۹۰افزود: روي كارآمدن محافظه كاران در آمريكا و شرايط جديد پس از ۱۱سپتامبر، كشورهاي پيراموني روسيه را بار ديگر مورد توجه دولتمردان آمريكايي ، كه در پي بسط سلطه يكجانبه گرايي بودند، قرار داد.
وي با بيان اين كه لازم است تا بروز انقلابهاي رنگي در چارچوب تاريخي و خطي خود مورد بررسي قرار گيرد، گفت : قبل از آنكه آزاديخواهي و استقلال را ناشي از اقدامات نيروهاي خارجي بدانيم ، لازم است تحرك نيروهاي داخلي و خواستههاي انساني و منطقي آنها را در شكلگيري تحولات مورد توجه قرارداد.
لاريجاني با اشاره به اين كه تغييرات دمكراتيك بايد ريشه در فرهنگ ملي داشته باشد ، افزود: پرورش روابط معقول ، دوجانبه مبتني بر احترام ميان كشورهاي آسياي مركزي و قفقاز با روسيه و ديگر قدرتهاي منطقهاي و فرامنطقهاي ميتواند به پيشرفت و رشد اين كشورها مساعدت بخشد.
دبير شواراي عالي امنيت ملي ايران گفت : بعد از ۱۱سپتامبر به دليل رويكرد جنگطلبانه و استراتژي اقدامات پيش دستانه در سياست خارجي و نظامي آمريكا، به شكل حادي در اذهان ملتها ظهور يافته است. بطوري كه احساس خفگي از فاشيسم آمريكايي پديده اضطراب بينالمللي را بوجود آورده است .
لاريجاني گفت : عدم توجه به حقوق اوليه و واقعي مردم فلسطين در سرزمين خود و ارائه تئوريهاي صلح تصنعي ، بيثباتي دائمي در آن منطقه را ايجاد كرده است .
وي افزود: دكترين خاورميانه بزرگ كه مدعي تقويت دمكراسي در منطقه مي باشد ، بدليل همين رويكرد يكجانبه گرايي به تنشهاي بيشتر منطقه دامن زده است .
دبير شوراي عالي امنيت ملي گفت : آمريكا پس از اشغال عراق مدعي ايجاد دمكراسي در منطقه شد ، اما اين دمكراسي است كه ملاحظه ميكنيد ، هر روز دهها و صدها عراقي جان خود را با گلولههاي آمريكايي از دست مي دهند .
لاريجاني افزود: جمهوري اسلامي ايران ناصحانه بارها احترام به ملت عراق را گوشزد كرد ، متاسفانه آمريكا و انگليس ترديد دارند كه ملت عراق ملت رشيدي هستند و بهتر است كار را به آنها واگذار كرد.
دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران تاكيد كرد كه با تاسيس پايگاههاي متعدد آمريكا در عراق دمكراسي در عراق ايجاد نميشود.