آفتابنیوز : آفتاب: به گزارش خبرنگار مهر، هفته گذشته وزارت راه اعلام کرد که برای رفع نواقص راه آهن زاهدان - بم و نصب علایم به اعتباری معادل 200 میلیارد تومان نیازمندیم، این در حالی است که این پروژه در دوره دولت نهم به پایان رسیده بود و حمید بهبهانی وزیر وقت راه و ترابری آن را افتتاح کرد اما به نظر می رسد که این پروژه بازهم با نواقصی روبرو بوده است که شتاب مسوولان اجازه تکمیل آن را نداد.
در واقع این پروژه با اصرارهای غیرکارشناسی به افتتاح رسید و همان زمان هم اعلام شده بود که بودجه و زمان کافی برای تکمیل این پروژه در اختیار نیست، بنابراین تا زمان کامل شدن آن نباید استفاده شود اما توجهی به این امر نشد و خط آهن زاهدان - بم به طول 546 کیلومتر مورد بهره برداری قرار گرفت.
پس از آن در زمان وزارت نیکزاد بر وزارت راه و شهرسازی هم تمرکز دولت بیشتر بر حوزه ساخت بود، به همین جهت نگهداری راهها و رفع نواقص خطوط ریلی مورد توجه قرار نگرفت که این هم موجب مشکلاتی در بخشهای مختلف به ویژه مسیرهایی شد که با حوادث طبیعی روبرو بودند.
براین اساس، یکی از مشکلات مسیر بم - زاهدان این است که 70 کیلومتر از این مسیر، در معرض توفان شن قرار دارد به طوری که دو سال پیش توفان شن یکی از قطارها را با 170 مسافر از مسیر خارج کرد و در آن زمان هم کارشناسان بخش حمل و نقل اعلام کردند باید اقدامات پیشگیرانه قبل از بهرهبرداری این خط آهن انجام میشد و همین امر موجب این سانحه شده است.
براساس تصویب دولت دهم، کار تکمیل و رفع نواقص این محور ریلی از شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل به شرکت راه آهن منتقل شد که به همین جهت نصب علایم، ارتباط بین ایستگاهها در این خطآهن و ساماندهی ایستگاه مسافری و باری در دستور کار راهآهن جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت در حالیکه این پروژه قبل از پیاده سازی این اقدامات به بهره برداری رسیده بود.
از سوی دیگر فقدان انبارهای کافی برای نگهداری کالا یکی از مهمترین کمبودهای راه آهن زاهدان است، ضمن آنکه نگهداشت شبکه ریلی منطقه به سبب وجود طوفانهای شن بسیار پرهزینه بوده که نیاز به تخصیص اعتبارات بیشتر دارد بنابراین افتتاح زودهنگام این پروژه موجب شده که هنوز مشکلات موجود در این مسیر رفع نشود.
خط آهن بم - زاهدان یکی از حلقههای ارتباطی میان تهران - زاهدان است که تا دو سال پیش مسافران در مدت 28 ساعت این مسیر را طی میکردند که در حال حاضر با انجام زیرساختهای مورد نیاز، زمان سفر به 20 ساعت کاهش پیدا کرده است.
براین اساس، این مسیر ریلی میتواند در توسعه ترانزیت کالا و افزایش جابه جایی مسافر در فرا منطقهای سهم بیشتری داشته باشد و موجب دسترسی آسان کشورهای عضو اوپک به پاکستان، هند، چین و اتصال شبه قاره هند به اروپا میشود.
همچنین گاز مایع مورد نیاز زاهدان توسط شبکه ریلی جابه جا و روزانه 21 مخزن گازوییل از طریق واگن به زاهدان حمل میشود و برای نخستین بار محموله سیمان سیستان به وسیله ناوگان حمل و نقل ریلی به پاکستان صادر شد.
البته این یکی از پروژههایی است که قربانی شتاب برخی مسئولان در افتتاح شد، زیرا قطعه 4 آزادراه تهران - شمال هم از دیگر پروژههایی بود که سال گذشته با شتاب به بهره برداری رسید اما همزمان اعلام شده بود که این مسیر آماده بهره برداری نیست.
پس از افتتاح نمایشی این آزادراه، پیمانکار اعلام کرد که پل روشن دره و سیستم روشنایی و تجهیزات این آزادراه هنوز به پایان نرسیده است، همچنین تعریض کمربندی نوشهر احداث ایستگاه عوارضی و 2 پارکینگ در کیلومتر 15 و 16 که از پروژههای اجرایی در نقشه آزادراه بوده هنوز انجام نشده است. به همین جهت پس از افتتاح رییس دولت دهم تا چند ماه ممنوعیت تردد در این آزادراه وجود داشت.