کد خبر: ۲۴۵۱۳۳
تاریخ انتشار : ۰۲ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۵۸

رصدخانه ملی ایران کمتر از 30 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است

با گذشت بیش از پنج سال از آغاز طرح کلان ساخت رصد خانه ملی ایران، این طرح به دلیل عدم حمایت مناسب خصوصا عدم اختصاص بموقع اعتبارات پیش بینی شده به اذعان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تنها 29 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب:  طرح ایجاد رصد خانه ملی ایران به منظور خودکفایی کشور در انجام فعالیت های پژوهشی در نجوم و کیهان شناسی از سالها پیش مورد توجه اساتید و متخصصان نجوم ایرانی قرار داشته به طوری که در سال 1378 موضوع اجرای این طرح در شورای پژوهش کشور مورد بررسی قرار گرفته و مقرر شده بهترین مکان برای اجرای این طرح شناسایی و معرفی شود.

به گزارش ایسنا،با توجه به عدم حمایت مناسب از این طرح، اجرای آن سالها عملا متوقف بوده تا در نهایت، اواخر سال 87 به عنوان یکی از طرح های کلان ملی فناوری از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مورد حمایت قرار گرفته و با اختصاص اعتبار وارد مرحله عملیاتی شد.

چرایی ایجاد رصد خانه ملی

معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در گزارشی در خصوص طرح کلان رصدخانه ملی در تشریح چرایی ایجاد رصدخانه ملی آورده است: نبود مرکزی جامع برای انجام فعالیت های پژوهشی در حوزه اختر شناسی و کیهان شناسی سبب شد، بسیاری از فعالیت های پژوهشی در این زمینه با کندی رو به رو و متخصصان و فعالان این بخش با کمبودهای جدی در این زمینه مواجه شوند.

با درک این موضوع و ضرورت های موجود برای فعالیت در این بخش با برنامه ریزی های صورت گرفته و حمایت های انجام شده، موضوع ایجاد اولین رصد خانه پژوهشی کشور در دستور کار قرار گرفت و مقرر شد با اجرای آن، زیر ساخت های پژوهشی در نجوم و کیهان شناسی برای محققان و علاقه مندان این رشته تامین شود.

در این رصد خانه، تشکیل گروه های پژوهشی و گسترش این گروه ها در بخش های توسعه فناوری با هدف ایجاد آمادگی برای انجام فعالیت های نجوم شناسی در کنار ایجاد تلسکوپی مدرن با رده 4 متری در دستور کار قرار دارد که این موضوع سبب شده است، رصد خانه ملی ایران به مرکزی برای فعالیت های کیهان شناسی در داخل و خارج کشور در آینده ای نزدیک تبدیل و نیازهای پژوهشی کشور را در این حوزه پاسخ دهد.

از سوی دیگر، تربیت متخصصان و منجمان آینده و افزایش دقت در بررسی تغییرات آب و هوایی از دیر کاربردهای این رصد خانه خواهد بود.

موقعیت جغرافیایی رصد خانه

با مطالعات دامنه دار صورت گرفته از سوی کارشناسان و متخصصان در مدت شش سال، با توجه به نتایج مطالعاتی ازقبیل سرعت و جهت باد، دما و رطوبت نسبی، اندازه گیری میزان ابرناکی، مطالعات زمین شناسی و لرزه خیزی، اندازهگیری دید، اندازه گیری تغییرات ریز دمایی، درخشندگی سطحی آسمان، شورای راهبری رصد خانه ملی ایران موقعیت قله سه هزار و 600 متری گرگش را به عنوان مکان نهایی برای اجرای این طرح در پاییز 89 تایید و عملیات اجرایی این رصد خانه در این ارتفاع آغاز شد.


رصدخانه ملی
قله گرگش در 35 کیلومتری جنوب شهرستان کاشان در استان اصفهان و در موقعیت جغرافیایی 33 درجه و 40 دقیقه و 25 ثانیه شمالی و طول‌جغرافیایی 51 درجه و 19 دقیقه و 5 ثانیه شرقی واقع شده است.

آغاز عملیات اجرایی ساخت سامانه رصد

در حالی که بسیاری گمان می کردند که ساخت این رصد خانه در توان متخصصان و نخبگان ایرانی نیست، با تکیه بر توان متخصصان داخلی و نیز بهره گیری از امکانات موجود، کار ساخت سامانه رصد برای اولین بار در کشور آغاز و با دقت بالا طراحی شد به گونه ای که تمامی حسگرها و نرم افزارهای مورد نیاز برای اجرای آن در داخل طراحی، آزمایش و برای بهره برداری نهایی آماده شد.

پارامتر دید تلسکوپ مهمترین بخش فعالیت در هر رصد خانه به شمار می رود که سامانه های رصد را از اهمیت دوچندانی برخوردار می کنند و به این دلیل، ساخت و اجرای این سامانه ها دارای حساسیت های بسیار بالایی است که دقت در اجرای آن ها در دریافت محصول نهایی و تصاویر با کیفیت نجومی نقش مهم و موثری را ایفا می کنند که سامانه رصدی ساخته شده به دست متخصصان داخلی دارای این ویژگی منحصربفرد است.

سامانه رصد، به دو صورت خودکار و نیمه خودکار عمل می کند که در تمامی رصد خانه های جهان به روش اپتیکی فعالیت دارد و در آن تلاش می شود دخالت انسان به حداقل کاهش داده شود که برای اولین بار، چنین سامانه ای در کشور طراحی شده است که آن را می توان زمینه ساز طراحی تلسکوپ خودکار که هم اینم تنها در سه کشور جهان مورد استفاده قرار می گیرد دانست.

مهمترین اولویت در ساخت رصد خانه ملی

به منظور انتقال دانش فنی برای ساخت تلسکوپ رصد خانه ملی، شورای راهبری اجرای این طرح تصمیم گرفت تمامی فعالیت های مرتبط با این پروژه کلان ملی در اختیار ایران قرار گیرد و از این رو، از میان مهمترین سازندگان تلسکوپ در جهان، دانشگاه لوند سوئد برای طراحی تلسکوپ ملی انتخاب و مقرر شد با استخدام مهندسان زبده ایرانی و با همکاری و مشاوره کارشناسان سوئدی، این پروژه به دست نیروهای ایرانی ساخته و علاوه بر آن، زمینه انتقال تجارب فنی در این حوزه به کشور فراهم شود.

آغاز ساخت شیشه تلسکوپ ملی

همزمان با فعالیت جدی برای احداث رصد خانه ملی، مذاکراتی با شرکت های پیشرو در ساخت اینه های تلسکوپ به انجام رسید که این مذاکرات در نهایت در سال 87 با نمایندگان شرکت اپتیون فنلاند در شهر ماینز آلمان به انجام رسید و مقرر شد شیشه آینه تلسکوپ پس از مراحل تست توسط گروهی به ایران منتقل شد.

آینه های معروفترین تلسکوپ های جهان از جمله تلسکوپ های بسیار بزرگ اروپا (VLT) و تلسکوپ فضایی چاندرا نیز از همین نوع شیشه ساخته شده است، شیشه ای که ضریب انبساط حرارتی آن یک دهم میلیون بردرجة سانتی گراد است.

همایش بازبینی طرح در تریست ایتالیا

طرح رصدخانه ملی ایران، همانند هر طرح بزرگ علمی در سطح جهان می‌بایست پس از آماده شدن طراحی مفهومی به بررسی (داوری) بین المللی گذاشته شود و به همین منظور، اسفند ماه 1390 همایش بررسی این طرح با حضور هشت تن از منجمان سرشناس جهانی با سابقه‌های گوناگون در طراحی، ساخت، و به کارگیری رصدخانه‌های مشابه یا بزرگتر برگزار شد. اعضای گروه طراحی

رصدخانه ملی در چارچوب شصت و دو سند در اختیار کارشناسان قرار گرفت و به مدت سه روز جزئیات طرح از سوی آنان گزارش و به سؤال‌های بررسان پاسخ داده شد.


رصدخانه ملی
نتیجه بررسی این گروه در قالب سندی در اختیار مدیریت طرح قرار گرفت و در نتیجه این بررسی، برخی کاستی ها و خطاهای طراحی مجموعه طرح مشخص شد.

دانش آموزان منتفع از فعالیت رصد خانه

فعالیت های رصد خانه ملی ایران تنها به ارایه خدمت به دانشمندان و متخصصان کیهان شناس اختصاص ندارد بلکه، در راهبردها و برنامه های این مرکز، آموزش نجوم به دانش آموزان در نواحی همجوار محل احداث رصدخانه نیز مورد توجه است.

طرح رصدخانه ملی ایران به منظور ارتقای فرهنگ نجوم در منطقه مورد نظر ازسال 1391 دوره‌های نجوم مقدماتی برای دانش آموزان را در مدارس منطقه در دستور کار خود قرار داده است و شمار زیادی از دانش آموزان با نجوم و فعالیت های کیهان شناسی آشنا شده اند.

در این کلاس‌ها، علاوه بر آموزش علم نجوم، مباحث ویژه‌ای دربارة معضل آلودگی های نوری مطرح و راهکارهای مقابله با این معضل نیز آموزش داده می شود.

ضرورت های منطقه‌یی برای موفقیت رصد خانه

رصد خانه های در جهان برای دریافت بهتر و بیشتر اطلاعات رصدی خود نیازمند زیر ساخت ها و نیز استانداردهایی است که دستیابی به آن صرفا در توان یک حوزه سازمانی و دولتی نیست که می طلبد همکاری مردم خصوصا، ساکنان منطقه در بهبودفعالیت های رصد خانه بیش از گذشته باشد.

به گزارش ایسنا، کاهش آلودگی های نوری و آب و هوایی از ضرورت هایی است که مسئولان رصد خانه ملی ایران، تا شعاع 120 کیلومتری آن را در دستور کار قرار داده و در این راستا، جلسات متعددی را با مسئولان دستگاه ها، سازمان ها و نیز مدیران ارشد آنان در دو سطح ملی و استانی برگزار کرده اند تا با موفقیت در این مسیر، پس از اتمام طراحی مفهومی و جزیی، ساخت و راه اندازی تلسکوپ و ابزار با نظارت مشاوران داخلی و بین المللی انجام و در نهایت مدیریت طرح پس از تست و آزمون عملکردی و با تأیید داوران زبده و متخصص اقدام به تحویل قطعات رصد خانه کند.

ضرورت های دسترسی مناسب به رصد خانه

رصد خانه ملی در محلی دور از دسترسی جاده ها و جاده های بین شهری احداث می شود و ازسوی دیگر ملاحظه شرایط اقلیمی حاکم در ارتفاع بیش از 3000 متر ونوع کاربری ویژة راهی که ساخته خواهد شد و توجه ویژه به نکات راهسازیبرای رصد خانه از شروط لازم برای موفقیت طرح است.

راه ساخته شده باید قابلیت استفاده در تمام فصول بویژه درایام بارش سنگین برف را داشته باشد و در عین حال باید بتوان در آن حمل و نقل قطعات و ابزار های اپتیکی خاص و آسیب پذیر و غیر استاندارد از لحاظ حجم و وزن را با حداقل لرزش و مطلقا بدون ضربه انجام داد.

هزینه و پیشرفت فیزیکی طرح

بنابر اعلام معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به منظور اجرای طرح رصدخانه ملی، 120 میلیارد تومان اعتبار پیش بینی شده است که از این مبلغ تاکنون 17 میلیارد تومان آن تخصیص یافته است که بخش عمده ای از این اعتبار بالغ بر70 درصد از طریق معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تامین شده است.

در حوزه عملیات اجرایی نیز، طرح اپتیک( آینه ها)، 80 درصد پیشرفت فیزیکی و در حوزه ساختمان شامل رصد سرا، ساختمان قله، ساختمان پشتیبانی 10 درصد و در حوزه احداث راه دسترسی نیز 64 درصد فعالیت مورد نظر به انجام رسیده است.

در مجموع، عملیات اجرایی رصد خانه ملی، هم اینک دارای 29 درصد پیشرفت است که انتظار می رود در صورت تخصیص اعتبار به موقع برای اجرای این پروژه، در نهایت رصد خانه ملی ایران سال 97 به بهره برداری برسد.


رصدخانه ملی
برای اجرای این طرح تاکنون 30 تن از متخصصان و نیروهای زبده از میان صدها متخصص انتخاب و مشغول به کار هستند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین