آفتابنیوز : آفتاب: به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه خبری استریتز تایمز، پرایوس چان – اوچا، رئیس ارتش تایلند که خود از رهبران کودتاچیان است، خود را به عنوان نخست وزیر موقت این کشور تا زمان تعیین فردی جدید معرفی کرد.
رئیس ارتش تایلند روز پنجشنبه وقوع کودتا در این کشور را تایید کرده بود و امروز شورای ملی صلح و برقراری نظم تایلند در پیامی اعلام کرد: پرایوس چان – اوچا به عنوان نخستوزیر جدید فعالیت خواهد کرد تا کابینه را اداره کند. از آنجایی که نخستوزیر دارای اختیاراتی است، وی و هر مقامی که از سوی این فرد تعیین شود، تا اطلاع ثانوی دارای اختیار خواهد بود.
در 16 ساعت اولیه اعلام حکومت نظامی در تایلند، مقامهای نظامی دو حکم و 19 اطلاعیه صادر کردهاند که بارها در رادیو و تلویزیون ملی این کشور خوانده شد.
رئیس ارتش تایلند با تشریح برنامههای خود برای اداره کشور گفت: انجام اصلاحات پیش از برگزاری انتخابات پارلمانی ضروری است.
وی امروز یینگلاک شیناواترا، نخستوزیر مخلوع این کشور را یک روز پس از اعلام کودتا در این کشور به مذاکره فراخواند.
رئیس ارتش تایلند که به بهانه برقراری نظم و آرامش پس از ماهها اعتراض قدرت را از طریق کودتا به دست گرفته است،
یینگلاک و 22 تن از همراهانش از جمله خویشاوندان قدرتمند و وزرای دولت وی را برای مذاکره در یک ساختمان ارتش برای امروز (جمعه) فراخواند.
علاوه بر فعالان و اعضای احزاب و گروههای مختلف سیاسی، اعضای خانوادههای تایلندی دارای نفوذ در صحنه سیاست این کشور نیز از جمله کسانی بودند که امروز در ستاد ارتش حاضر شدند. براساس برخی گزارشها، خانم شیناواترا و چند تن از همکاران ارشد او آزاد نیستند و ظاهرا در محل نامعلومی تحت نظر ارتش قرار دارند اما این خبر رسما توسط منابع نظامی تایید نشده است.
همچنین گفته میشود که رهبران احزاب و گروههای موافق و مخالف دولت در بازداشت هستند و هنوز آزاد نشدهاند. به دستور ارتش، بیش از یکصد و پنجاه تن از شخصیتها و فعالان سیاسی تایلند هم تا اطلاع بعدی ممنوعالخروج شدهاند.
کودتای ارتش چند روز پس از صدور رای دادگاه قانون اساسی تایلند به برکناری یینگلاک شیناواترا روی داد در حالیکه طرفداران و مخالفان نخست وزیر برکنار شده تاکید داشتند که به تظاهرات خیابانی برای دستیابی به اهداف خود ادامه خواهند داد. در مقابل، ارتش مقررات حکومت نظامی را به اجرا گذاشته که از جمله شامل ممنوعیت خروج تجمعکنندگان سیاسی از محلهای فعلی حضور آنها با هدف راهپیمایی یا تظاهرات است. ارتش نگران آن است که تظاهرات گروههای مختلف ممکن است به درگیری خیابانی منجر شود.
قرار است پرایوس چان - اوچا امروز در دیدار با پادشاه تایلند، دلایل ارتش در برکناری دولت و به دست گرفتن قدرت را برای او شرح دهد. براساس یک قانون قدیمی در تایلند، ارتش حق دارد در صورت به مخاطره افتاده ثبات امنیت کشور، دست به اقدام بزند. پادشاه تایلند از موقعیت و محبوبیت قابل توجهی در میان مردم و اکثر جناحها و احزاب سیاسی برخوردار است؛ هر چند مخالفان خانم یینگلاک شیناواترا او و حامیانش را به عدم وفاداری لازم به شخص پادشاه متهم میکنند.
به گزارش خبرگزاریها، حضور نظامیان در سطح پایتخت چندان زیاد نیست در حالیکه مخالفان کودتا دیده میشوند که نوشتههایی علیه اقدام ارتش در دست دارند.
اقدام ارتش در برکناری دولت غیرنظامی واکنش خارجی را نیز در پی آورده و ایالات متحده، ژاپن و استرالیا نسبت به تحولات تایلند و ورود ارتش به صحنه سیاست ابراز نگرانی شدید کردهاند.
این دومین بار طی هشت سال گذشته است که ارتش تایلند، که در دهههای قبل بارها به کودتای نظامی دست زده بود، دولت انتخابی را برکنار کرده و اداره امور را در دست گرفته است. در سال ۲۰۰۶، در حالیکه دولت به رهبری تاکسین شیناواترا، برادر یینگلاک، با تظاهرات و تجمع اعتراضی مخالفان مواجه بود، ارتش دولت را برکنار کرد. آقای شیناواترا، که بازرگانی ثروتمند بود، بعدا به اتهام فساد مالی و سوءاستفاده از قدرت تحت پیگرد قرار گرفت اما توانست از کشور بگریزد و در حال حاضر در خارج اقامت دارد.
وی به اجرای سیاستهایی در حمایت از طبقات فرودست و به خصوص روستائیان کم درآمد شهرت داشت و با وجود دوری از کشور، طی هشت سال گذشته، احزابی با عناوین متفاوت اما سیاستهایی مانند آقای شیناواترا، توانستهاند با برخورداری از حمایت این بخش از جامعه تایلند، حضوری موثر در صحنه سیاسی داشته و گاه دولت را در دست گرفتهاند.
مخالفان این سیاست را احزاب متکی به طبقات متوسط و ثروتمند شهری تشکیل می دهند که طی این سالها، چند بار قدرت را در دست گرفتهاند. رقابت این دو گروه معمولا با تجمعهای گاه خشونتآمیز خیابانی همراه بوده است. از حدود شش ماه پیش، تجمع اعتراضآمیزی علیه دولت یینگلاک شیناواترا در جریان بوده و بحران سیاسی آثاری نامطلوب بر اقتصاد تایلند داشته است.
انتهای پیام