آفتابنیوز : آفتاب: علی خرم در گفتوگو با ایسنا با اشاره به دوره ششم مذاکرات ایران و 1+5 خاطرنشان کرد : ایران باید در جهت اعتماد سازی در مذاکره بر روی برنامه جامع، مسائلی که در مورد فعالیت های هسته ای اش وجود دارد قدم بردارد.
وی ادامه داد طی چند دوره مذاکرات که در فاصله فروردین ماه تا امروز صورت گرفت دو طرف ایران و 1+5 نظرات مقابل را شنیده و به پایتخت هایشان گزارش دادند. همچنین می توان گفت تا حدودی مسائل دسته بندی شده و کاهش یافته است بنابراین امید می رود شرایط برای اینکه در این دور از مذاکرات متنی با حداقل اشکالات تنظیم بشود فراهم باشد .
این کارشناس مسائل بین الملل خاطر نشان کرد: طبق روش بین المللی وقتی پس از مذاکرات بر سر تعداد محدودی از مسائل اختلاف وجود داشته باشد طرفین آنقدر بحث می کنند تا اشکالات برطرف شده و دیدگاه ها به هم نزدید بشوند و می توان امید داشت در مورد مذاکرات ایران و 1+5 هم همین طور باشد.
خرم با بیان اینکه اگر ظرف بیست روز مذاکرات عمده مسائل بین دو طرف حل شود آمادگی لازم برای نگارش متن توافق گام نهایی ایجاد میگردد افزود: مذاکره کنندگان ما گفت و گو ها را انجام دادهاند و نسبت به اینکه می توانند مسائل را یکی پس از دیگری در مذاکرات 1+5 به بحث بگذارند اطمینان نسبی یافته و احتمال می دهند بتوانند در رابطه با مشی مشخص به توافق برسند.
وی ادامه داد: اگر ایران با 1+5 بتواند بر سر مشی مشخص به توافق برسد طی همین بیست روز نگارش متن تفاهم می تواند مراحل پایانی خود را طی کند.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه امکان دارد دو طرف مذاکره کننده بر سر برخی حداقل ها به توافق نرسند گفت: در این صورت موضوع مذاکره به آینده موکول خواهد شد ولی در حال حاضر مذاکرات در این وضعیت است که بر سربرخی اصول صحبت شده است و دو طرف مذاکرات می توانند آنها را به نگارش در آورند و اشکالات موجود را بر طرف کنند.
وی گفت: مسئله اصلی این است که تا متن توافق نوشته نشده و کلمات به طور دقیق مشخص نشوند معلوم نیست که توافق صورت بگیرد یا خیر. بنابراین کسی به طور دقیق نمی تواند بگوید که نتیجه مذاکرات ایران و 1+5 در این دور چطور خواهد بود.
خرم در رابطه با درخواست آمریکا برای کاهش سانتریفیوژهای ایران خاطر نشان کرد: درست است که ما برای رآکتور بوشهر به سوخت نیاز داریم و نیز هر سوخت برای یک نوع رآکتور مورد استفاده قرار میگیرد از سوی دیگر تأمین سوخت رآکتور بوشهر به عهده روسیه است زیرا از هر کشوری که دستگاه ها و تجهیزات هسته ای خریداری شود همان کشور موظف به تأمین سوخت آن رآکتور است و از آنجا که ما دستگاه ها و تجهیزات رآکتور بوشهر را از روسیه خریداری کردیم سوخت مورد نیاز آن را هم باید از روسیه دریافت کنیم.
وی ادامه داد : اینکه ایران می خواهد از نظر صنعت متکی به خود باشد قابل قبول است و ایران می تواند بر سر این خواسته خود ایستادگی کند ولی نکته مهم این است که اگر آمریکا و طرف های غربی راجع به فعالیت های هسته ای ایران صحبتی می کند مربوط به دوره ی برنامه جامع و اعتماد سازی است نه تا ابد. زیرا شاهد بودیم که برخی از کشورها مانند آرژانتین یا ژاپن فعالیت های هسته ای خود را طی مدت برنامه جامع یا اعتماد سازی به طور کامل تعطیل کرده اند و اگر ملت و برخی از مسئولان ما که در رابطه با مذاکره هسته ای اظهار نظر می کنند این مطالب را بدانند نوع اظهاراتشان تغییر خواهد کرد.
این کارشناس مسائل بین الملل در پایان با تأکید بر اینکه با اشاره به اینکه برخی از کشورها به طور داوطلبانه در دوره اعتماد سازی فعالیت های هسته ای خود را به طور کامل متوقف کرده و پس از تأئید آژانس دوباره از سر گرفته اندگفت: ولی ایران اعلام کرده است که حاضر نیست فعالیت های خود را تعطیل کند و قصد دارد همینطور به فعالیت های صلح آمیز هسته ای خود ادامه دهد بنابراین دو طرف مذاکرات باید فضای جهانی را در نظر بگیرند تا مواضع و حرف های اعلام شده برای طرف مقابل معتدل و عقلانی به نظر برسد.