آفتابنیوز : آفتاب: به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، «مرتضی سرمدی» امروز (دوشنبه) در همایش اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور با اشاره به موارد اشتراک ایران و گروه 1+5 در جریان مذاکرات هسته ای اظهار داشت: در بخش سوخت و سانتریفیوژها مسائل حل شده و مورد دیگر دوره پذیرش محدودیت ها است که درباره آن اختلاف نظر داریم.
وی اضافه کرد: عامل دیگری که در جریان مذاکرات هنوز حل نشده بحث تحریم است و اگر قرار است گامی که ما برمی داریم غیرقابل بازگشت باشد، تحریم ها هم باید غیر قابل بازگشت باشد و این موضوعات اساسی است که اختلاف ها در مورد آن هنوز باقی است.
قائم مقام وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: سیاست دولت این است که اجازه ندهد فضای ظالمانه امنیتی کردن، ایران را از حقوق خودش محروم کند چرا که این شرایط وضعیتی را ایجاد می کرد که حتی به صورت ظالمانه اهداف خود را به پیش ببرند.
وی با بیان اینکه فضای امنیتی به مقدار زیادی شکسته شده است خطاب به دانشجویان ایرانی خارج از کشور گفت: مهمترین وظیفه شما تلاش برای شکستن چنین فضای تحمیلی علیه ایران و کمک به جمهوری اسلامی برای تسخیر قلب ها و مرزها است.
سرمدی با اشاره به تغییرات به وجود آمده در عرصه رسانه ای اظهار داشت: در رسانه های سنتی جنگ غزه به شکل ناجوانمردانه ای منعکس می شود اما شرایط در شبکه های اجتماعی برعکس است به طوری که آنقدر احساسات و عواطف به سمت مردم غزه است که صهیونیست ها تلاش می کنند با ارائه بورس به دانش آموزان در مدارس شکست های خودشان را در این عرصه جبران کنند.
قائم مقام وزیر امور خارجه گفت: اساتید و دانشجویان ما باید قلب ها و مرزها را جذب کنند و این تلاش به اندازه درس خواندن دانشجویان تاثیرگذار است برای اینکه حقوق ملت ایران برای پیشرفت ثبت شود و کشور به شرایطی که شایسته نظام و ملت ایران است برسد.
وی در پاسخ به سوالی درخصوص بازگشایی سفارت و یا دفتر حفاظت از منافع ایران در کانادا اظهار داشت: «دولتی که در حال حاضر در کانادا بر سر کار است ورژن آن چندین برابر بدتر از جورج بوش پسر است و سیاست ها و مواضع دولت کانادا آنقدر خصمانه است که حتی ایجاد دفتر حفاظت از منافع که مطابق با کنوانسیون وین است را با دشواری مواجه کرده است.»
وی همچنین در پاسخ به سوالی درخصوص منزلت منطقه ای ایران اظهار داشت: قدرت منطقه ای بودن به دو شکل امکان پذیر است یک قدرت مستقل است و یک قدرت دیگر به تبع قدرت بین المللی دیگر وجود دارد.
وی ادامه داد: در حال حاضر عربستان قدرت منطقه ای است که نقش تاثیرگذار و غیرقابل انکاری در منطقه دارد اما قدرت آن تابعی از قدرت بین المللی است اما ایران قدرت مستقلی است که می تواند بر روندها و فرآیندهای منطقه ای تاثیرگذار باشد.
سرمدی تصریح کرد: در حال حاضر هیچ روندی در منطقه بدون تاثیر ایران شکل نمی گیرد و اگر هم شکل بگیرد ناپایدار است و شانس موفقیت روندها در منطقه همراهی ایران است.
وی خاطرنشان کرد: تلاش دولت برای نشان دادن سیاست متعادل و عقلانی است اما نباید فراموش کرد که در شرایط انتقالی بالا و پایین شدن روابط زیاد است به طوری که بازیگران جدید دنبال جایگاه های جدید هستند و شما شاهد بی ثباتی هستید که به سمت ترتیبات امنیتی جدید و ثبات در آن پیش می رود.
قائم مقام وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره پیشنهاد مسکوت ماندن جزییات مذاکرات ایران و گروه 1+5 اظهار داشت: همه چیز مذاکرات آشکار است اما بنا شد در طول مذاکرات تا زمانی که توافقی کسب نشد در روزنامه ها منعکس نشود و این در جریان مذاکرات امری طبیعی است.
وی اضافه کرد: جریان هایی هستند که تمایل ندارند کار پیش برود و بنابراین مذاکره کنندگان تا زمانی که به توافق نرسیده اند جزییات را پخش نمی کنند.
وی در عین حال گفت: توافق ژنو امر محرمانه ای نداشت و تمام متن آن مشخص شد و ترتیبات اجرایی در آن بیان شده بود.
سرمدی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص اعتبار پاسپورت ایرانی در عرصه بین المللی اظهار داشت: «اگر اجازه بدخواهان فضا را علیه کشور امنیتی کنند و اهداف خود را به پیش ببرند مشکلاتی برای اتباع ایرانی هم به وجود می آید بنای دولت شکستن فضای امنیتی علیه ایران و ارائه تصویر واقعی از جمهوری اسلامی ایران است که فکر می کنم به تدریج این فضا شکل می گیرد. »
سرمدی همچنین در پاسخ به سوالی درخصوص مبحث رژیم حقوقی دریای خزر گفت: از جمله مشکلاتی که در کشور وجود دارد این است که بعضی از مسائل که حساس، دقیق و حقوقی و همچنین نیازمند تخصص هستند تبدیل به موضوعات ژورنالیستی می شوند قبل از پیروزی انقلاب بنا به دلایلی دریای خزر برای شاه اولویت نداشت و در عمل وضعیتی را پذیرفته بود که قابل قبول نبود اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و فروپاشی شوروی ایران در چارچوب های جدید رژیم حقوقی تلاش کرد آن را پیش ببرد.
وی اضافه کرد: موضوع رژیم حقوقی دریای خزر یک بحث حقوقی است که در زمینه های جانبی همچون محیط زیست و کشتی رانی پیشرفت های بطئی هم داشته است اما سهم کشورها در تقسیم آب و منابع معدنی مباحث بسیار پیچیده ای است که بین کشورها اختلاف نظر وجود دارد.
وی تصریح کرد: نسبت به قبل از انقلاب خیلی جلوتر هستیم اما برای احقاق حقوق ملت حتما مذاکرات ادامه می یابد.
وی همچنین درخصوص روابط ایران با کشورهای چین و روسیه اظهار داشت: این کشورها هم جزو پنج کشور دائم عضو شورای امنیت هستند که در تحریم ها هم مواضع شان با وجود اینکه کاملا همسو با غرب نبود خیلی از قطعنامه ها با تصمیم این کشورها تصویب شده است اما روسیه بعد از فروپاشی اتحاد شوروی بر این باور است که نباید نظم جهانی تک قطبی باشد و باید از هژمونی مبتنی بر قدرت تک قطبی جلوگیری کنیم که این رویکرد فرصت هایی را برای همکاری دوطرف فراهم می سازد.
وی تصریح کرد: با وجود اینکه در برخی از حوزه ها اختلاف نظرهایی داریم ولی این نگاه استراتژیک و مشترک زمینه را برای همکاری فراهم کرده است.
وی همچنین درباره نقش دانشجویان و اساتید ایرانی مقیم خارج در عرصه دیپلماسی اظهار داشت: تاثیرگذاری ایرانیان خارج از کشور در نداشتن نقش رسمی است ، هر چه در این وضعیت تلاش ها غیررسمی تر باشد تاثیرگذاری آن بیشتر خواهد بود چرا که در دنیایی که زندگی می کنیم مهمترین پارامتر تاثیرگذاری بر افکار عمومی است.
وی با بیان اینکه دانشجویان با فرهیختگانی سر و کار دارند که تسلیم جریان های سیاسی نمی شوند، اظهار داشت: جمهوری اسلامی جزو کشورهایی است که در این زمینه پیشتاز است و حتما باید برنامه ریزی کنیم تا از این ظرفیت ها استفاده کنیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص چشم انداز مذاکرات ایران و گروه 1+5 گفت: «از 10 تا 12 دور مذاکره ای که با گروه 1+5 داشته ایم آمریکایی ها نقش اصلی را برعهده دارند و بقیه کشورها نقش عمده ای ندارند چرا که اصل تحریم ها از سوی آمریکا اعمال می شود.»
وی ادامه داد: «در این چارچوب اگر مذاکرات بتواند از فشار جریان های غیر مرتبط به مذاکرات هسته ای خلاص شود شانس موفقیت وجود دارد.»
سرمدی یادآور شد: «اسرائیلی ها دستور کاری دارند که براساس آن فشار می آورند و یا رقابت های انتخاباتی در آمریکا از جمله پارامترهایی هستند که باید مد نظر قرار بگیرد اما در هر صورت هرچقدر سیاست های آمریکا از این جریان های غیرمرتبط با مسائل هسته ای فاصله بگیرد شانس توافق افزایش می یابد.»