آفتابنیوز : آفتاب: علیاکبر سیاری در هفتاد و هشتمین اجلاس رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور در رابطه با محورهای تحول در نظام بهداشتی کشور گفت: تغییر در منابع مالی و نحوه خرید خدمات، تغییر در چگونگی ارائه خدمت و نظارت و مدیریت از برنامههایی است که مدنظر قرار گرفته است.
وی افزود: ساختار تکمیل برنامه پزشک خانواده در شهرهای زیر 20 هزار نفر، تقویت خدمات بهداشتی در حاشیه شهرها و شهرهای زیر 50 هزار نفر و تکمیل اجرای پزشک خانواده در استانهای فارس و مازندران از برنامههایی است که دنبال میشود.
سیاری گفت: از نظر بودجه حمایتهای خوبی پیشبینی شده اما از نظر تأمین نیروی انسانی و فضای فیزیکی لازم است که توسعه یابد هم اکنون 1995 خانه بهداشت در دست ساخت است که تا بهمن ماه امیدواریم به نتیجه برسد.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت افزود: تأمین و تجهیز مراکز بهداشتی و روستایی، بهبود مراکز سکونت پزشکان در روستاها، تأمین خودرو برای نظارت بر خانههای بهداشت و تأمین کمبود پایگاهها از طریق خرید و تجهیز در شهرهای زیر 50 هزار نفر از محورهای برنامه بهداشتی در طرح تحول است.
وی ادامه داد: هم اکنون 37 هزار بهورز داریم اما 5 هزار پست خالی است، پزشکان نیز باید 8 هزار نفر باشند و 3 هزار نفر کمبود داریم.
سیاری گفت: به دنبال عدالت، مشارکت و همکاری بین بخشی هستیم. با واحدهای موجود نمیتوان خدمات مناسب را ارائه کرد بلکه باید تعمیر و تجهیز شوند، سالها به این واحدها رسیدگی نشده، اولین خواسته ما این است که حمایت کنیم تا این بیغولهها سر و سامان بگیرند، اعتبارات وجود دارد اما باید همت کرد.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت با اشاره به تغییر سیمای بیماریها گفت: 19 میلیون نفر در کشور فشار خون دارند، 50 درصد از آنها از این بیماری بیاطلاعند و 83 درصد از مرگها در سال با فشار خون مرتبط است که باید شناسایی شوند.
سیاری بر اجرای برنامه خودمراقبتی و به صحنه آمدن مردم برای ارتقای برنامهها تأکید کرد و گفت: برنامه واکسیناسیون جدید تا مهر اجرا میشود که دو واکسن پنتاوالان و پنتوموکوک به این برنامه اضافه میشود.
وی همچنین گفت: خدمات رادیولوژی و آزمایشگاهی در سطح اول روستاها و همچنین خدمات دندانپزشکی را اجرایی میکنیم و برنامه کنترل بیماریهای غیرواگیر را در برنامه ادغام کرده که 10 بسته خدمت را در این زمینه طراحی و بازنگری کردهایم که آماده ادغام هستند.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت 10 عامل خطر اول بیماری در کشور را رژیم غذایی نامطلوب که شامل مصرف بالای قند، روغن و نمک، تحرک ناکافی، سیگار، دیابت، آلودگی، کلسترول بالا، خطرات شغلی و مصرف مواد مخدر اعلام کرد و گفت: موضوعی که در مورد روغن پالم بیان شد و طوفان به پا کرد باید تلاش کنیم روغن سالمتر مصرف شود و مصرف روغن در جامعه کم شود.
سیاری افزود: 47 میلیون نفر در کشور غذای نامناسب مصرف میکنند، 19 میلیون نفر تحرک خوبی ندارند، 5 میلیون نفر سیگار میکشند و 15 میلیون نفر چربی خون بالا داشته و 7 میلیون دیابتی در کشور وجود دارد.
وی گفت: قرار است 3 تا 4 هزار کارشناس مسئول برای مراقبت از سلامت جامعه در خانههای بهداشت فعال شوند، کارت سلامت ایرانیان طراحی شده و مهمترین نگرانی موجود که تغییر سبک زندگی است قرار است کارشناسان تغذیه به خدمت گرفته شوند تا تغذیه سالم و تحرک فیزیکی مناسب را آموزش دهند.
وی با اشاره به اجرای تحول در مدیریت خدمات بهداشتی گفت: معیار انتصاب مدیران تدوین شده که از سوی وزیر ابلاغ میشود چرا که مهمترین مشکل کشور و حوزه سلامت مدیریت است که به راحتی همه را دور میاندازند در حالی که مدیر میتواند افتخار بیافریند و مدیریت مناسبی داشته باشد این در حالی است که دو معاون بهداشتی در دانشگاههای علوم پزشکی بدون اجازه بنده تغییر کردهاند.
سیاری نسبت به کمبود ویتامین D هشدار داد و گفت: طبق ارزیابی بین سالهای 80 تا 91 حدود 4 درصد کودکان 15 تا 23 سال در کشور کمبود ویتامین D داشتهاند که اکنون به 24 درصد رسیده یعنی 6 برابر شده است.
وی افزود: کمبود این ویتامین در زنان باردار در برخی از استانها تا 91 درصد میرسد و این به معنی پوکی استخوان، شکستگی مفصل ران و هزینههای هنگفت است.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت گفت: بالاترین آمار سزارین در کشور به استان گیلان و به شهرستان بابل اختصاص دارد که باید مسئولان سلامت این استانها پاسخگو باشند و پزشکی که بیشترین سزارین را انجام میدهد شناسایی کنند ما آمارها را داریم و شما هم باید آن را رصد کنید.
وی در مورد کوتاهی قد در کشور گفت: کوتاهی قد به معنی گرسنگی و فقر است به عبارت 6.8 درصد کودکان زیر 5 سال دچار کوتاهی قد هستند که بیشترین آمار مربوط به استان سیستان و بلوچستان با شاخص 20.7 است.
به گزارش فارس، سیاری ادامه داد: چون اولین عامل خطر در کشور غذای ناسالم است کارشناسان تغذیه به سیستم بهداشتی اضافه خواهند شد همچنین کارشناسان روان و مددکار اجتماعی نیز در شبکههای بهداشت مستقر خواهند شد.