کد خبر: ۲۶۲۱۵۶
تاریخ انتشار : ۲۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۵:۵۱

گزارش اختصاصی آفتاب از آلودگی سد لتیان

«راننده کامیون در حال تخلیه فاضلاب در حوزه آبریز سد لتیان دستگیر شد.» خبری که روز دوشنبه در خروجی بعضی ازخبرگزاریها قرار گرفت. در این خبر آمده که ماموران اجرائی محیط زیست درحین گشت و کنترل در حوزه آبریز سد لتیان با راننده خاطی برخورده کرده و او را به مقامات قضائی معرفی کردند.
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب- سرویس اجتماعی: سد لَتیان، (سد فرحناز سابق) سدی است بر روی رودخانه جاجرود  در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی تهران واقع در لواسانات. این سد یکی از منابع اصلی تأمین آب تهران می‌باشد که ۳۰ درصد از آب شرب شهر تهران را تأمین می‌کند که در جنوب شهر لواسان واقع شده. دو پارک جنگلی به نامهای لتیان و تلو دریاچه این سد را احاطه کرده‌اند. رودخانه جاجرود آبریز و تامین کننده اصلی سد لتیان است. رودخانه‌های کُندرود (لوارک)، افچه، برگ جهان از دیگر آبریزهای این سد هستند. اما امروزه این سد به محل اصلی دفع فاضلاب شهر لواسان تبدیل شده است و ویلاسازی‌های گسترده در حریم بالادست اطراف دریاچه باعث تغییر کاربری این سد شده است. این سد قابلیت تنظیم سالانه ۲۴۵ میلیون متر مکعب آب را دارد و حدود ۳۰٬۰۰۰ هکتار زمین کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به گزارش آفتاب، این روزها محیط زیست در حال تخریب است و بحران آب به اصلی‌ترین تهدید برای جهان و برای ایران تبدیل شده. می‌گویند جهان در آستانه ورود به تهدید و چالشی جدید است؛ چالش آب و کم‌آبی. حال در این شرایط عده‌ای از صرفه‌جویی می‌گویند و بایدها و نبایدهای آن. دغدغه‌ای بزرگ که گویی عده‌ای آن را کم‌ارزش می‌دانند و به آن بی‌توجهند.

محیط اطراف شهر روزهای تلخی را می‌گذراند، لواسانات دیگر رنگ باخته و به انبوهی از برج‌های سنگی تبدیل شده است و در گوشه‌ای دیگر طبیعت آن انبار چاه‌های فاضلاب و محل تخیله‌ها نخاله‌ها گشته است. این شهر دیگر تغییر کاربری داده، خیابان‌های آن شلوغ شده و پر رفت و آمده و منظره‌ای زشت در بالای تپه‌ها و جاده‌های آن نه چشم‌نواز که دلگیرکننده است. گویی شهر به سوگ نشسته آن روزهای خوب و آن خوشه‌های طلایی و آواز پرندگانش را و حالا دیگر رودخانه‌ها هم در امان نیستند چون زمینش و چون تپه‌هایش که محل دفن و محل انبار زباله‌های اطراف شهر شده است.

این بار هم تخلف شده، تخلف در آلوده کردن آب، زمین و خاک، بله! همان داستان کهنه! دوباره و دوباره... شاید تکراری باشد این داستان، داستان آلودگی آب تهران، آب رودخانه‌ها تخریب محیط زیست، کشتن حیوانات، استفاده از آب فاضلاب برای زمین‌های کشاورزی در مناطق جنوب شهر و دیگر همه ما به این داستان عادت کرده‌ایم.

این بار لواسان دلگیر است و مسئولان شهر درگیر خط و مرز گذاری برای تیین و تفسیر شرح وظایف و خطوط وظایف خود. از شهرداری لواسان می‌پرسیم درباره تخلیه فاضلاب در مسیر رودخانه  و سد لتیان. در انجا «الهزاد» معاون اداری پاسخ می‌دهد و می‌گوید: «من از این خبر هیچ اطلاعی ندارم. البته خود این مسئله به شهرداری هیچ ربطی ندارد. ما به وظایف خود آشنا هستیم و این طبق تعریف قانونی جز وظایف شهرداری و شورای شهر نیست. ما در طرح فاضلاب شهری با امور آب و فاضلاب همکاری می‌کنیم و آنها به ما بدهکار هم هستند. اما اینکه این مشکل به ما مربوط باشد اصلا اینطوری نیست و باید امور آب و فاضلاب در این مورد پاسخ‌گو باشد.»

 الهزاد این تخلف را موردی می‌داند که راننده خاطی بوده و شاید در تاریکی بار خود را در مسیر تخلیه کرده است. اما  مهندس واعظی مدیر آب و فاضلاب شهر لواسان می‌گوید: «این وظیفه اداره محیط زیست شهر است. آب منطقه باید از سرشاخه تا پایین حفاظت بشود. از کجا معلوم یک ساعت دیگر کامیونی دوباره به آنجا نرفته باشد و بارش را در آب تخلیه نکرده باشد. البته آب شهر لواسان از این رودخانه تامین نمی‌شود و ما از چاه‌های دیگر برای تامین آب استفاده می‌کنیم. کار ما حفاظت نیست. کار ما تصفیه آب شرب است.»

آقای مقیمی رئیس اداره حفاظت از محیط زیست لواسات به «آفتاب» می‌گوید: «این تخلیه درسد لتیان انجام نشده است بلکه در یکی از رودخانه‌های منتهی به سد بوده و ما برای اینکه حساسیت قضات را برانگیزیم اینطوری گفته‌ایم. البته از این راننده هم شکایت کرده‌ایم و پرونده‌اش در دادگستری شهر است و ماشین راننده متوقف شده است.»

اما عده‌ای دیگر از خلا قانونی می‌گویند در حالی که نعمت احمدی، وکیل پایه یک دادگستری می‌گوید: «ما در زمینه رسیدگی به این مورد خلا قانونی نداریم اما در اجرا قانون مشکل داریم. در ذیل ماده 688 قانون مجازات اسلامی، در اصلاحیه این قانون در سال هشتم مرداد ماه 1376، در اصل 50 قانون اساسی، در ماده 16 مدیریت پسامدندها که در تاریخ نهم خردادماه 1383 تصویب شده به آلودگی محیط زیست اشاره شده و مجازاتی برای خاطیان تعیین شده است. برابر این قانون  سازمان محیط زیست، وزارت بهداشت، درمان و اموزش پزشکی باید پاسخگو باشند.»
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین