آفتابنیوز : آفتاب: مرور اخبار این هفته را با خبر غمبار درگذشت احمد بیگدلی یکی از نویسندگان معاصر کشور آغاز میکنیم. احمد بیگدلی رمان نویس نامدار کشورمان صبح دیروز چهارشنبه 26 شهریور، بر اثر سکته قلبی دار فانی را وداع گفت.
زندهیاد احمد بیگدلی مابین ساعت 8:30 تا 9 صبح چهارشنبه در حالی که برای داوری یک جشنواره ادبی در شهرکرد حضور داشت، بر اثر حمله قلبی در سن 69 سالگی درگذشت و برای همیشه با جهان ادبیات وداع کرد. بیگدلی 26 فروردین 1324 در اهواز به دنیا آمد و از دهه شصت تاکنون، کتاب نوشته است. رمان «اندکی سایه» او توانست جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران را برای وی به ارمغان آورد.
زندهیاد بیگدلی دارای تحصیلات دانشکده هنرهای دراماتیک بود. برخی از کتابهای منتشر شده او عبارتند از: «شبی بیرون از خانه» سال 1374، «من ویران شده ام» سال 1381، «اندکی سایه» سال 1385، «آنای باغ سیب» سال 1386، «آوای نهنگ» و «زمانی برای پنهان شدن».
درگذشت بهزاد موسایی پژوهشگر ادبیات
اما درگذشت احمد بیگدلی، تنها خبر درگذشت در حوزه فرهنگ نبود که این هفته منتشر شد. به این ترتیب خبر درگذشت بهزاد موسایی نیز شنبه 22 شهریور بر خروجی خبرگزاری مهر قرار گرفت.
بهزاد موسایی پژوهشگر، نمایشنامهنویس و روزنامهنگار بر اثر سانحه رانندگی در 47 سالگی درگذشت. زندهیاد موسایی در ماهشهر کار میکرد و شب گذشته هم به اتفاق دختر و پسرش با ماشین شخصی خود از بندرانزلی عازم این شهر (ماهشهر) بوده که بر اثر تصادف در جاده اندیشمک به اهواز، در لحظه فوق میکند و پسرش هم به شدت مجروح میشود اما آسیب دیدگی دخترش، سطحی است.
بهزاد موسایی 7 خرداد 1346 از یک خانواده گیلانی و در شیراز به دنیا آمد. او نمایشنامه نویس، پژوهشگر و روزنامهنگار بود.
تدوین اساسنامه شورای زبان و ادب فارسی سیما
اساسنامه شورای زبان و ادب فارسی سیما که بهمن سال گذشته و با تصمیم مشترک رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و معاون سیمای جمهوری اسلامی ایران تشکیل شده بود، تدوین شد.
این خبر هم از اخبار مهم این هفته بود. به این ترتیب، در بهمنماه سال گذشته (1392)، جلسه شورای مدیران سیمای جمهوری اسلامی ایران با حضور غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، تشکیل و وضعیت زبان فارسی در سیما و نحوه برقراری ارتباط سازندهتر و موثرتر فرهنگستان و سیما بررسی شد.
به همین منظور علی دارابی، معاون سیما، دستور تشکیل شورای عالی زبان و ادب فارسی در سیما را برای انسجام یافتن این ارتباط صادر کرد. این شورا به مدیریت تقی رستموندی، مدیر شبکه چهار سیما و عضویت آقایی، مشاور مدیر شبکه چهار و مدیر گروه فرهنگ و اندیشه دینی شبکه، تهرانی، رئیس دفتر ارتباط با صدا و سیمای فرهنگستان و اسلامیمهر، مدیرکل آموزش و پرورش سیما، اَسوار، رئیس شورای عالی ویرایش سازمان و عضو وابسته فرهنگستان، پورحسین، مدیر شبکه مستند و مسئول امور مجریان و قاسمی، مدیر شبکه آموزش، تشکیل شد.
انتصاب رئیس مركز مطالعات سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی
اما اخبار این هفته، با یک انتصاب هم همراه بود. به این ترتیب، طی حكمی از سوی رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، محمد علی ربانی به عنوان رئیس مركز مطالعات فرهنگی بینالمللی این سازمان منصوب شد.
محمدعلی ربانی پیش از این رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اندونزی، وابسته فرهنگی در تایلند، معاون اداره كل فرهنگی آسیا و اقیانوسیه و همچنین رئیس اداره شرق آسیای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بوده است.
ارشاد 310 عنوان کتاب جدید از ناشران خرید
هیئت انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دوشنبه 24 شهریور، در مصوبهای با انتخاب 310 عنوان کتاب از ناشران سراسر کشور جهت خرید در شمارگان 49 هزار و 150 نسخه موافقت کرد. در این جلسه که پانصد و بیستمین جلسه هیئت انتخاب و خرید کتاب محسوب میشود، همچنین مصوب شد که اعتبار کتب انتخاب شده برای خرید، 30 آذر 1393 باشد. البته برای این کار، نیازی به مكاتبه یا مراجعه حضوری ناشران به هیئت مذکور نیست.
کتاب «جای پای جلال» رونمایی شد
مراسم رونمایی از کتاب «جای پای جلال» نوشته مهدی قزلی هم عصر روز شنبه 22 شهریور با حضور رضا مقدسی مدیرعامل سابق و علی عسگری مدیرعامل فعلی خبرگزاری مهر، در سالن اجتماعات این مجموعه برگزار شد.
آتش سوزی و سامانه عضویت کتابخانه ملی
در این هفته همچنین در پی آتشسوزی، سامانه عضویت کتابخانه ملی مختل شد. سامانه عضویت کتابخانه ملی ایران از ساعت 12 ظهر یکشنبه 23 اردیبهشت به دلیل نقص فنی، دچار مشکل شده و از کار افتاد. دلیل این اتفاق، اتصال برق و آتشسوزی در بخش سامانه صدور کارت کتابخانه ملی بوده که منجر به اختلال در نرمافزار «رسا» شده است.
این اختلال، پس از 2 روز و غروب روز دوشنبه برطرف شد.
2 افتخار بینالمللی برای محمدرضا بایرامی
برنده شدن نشان نقره اوراسیا برای کتاب «مردگان باغ سبز» و برگزیده شدنش به عنوان یکی از 10 کتاب برگزیده نمایشگاه کتاب مسکو، از جمله اتفاقات مهمی بود که برای نویسنده این کتاب، محمدرضا بایرامی رخ داد.
ترجمه روسی رمان «مردگان باغ سبز» نوشته محمد رضا بایرامی که در نمایشگاه بینالمللی کتاب موسکو در سال جاری عرضه شد به عنوان یکی از 10 عنوان کتاب برتر این نمایشگاه معرفی شد. مردگان باغ سبز که انتشار آن در ایران نیز با استقبال قابل توجهی روبرو شده و البته توام با حواشی هم بوده است به وقایع غمانگیز حمله نیروهای محمدرضا پهلوی به فرقه دموکرات آذربایجان طی سال های 1945 و 1946 میپردازد.
از طرف دیگر، ترجمه روسی رمان مردگان باغ سبز به قلم نویسنده برجسته ایرانی، محمدرضا بایرامی نشان نقره جایزه ادبی اوراسیا در بخش گنجیه نثر را به خود اختصاص داد. جایزه ادبی اوراسیا توسط اتحادیه خلاقیتهای هنری اورآسیا با هدف تشویق مولفان و نویسندگان مستعد در رشتههای مختلف ادبیات هنری و مستند و در راستای تقویت و غنای متقابل فرهنگی کشورهای منطقه اوراسیا تاسیس شده است.
61 پایگاه اطلاعرسانی مجوز گرفتند، 3 مطبوعه تذکر
در جلسه مورخ 24/6/93 هیأت نظارت بر مطبوعات که این هفته برگزار شد، شماری از تقاضاهای صدور مجوز نشریات مورد بررسی قرار گرفت که طی آن 15 نشریه و 61 پایگاه اطلاع رسانی مجوز فعالیت دریافت کردند. هم چنین در جلسه روز دوشنبه هیأت نظارت بر مطبوعات، به نشریات «مهرنامه» به استناد بند 1 ماده 6 قانون مطبوعات، «یالثارات الحسین» به استناد بند 8 ماده 6 قانون مطبوعات، و «زنان امروز» به استناد بند 1 ماده 6 قانون مطبوعات تذکر داده شد.
«قانون» انتشار خود را از سر میگیرد
همچنین روزنامه «قانون» که اواسط مرداد امسال و پس از 90 روز رفع توقیف شد، سهشنبه هفته آینده اول مهر، انتشار خود را از سر میگیرد. روزنامه قانون 17 اردیبهشت امسال به دلیل انتشار خبر آزادی رویانیان از سوی دادستانی توقیف شد. این روزنامه اوایل مرداد، محاکمه و شعبه 76 دادگاه کیفری آن را به جزای نقدی به مبلغ 5 میلیون تومان محکوم و حکم رفع توقیف آن را صادر کرد.
طبق اعلام روزشمار انتشار مجدد قانون، این روزنامه 5 روز دیگر یعنی اول پائیز به دکههای مطبوعات بازمیگردد.
زنده شدن دوباره کارگاه افسانهای
یکی از اخبار فرهنگ و ادب حوزه بینالملل مربوط به زنده شدن دوباره شخصیت هرکول پوآرو، کارآگاه افسانهای رمانهای آگاتا کریستی بود. قهرمانی که آگاتا کریستی او را خلق کرده، اكنون چهار دهه پس از مرگش در رمانی با قلم سوفی هانا به عنوان «جنايات مونگرام» بازگشته است.
سوفی هانا كه به خوبی آگاتا كریستی را میشناسد در کتاب «جنایات مونوگرام» به روشنی با تبعیت از سبك نویسنده محبوب بریتانیایی، كتابی در هم تنیده ازعشق و كار و سرگرم كننده خلق كرده است. گرچه او در رمانهای دیگرش كه همه در جهان معاصر میگذرند با فضایی دیگر روبه روست، اما هیچ مشكلی ندارد تا شخصیت مورد توجه آگاتا كریستی را در جهان داستانی آن زمان دوباره زنده كند. داستان در كافی شاپ دلپذیری آغاز میشود و خوانندگان كتاب كریستی 39 سال پس از كشته شدن پورآور در داستان «پرده»، بار دیگر او را درگیر ماجرایی خاص میبینند.
این رمان که هشتم سپتامبر منتشر شده دقیقا 39 سال پس از انتشار «پرده» كه سپتامبر 1975 منتشر شده بود، به بازار آمده است
اجرای برنامه اهدای کتاب در 5 قاره
برای اولین بار از ژاپن تا جاماییکا، کشورهای مختلف جهان در برنامه اهدای کتاب که شامل تهیه کتاب رایگان برای کودکان پیش دبستانی میشود، شرکت میکنند.
این خبر هم از اخبار بینالمللی این هفته بود. بوک استارت به عنوان اولین برنامه اهدای ملی کتاب در جهان از سوی بنیاد بوک تراست بریتانیا در سال 1992 شروع به کار کرد. این پروژه بر مبنای مطالعاتی شکل گرفت که به دنبال محقق کردن هدف تشویق مطالعه در میان کودکان بود. خیریه مطالعه کتاب با اعلام نام جدیدترین کشوری که به برنامه اهدای رایگان کتاب برای کودکان پرداخته، رئوس برنامه های امسالش را اعلام کرد. اولین کشوری که به این برنامه پیوست کانادا بود که اهدای کتاب به کودکان را از سال 1994 آغاز کرد و جدیدترین کشور که اندونزی است در کنار 32 کشور دیگر امسال در برنامه خیریه مطالعه رایگان کتاب در سراسر جهان شرکت میکنند.
طی اولین سال اجرای این برنامه، با کمک کتابخانههای بریتانیا و مراجعه کنندگان به برنامه سلامت که از بیرمنگام بازدید می کردند، کتابهایی به 300 کودک اهدا شد. امروز در انگلستان به تنهایی بیش از یک میلیون کودک از طرح دریافت یک بسته کتاب رایگان بهرهمند میشوند.