ایران همچنین استناد برخی اعضای شورای حکام به موضوعات ساده و سخیفی مثل جند برگ نقشه نیمکره اورانیومی را ضربه به جایگاه فنی و حقوقی آژانس خواند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری مهر از وین متن کامل این بیانیه که توسط دکتر محمد مهدی آخوندزاده نماینده ایران در آژانس بین المللی اتمی قرائت شد ، چنین است:
آقای رئیس،
در ابتدا اجازه می خواهم به شما خوش آمد گفته و به شما اطمینان دهم که هیات نمایندگی من از هرگونه همکاری با شما دریغ نخواهد کرد. مایلم که قدردانی کشورم را از اعضای عدم تعهد، بویژه خانم رجمه حسین سفیر مالزی و رئیس عدم تعهد بخاطر مشارکت سازنده و همکاریشان اعلام کنم. همچنین از همکاری با ارزش کشورها در این باره تشکر می کنم.
این اجلاس شورای حکام در زمانی تشکیل می گردد که معدود مسائلی هم که پیرامون فعالیت های هسته ای ایران وجود داشت، به زودی حل خواهند شد. ایران در دو سال گذشته همکاری گسترده ای با آژانس بعمل آورد تا مسائل باقی مانده حل و فصل شوند. در این مدت بیش از 1400 نفر/روز بازرسی دقیق از ایران بعمل آمد که در تاریخ آژانس بی سابقه است. این همکاری امکان آن را فراهم کرد تا آژانس درک بهتری از ماهیت برنامه هسته ای صلح آمیز ایران پیدا کنـد. گـزارش اخیـر مدیرکل (Gov/2005/87) بـه روشنی نشان داده که چه پیشرفت هایی تاکنون بدست آمده است. تقریباَ همه مسائل باقی مانده و بویژه منشاء آلودگی، حل شده اند. بنابرایـن اکنـون بسیـاری از اعضـای ایـن ارگان این سوال را بطور جدی مطرح می کنند که آیا نیازی وجود دارد تا این موضوع همچنان در دستورکار باقی بماند. ما همچنان معتقدیم که پیشرفت های بدست آمده تا الان دیگر توجیهی برای اینکه موضوع در دستورکار شورای حکام بماند، باقی نمی گذارد. بنابراین همانگونه که رئیس عدم تعهد هم گفتند، امیدواریم که همه فعالیت های پادمان در ایران بزودی به حالت عادی برگردد.
آقای رئیس،
علیرغم قطعنامه غیرقابل توجیه شورا در ماه سپتامبر، ایران با حسن نیت به همکاری خود با آژانس بعنوان محور فعالیت ها، ادامه داد تا مسائل باقیمانده را حل و فصل کند.
آژانس اکنون به این نتیجه رسیده است که درموارد زیادی مثل اسناد انتقالات و بقیه اسناد “اطلاعات ارائه شده از سوی ایران با اظهارات ایران درخصوص خریدهای اواخر دهه 1980 و اوائل دهه 1990 برای اولین قسمت برنامه P-1 و تحقیق و توسعه در سازمان انرژی اتمی همخوانی دارد.” این اولین بار نیست که مدیرکل در گزارش خود بیان می کند که اطلاعات ارائه شده توسط ایران با یافته های آژانس همخوانی دارد. یافته های آژانس آنگونه که در پاراگراف 12 (Gov/2005/67) درمورد منشاء آلودگی بیان کرده و در چند گزارش قبلی از سال گذشته نیز آمده است اکنون مؤید آن است که اظهارات ایران درمورد منشاء خارجی آلودگی صحت دارد.
آقای رئیس،
روند مثبت برای حل و فصل موضوعات محدود باقیمانده در چند هفته گذشته ادامه داشت. ایران حداکثر همکاری خود را صرفنظر از فضای مسموم ایجاد شده در جلسه ماه سپتامبر شورا با آژانس ادامه داد. گزارش مدیرکل در این زمینه کاملاَ روشن است. من برخی از این همکاری های گسترده را بر می شمارم:
- برای دومین بار آژانس امکان یافت که به ساختمان های مورد تقاضای خود در منطقه پارچین دسترسی پیدا کند. آژانس در پاراگراف 16 گزارش خود (Gov/2005/87) گفته است که هیچ فعالیت غیرمعمولی در این ساختمان ها مشاهده نکرده است.
- اسناد و اطلاعات زیادی که در پاراگراف های 5 و 10 گزارش به آنها اشاره شد ارائه شده است.
- اجازه مصاحبه با افراد همانگونه که در پاراگراف 4 آمده، داده شده است.
- آژانس همچنان به نظارت بر تأسیسات مربوط به سانتریفیوژهای گازی اورانیوم و غنی سازی لیزر ادامه می دهد و گزارش مدیرکل نشان می دهد که “هیچ انحرافی از تعلیق داوطلبانه ایران مشاهده نمی شود.”
- ایران همچنان به اجرای قوانین پروتکل الحاقی آنگونه که گویی آن را تصویب کرده است ادامه می دهد.
آقای رئیس،
به رغم تمام این همکاریها از طرف ایران، یک کشور خاص به منظور خدشه وارد ساختن به دستاوردهای آژانس همچنان به ادعاهای خود ادامه می دهد. من به یاد این شورای محترم می آورم که پیش از هر نشست شورای حکام این رویه معمول آمریکا و گروههای تروریستی تحت حمایت آن شده است که ادعاهای غلطی رابه منظور ایجاد انحراف در ذهن اعضا از پیشرفت قابل توجه بدست آمده در سالهای اخیر علیه ایران مطرح کنند. همانگونه که در گزارش سپتامبر مشخص شده بود “آژانس نه نشانی از وجود مواد هسته ای پیدا کرد و نه هیچگونه تجهیزات یا مواد استفاده دوگانه مربوط به آن را در مکانهای بازدید شده یافت.” هم اکنون ادعاهای غلط جدیدی پیش از نشست نوامبر شورا مطرح شده است که از طرف رسانه ها و دیپلماتها به شکل مسخره آمیز مورد انتقاد قرار گرفته است.
ارائه تمام اسناد دریافت شده از واسطه ها به آژانس، از جمله برگه های گفته شده، نشانه روشنی از شفافیت کامل ایران با آژانس است.
آقای رئیس،
درباره موضوع نیمکره فلز اورانیوم من باید توجه اعضای محترم شورا را به موارد ذیل جلب کنم:
- اطلاعات موجود در این یک صحفه و نیم، اطلاعاتی ساده و غیرپیچیده است که می توان در سخنرانیها و اینترنت آنها را یافت.
- اطلاعات موجود در این سند درباره تبدیل UF6 به فلز اورانیوم در مقایسه با اطلاعات و نقشه های کامل و بخوبی تشریح شده موجود در تأسیسات UCF غیرجامع و ناقص است.
براساس مشاهدات فنی و اسناد بالا، چنین موضوع ناچیزی نباید بهیچوجه پیشرفت فوق العاده بدست آمده در نتیجه همکاری مشترک آژانس و ایران را با مانع مواجه سازد.
به گزارش "مهر" از وین آخوند زاده افزود: من مطمئنم که زمانی که ارزیابی و نتیجه گیری این موضوع توسط آژانس انجام شود، صحت و درستی اطلاعات ارائه شده توسط ایران روشن خواهد شد.
آقای رئیس،
ایران به همکاری خود با آژانس به عنوان محور فعالیت خود ادامه خواهد داد. ایران متعهد به عدم اشاعه و امحای سلاحهای هسته ای است و سلاحهای هسته ای و توانایی تولید یا دستیابی به آنها را برای امنیت خود مضر می داند. ایران همچنان به تعهدات خود تحت NPT پایبند است. همزمان من باید همچنین تأکید کنم که تمام این تعهدات باید در ارتباط نزدیک با حقوق ما برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای همانگونه که در ماه 4 NPT تصریح شده است پیگیری شود. در این زمینه، باید تاکید شود که تمام کشورهای عضو NPT، بدون تبعیض، حق لاینفک برای تولید انرژی هسته ای برای اهداف صلح آمیز دارند. از آنجایی که این یک حق “لاینفک” است، نمی تواند تحت هر بهانه ای مورد خدشه واقع شود یا ضایع شود. هرگونه تلاشی در این زمینه، تلاش برای خدشه وارد ساختن به یکی از ستونهای معاهده و درواقع خود معاهده خواهد بود. این حق شامل غنی سازی و تولید سوخت می باشد. بنابراین همانگونه که رئیس محترم عدم تعهد بیان داشت “گزینه ها و تصمیمات اعضا درزمینه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای و سیاستهای چرخه سوخت باید محترم شناخته شود.”
آقای رئیس،
جمهوری اسلامی ایران همیشه خواسته است که از هیچ تلاشی برای رسیدن به از سرگیری فعالیتهای غنی سازی اش با مذاکره فروگذاری نکرده است.
علاوه بر این، رئیس جمهوری اسلامی ایران در نطق خود در مجمع عمومی سازمان ملل در 17 سپتامبر 2005، پیشنهاد دیگری را برای افزایش ضمانت از طریق دعوت بـه مشارکت بین المللی در فعالیتهای غنی سازی ایران مطرح کرد. این حداکثر شفافیت و اعتمادسازی است که تاکنون توسط کشوری در این باره مطرح شده است. در این باره، هیات من از تمام ابتکاراتی که توسط دیگر اعضا با هدف تسهیل در پایان بخشیدن سریع به موضوع هسته ای ایران در آژانس مطرح شده است قدردانی می کند.
آقای رئیس،
اجازه بدهید به موضوع گفتگوهای ایران و سه کشور اروپایی نیز بپردازم. ایران همانگونه که در موارد متعدد اشاره کرده است هرگز مذاکرات را ترک نکرده است. ایران از رایزنی ها و مذاکرات با دیگران برای تسهیل کار آژانس استقبال می کند و از سه کشور اروپایی می خواهد که راه مقابله را با تعامل و مذاکره برای رسیدن به تفاهم و توافق جایگزین کنند. ما امیداریم نتایج این شورا بتواند به ایجاد یک جو مثبت برای حل و فصل فوری موضوع و ادامه اجرای پادمانها به شکل عادی کمک کند.