کد خبر: ۲۷۴۷۰
تاریخ انتشار : ۰۴ آذر ۱۳۸۴ - ۱۰:۵۷

بررسي پرونده ايران درشوراي حكام بدون صدورقطعنامه پايان يافت

آفتاب‌‌نیوز : بيانيه‌ رييس شوراي حكام در خصوص فعاليت هسته ای ايران

رييس ژاپني شوراي حكام در پايان نشست دوم شوراي حكام كه بعدازظهر روز پنجشنبه در مقر آژانس بين‌المللي انرژي اتمي برگزار شد، جمع‌بندي‌اي را از مباحث مطرح شده در خصوص فعاليت‌هاي صلح‌آميز هسته‌ای كشورمان اعلام كرد. 

متن كامل بيانيه‌ يوكيو آمانو، رييس ژاپني شوراي حكام در خصوص ايران به شرح زير است:

نتيجه‌گيري رييس درباره‌ موضوع 3 (ب)

ساير موضوعات اجراي پادمان‌ها

من هيچ سخنران ديگري را در ليستم ندارم. تمام توضيحات به قدر لازم در خلاصه سوابق جلسه منعكس خواهند شد. بنابراين، من مباحثات را به صورت جزيي آنها جمع‌بندي نمي‌كنم.

شورا گزارش مديركل در خصوص اجراي توافق پادماني ان.پي.تي با جمهوري اسلامي ايران تحت سند GOV/87/2005 را در نظر گرفت.

برخي اعضا اعلام كردند كه فقط پيشرفت نسبتا كمي از سپتامبر به سوي حل سوالات مطرح شده در خصوص قصورهاي چندگانه‌ ايران، طي دوره‌ي زماني گسترده‌يي، براي اعلام مواد و فعاليت‌هاي هسته‌ ای مطابق با الزامات پادماني‌اش حاصل شده است. آنها تاكيد كردند كه همكاري صورت گرفته از جانب ايران ناكافي بوده كه اين تداوم نبود شفافيت كامل مساله‌اي بسيار نگران‌كننده است. آنها از ايران خواستند تا شفافيت كاملي را فراتر از توافقات موقت پادماني ان.پي.تي و پروتكل الحاقي فراهم كند كه شامل ارايه اطلاعات و اسناد مربوط به سانتريفوژهاي پي-1 و پي-2 و تجهيزات داراي كاربرد دوگانه، هم‌چنين تسهيلي بازديدها از كارگاه‌هاي مرتبط نظامي و امكان تحقيق و توسعه مي‌شود. آنها نگراني را نسبت به سندي كه مرتبط با قالب‌ريزي و ماشين كردن فلز اورانيوم غني‌شده به اشكال نيم كروي بوده است، اعلام كردند و از مديركل خواستند تا به اين تحقيقات اولويت بدهد.

برخي اعضا بالاترين اهميت را براي تعليق كامل فعاليت‌هاي مرتبط با غني‌سازي مادامي كه موضوعات باقي‌مانده در حال بررسي است و اعتماد در اين خصوص كه برنامه‌ هسته‌ ای ايران صرفا صلح‌آميز است، ايجاد شده، قايل شدند. آنها تاسف‌شان را نسبت به اين كه ايران به عمليات در يو.سي.اف (تاسيسات فرآوري اورانيوم) ادامه داده است و هم‌چنين هنوز به دنبال ساخت يك رآكتور تحقيقاتي آب سنگين است، اعلام كردند. آنها قطعنامه‌ 24 سپتامبر 2005 را خاطرنشان كرده و اعلام داشتند كه در حال حاضر پنجره‌اي از فرصت بايد براي ايران باز بماند تا يك رويكرد واكنشي به اجراي اقدامات اعتمادساز مورد درخواست شورا براي بازداشتن از هرگونه اقدام يكجانبه‌ي ديگر، مانند ازسرگيري فعاليت‌هاي غني‌سازي در نطنز كه مي‌تواند وضعيت را بدتر كند، داشته باشد، و وفادارانه به درخواست‌هاي ارايه‌شده در قطعنامه‌هاي پيشين شوراي حكام پيش از آن كه شورا با زمانبندي و محتوي ارتباطات با شوراي امنيت در آن قطعنامه مواجه شود، پاسخ دهد. درخواست‌هاي از ايران براي ادامه دادن به روند مذاكرات با سه كشور اروپايي مطرح شد و حمايت از تلاش سه كشور اروپايي براي گسترش دادن بنياني براي اجماعي بين‌المللي از طريق عناصر مضاعف در روند مذاكرات، مانند پيشنهاد اخير روسي، اعلام گرديد.

برخي اعضا خاطرنشان كردند كه ايران پروتكل الحاقي را اجرا كرده است و در رابطه با اقدامات شفاف‌ساز بيشتر كار كرده است. ايران دسترسي به اسناد مضاعف، اشخاص و سايت‌ها را تسهيل كرده است. آنها تقديرشان را براي تمام ابتكارات از جانب ديگر كشورهاي عضو كه هدف‌شان تسهيل تسريع نتيجه‌گيري از مساله‌ هسته‌ ای ايران در چارچوب آژانس بوده است، اعلام كردند. آنها تشخيص دادند كه كار آژانس در راستي‌آزمايي از برنامه‌ي صلح‌آميز هسته‌ ای ايران در جريان است و ايران را به همكاري بيشتر به عنوان اقدامي اعتمادساز ترغيب كردند. اين مساله مورد تاكيد قرار گرفت كه آنها كه اطلاعاتي درباره‌ شبكه‌هاي غيرقانوني تامين‌كننده دارند، به ويژه كشورهايي كه اين شبكه‌ها درون آنها عمليات داشته‌اند يا منبع فناوري محسوب مي‌شوند، مي‌بايست تمام چنين اطلاعاتي را با آژانس به شراكت بگذارند و آژانس را براي رسيدن به هر راهي كه به دركي از چگونگي عملكرد اين شبكه‌ها مي‌رساند، ياري رسانند. آنها بر حق بنيادين و لاينفك تمام كشورهاي عضو براي توسعه‌ فناوري هسته‌ ای براي مقاصد صلح‌آميز در تطابق با الزامات حقوقي‌شان تاكيد كردند. آنها به ارتباط ميان عدم اشاعه و خلع سلاح اشاره كردند و بر نگراني عميق از سرعت پايين پيشرفت به سوي خلع سلاح هسته‌يي تاكيد نمودند. آنها مجددا بر جدا بودن مقوله‌ اقدامات داوطلبانه‌ اعتمادساز الزامات پادماني حقوقي تاكيد كردند. آنها ازسرگيري مذاكرات و همكاري ميان ايران و سه كشور اروپايي را براي ارتقاي اعتماد با رويكردي براي تسهيل كار آژانس در خصوص برنامه‌ي هسته‌ ای ايران مورد ترغيب قرار دادند. اهميت خودداري و انعطاف از جانب تمام طرف‌ها نيز مورد اشاره قرار گرفت.

برخي كشورها تاكيد كردند كه بررسي مساله‌ اجراي توافق پادماني ايران به صورتي تنگاتنگ متصل به ايجاد منطقه‌اي عاري از سلاح‌هاي هسته‌يي در خاورميانه است، و اين ارجاعي بود به بيانيه‌ي تهران در سال 2003 ميلادي. لزوم اجراي قطعنامه‌هاي بين‌المللي در رابطه با اين موضوع مورد تاكيد قرار گرفت.

شورا بر اين درخواست تاكيد كرد كه ايران پروتكل الحاقي را به عنوان يك مساله‌ اضطراري تصويب كند. شورا هم‌چنين بر حمايتش از ازسرگيري مذاكرات ميان ايران و سه كشور اروپايي تاكيد كرد. شورا ايران را ترغيب كرد كه اسناد حمايت‌آميز مضاعفي را آنگونه كه از سوي آژانس درخواست شده است فراهم كند و اقدامات شفاف‌سازي فراهم شده براي آژانس را گسترش دهد.

يك كشور عضو درخواست كرد كه اجراي توافق پادماني ان.پي.تي ايران به صورت رسمي در دستور كار جلسه‌ي آتي شوراي حكام قرار بگيرد و اين كه مديركل يك گزارش كتبي ديگر را پيش از آن نشست ارايه كند.

شورا از مديركل خواست تا به اطلاع دادن توسعه‌ها به گونه‌ي مقتضي ادامه دهد.

آيا اين جمع‌بندي قابل قبول است؟

بنابراين تصويب شد.

آيا من اجازه دارم اعلام كنم كه شورا گزارش مديركل مورخ 18 نوامبر 2005 را به صورت عمومي منتشر كند؟

تصويب شد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین