آفتابنیوز : آفتاب- سرویس بینالملل: دنیل درزنر استاد سیاست بینالملل در مدرسه حقوق و دیپلماسی فلتچر درباره ارزیابی خود از سال 2014 و انتظاری که از سال جدید میلادی میتوان داشت، طی یک یادداشت برای واشنگتن پست مینویسد: رز دودت ستون نویس روزنامه نیویورک تایمز اخیرا نوشته است که در تاریخ معاصر سال های سخت تر از سال 2014 نیز وجود داشته است. اما به طور قطع سال گذشته اتفاقات بسیار بد، زیاد بودند. این جملات بیانگر احساس غالب مردم از کلیت سالی است که به نظر می رسد پایانی برای آن وجود ندارد.
به سختی میتوان با دودت مخالفت کرد. در آمریکا در سال گذشته دوگانگی سیاسی و نژادی بسیار عمیق بود. از طرف دیگر در سایر نقاط دنیا مسائل به همان اندازه بغرنج بود. روسیه کریمه را ضمیمه سرزمین خود کرد و نیروهایش را به شرق اوکراین فرستادی تا دولت جدید غربگرا در کیف را تضعیف کند. در خاورمیانه، داعش جانشین گروه تروریستی القاعده شد. در اروپا اقتصاد با رکود و عدم رشد مواجه شد. بیماری هراسناک ابولا، کشورهای گینه و لیبریا و سیرا لئون و بسیاری دیگر از کشورها را تهدید کرد. در روزهای آخر سال دو پلیس در بروکلین کشته شدند. در پاکستان طالبان دیگر گروه تروریستی مخوف جهان دانش آموزان مدرسهای در پشاور را ربود.
اما نمیتوان گفت که هیچ خبر خوبی در سال گذشته وجود نداشته است. کاهش قیمت انرژی سبب شد پول بیشتری در جیب مردم آمریکا و اروپا قرار بگیرد و جرائم نیز در ایالات متحده نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرد. با این وجود به نظر میرسد تعداد خبرهای بد به قدری بود که خبرهای خوب را بپوشاند.
شاید مهمترین اتفاقی که میتوانست بیافتد، آغاز جنگی در اقیانوس آرام بود. در مجمع اقتصاد جهانی در سوئیس، شنیدههایی از اختلاف چین و ژاپن بر سر جزایر دیائویوسنکاکو به گوش میرسید. برخی از این شنیدهها از سمت نخستوزیر ژاپن شنیده میشد. بنابراین گزاف نیست که بگوئیم احتمال درگرفتن این جنگ بسیار بالا بود.
تنشها در منطقه در پایان سال کمتر از پیش شد. اجلاس همکاریهای اقتصادی سران آسیا- اقیانوسیه سبب شد که نزاع میان چین و ژاپن روند ملایمتری را در پیش گیرد.
رویداد بد اتفاق نیفتاده دیگر رکود اقتصادی بعدی آمریکا است. بعد از اینکه سه ماهه دوم 2013 رشد کم اقتصادی در شریان اقتصاد آمریکا جریان داشت، در سه ماهه اول 2014 رشد اقتصاد با 2 درصد کاهش روبرو شد. نگرانیها از تکرار رکود اقتصادی سال 2009 افزایش یافت. اکثریت آمریکاییها معتقدند که در سال گذشته اقتصاد کشورشان با رکود مواجه بوده است اما در روزهای پایانی این روند آهستهتر شد.
در جایی دیگر از دنیا که اتفاقات بد جزء لاینفک زندگی انسانها شدهاند، بیماری ابولا بدترینشان است. بیماری که از نیجریه آغاز شد و تمام مردم دنیا را برآشفت. بیماری که میتوانست جان انسانهای بسیار بیشتری را بگیرد با هشدارها و تمهیدات تا حدی مهار شد.
از طرف دیگر دولت اسلامی که در سال گذشته به قدرت و منابع ثروت بسیار زیادی رسیده بود، با اتحاد آمریکا و سایر کشورها قدرتش ضعیفتر شد. بنابراین با وجود آنکه سال 2014 سالی پر از چالش و سختی بود اما آیا با وجود دلایل بالا نمیتوان به سال 2015 خوشبین بود؟