کد خبر: ۲۷۷۸۲
تاریخ انتشار : ۰۵ آذر ۱۳۸۴ - ۱۵:۲۴
يك كارشناس مسايل بين‌الملل:

ایران باید از اقدامات شتابزده پرهیز کند

آفتاب‌‌نیوز : وي اضافه كرد: حتي اگر اين اتفاق بيفتد و مساله‌ ايران به شوراي امنيت ارجاع شود بعيد است آمريكا توانايي رهبري يك چالش بزرگ ديگررا در منطقه خاورميانه داشته باشد.

وي همچنين گفت: مجموعه ظرفيت‌هايي كه براي توليد نفت در اوپك در پنج سال آينده ارزيابي مي‌شد، تقريبا غير قابل تحقق است؛ اولا در حوزه آسياي ميانه و قفقاز بر خلاف پيش‌بيني‌هاي اوليه كه از منطقه خزر به عنوان خليج فارس دوم نام مي‌بردند امروز مشخص شده است كه چنين تئوري غلط بوده است؛ دوم اينكه تصور مي‌شد دولت عربستان سعودي قادر خواهد بود در پنج سال آينده ظرفيت توليد نفت خود را يك سوم توليد فعلي افزايش دهد اما تحقيقات و مطالعات اخير نشان مي‌دهد كه چنين چيزي غيرقابل انجام است لذا قطعا جامعه جهاني با مشكل انرژي رو به رو خواهد بود.

اين در حالي است كه كشورهايي مثل چين، هند، ژاپن به شدت بر مصرف انرژي‌شان افزوده مي‌شود لذا بعيد است قيمت نفت در سال هاي آينده از آنچه امروز شاهد آن هستيم كاهش يابد.

زاهد با اشاره به مطالب فوق اظهار داشت: مجموعه اين مسايل دست بازيگران عرصه بين‌المللي را براي انجام هر گونه تغيير و چالش جديد شبيه آنچه كه در افغانستان و عراق صورت گرفته است را خواهد بست. بنابراين آمريكا در وضعيت فعلي به لحاظ داخلي و بين‌المللي امكان رهبري يك چالش بزرگ را ندارد.

اين روزنامه‌نگار با بيان اين كه آمريكا به دنبال اقناع جامعه جهاني در كنار اجماع آن است تصريح كرد: دادن زمان به ايران به آمريكا اين فرصت را مي‌دهد تا مشكلات‌اش را رفع كند و از سويي جامعه جهاني را در كنار بي‌تدبيري‌هاي كه گاهي از سوي مسوولان ايران مي‌بينيم عليه ما تحريك كرده و در كنار خود قرار دهد.

وي ادامه داد: تصور مي‌كنم دولت آمريكا و اروپا علاقه‌مند است كه هزينه‌هاي برخورد با ايران را در بين كشورها تقسيم كند؛ لذا آرام آرام اتحاديه اروپا را با خود همراه كرد و در رابطه با چين و روسيه و هند هم فقط روسيه است كه در مقابل آمريكا ايستاده است.

زاهد ابراز داشت: سياست روسيه در ايران دقيقا سياستي است كه روس‌هاي تزاري از قرن 19 در خصوص ايران اتخاذ كردند؛ يعني روس‌ها به ايراني‌ها اجازه نمي‌دهند و اساسا علاقمند نيستند كه به تكنولوژي كامل سوخت هسته ای دست پيدا كنند، چرا كه اگر ايران به قدرت هسته ای در منطقه تبديل شود به لحاظ استراتژيك بالانس و تعادل روسيه را در منطقه بر هم خواهد زد.

وي گفت: در عين حال روسيه علاقه‌مند نيست كه ايران آنقدر تقويت و يا تضعيف شود كه دولتي غير قابل كنترل شود و يا به دامن غرب بيفتد؛ بنابراين روسيه ما را در وضعيت احتضار نگه مي‌دارد.

اين روزنامه‌نگار معتقد است: روسيه منافق‌ترين دولت در سال‌هاي گذشته و در حال حاضر در تعامل و رابطه با ايران است. اين درحالي است كه اتحاديه اروپا بسيار صادق‌تر از روسيه در تعامل با ايران هستند.

وي افزود: بنابراين معتقدم به غلط و يا به هر دليلي از ابتدا تخم‌مرغ‌هايمان را به اشتباه در سبد روسيه گذاشتيم و مصداق بارز آن بازي است كه روسيه بر سر ساخت و تحويل سوخت نيروگاه اتمي بوشهر با ايران انجام مي‌دهد.

زاهد ادامه داد: اگر ايران پيشنهاد اروپا و آمريكا را بر سر ايده‌ي روسيه بپذيرد اين به اين معناست كه از شعارهاي اساسي خود يعني در اختيار داشتن چرخه كامل سوخت هسته‌ ای عقب‌نشيني كرده است و در مقابل اگر اين پيشنهاد را رد كند به اين معنا است كه آمريكا توانسته روسيه را به لابي اجماع عليه مساله‌ هسته‌ ای ايران ملحق كند.

وي خاطرنشان كرد: در اين شرايط اتخاذ تصميم براي مسئولان ايران بسيار سخت خواهد بود.

زاهد خطاب به مسوولان كشور پيشنهاد كرد: ايران نبايد در مذاكرات عجله كند تا در پروسه مذاكرات بتوانيم به نتايج مورد نظر دست يافت. همچنين ايران بايد بخشي از مرحله و فرايند غني‌سازي را به روسيه دهد. به اين صورت جامعه جهاني مطمئن شود كه ايران قصد دستيابي به تسليحات هسته ای را ندارد و اينكه دانش غني‌سازي را در اختيار داشته باشيم.


وي با بيان اين كه رفتن به شوراي امنيت بايد خط قرمز ايران باشد گفت: ايران بايد در ادامه مسير از اقدامات شتاب زده پرهيز كند.

وي افزود: يو.سي.اف اصفهان بايد برگ برنده و يا اهرم فشار ايران در جريان مذاكرات باشد. بايد بتوانيم ميدان‌هاي جديدي را مطرح كنيم كه در چارچوب آن‌ها هر گونه امتيا‌ز‌دهي و امتيازگيري صورت گيرد.

وي تاكيد كرد: مسوولان كشور نبايد اجازه دهند كه اروپا و آمريكا با همراه كردن روسيه با خود به سمت اجماع براي ارجاع پرونده‌ي هسته‌يي ايران به شوراي امنيت روند.

اين روزنامه‌نگار با اشاره به اينكه حمايت آمريكا و اروپا از طرح روسيه براي حل مساله هسته ای ايران بهتر از توافق اروپا با ايران بر سر اين مساله است گفت: براي اروپا و آمريكا اين حمايت منافع‌شان را در بر دارد و به نوعي با اين حمايت بازي برد - برد را مي‌كنند چرا كه در هر حال رد يا قبول پيشنهاد روسيه برد اتحاديه اروپا را به همراه دارد.




بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین