آفتابنیوز : آفتاب: مطالعات نشان داده است که استرس مزمن و مقادیر بالای کورتیزول میتواند منجر به کاهش سلول های هیپوکامپ و آسیب به آنها و در نتیجه آسیب به حافظه و عملکرد افراد گردد.
دکتر نصیر دهقان عضو انجمن تخصصی طب اورژانس در گفتگو با باشگاه خبرنگاران گفت: استرس باعث تغییرات هورمونی خصوصاً آدرنالین و سایر هورمون ها شده و بیماری های خطرناکی چون سکته های مغزی، قلبی، فشار خون،پوکی استخوان،زخم معده و بیماری های روحی – رفتاری بسیاری را ایجاد میکند و بر روی بهداشت روانی انسان اثر بسیار مخربی دارد.
حتی جالب است بدانید استرس باعث تغییراتی در پوست، چهره و مو میشود. استرس میتواند بر روی پوست تولید اشکالاتی از قبیل چربی بیش از حد، خشک شدن،خارش و اگزما کند. همینطور چهره انسان را نسبت به سن پیرتر نماید. تأثیرات منفی استرس بر فعالیت های مغزی بسیار آشکار است.
تحقیقات دهه اخیر نشان داده است که ادامه استرس و تولید زیاده از حد کورتیزول، میتواند تأثیر منفی بر روی قسمت هیپوکامپ بگذارد که در ایجاد حافظه افراد نقش دارد. دانشمندان میگویند هیپوکامپ نه تنها در ثبت وقایع بلکه در حفظ جزئیات آنها نیز نقش اساسی دارد.
وی افزود: همانند سایر هورمون ها میزان کورتیزول به طول طبیعی در طول شبانه روز متغیر است که این میزان در صبح بیشتر و در شب کمتر میشود. استرس منجر به مختل شدن این فرآیند میگردد.
در عین حال،تحقیقات اخیر نشان میدهد که یکی از نتایج استرس مزمن، ذخیره چربی بیش از حد در ناحیه شکم است و این یک خبر بد برای همه کسانی است که می خواهند احتمال بروز حمله قلبی، سرطان و یا دیگر بیماری ها را کاهش دهند. مطالعات دیگر نشان داد مشاجرات بین همسران همراه با افزایش هورمون های استرس و تضعیف سیستم ایمنی بدن بوده است. ثابت شده است که استرس افراد را مستعد ابتلا به بیماری های عفونی مینماید. تنش های عصبی باعث افزایش تولید موادی در بدن میشود که بر عملکرد دستگاه ایمنی تأثیر می گذارد.
یکی از این مواد «اینترکولین 6» نام دارد. این ماده در افرادی که دچار استرس هستند بیشتر مشاهده میشود. این ماده به طور طبیعی با بالا رفتن سن، در بدن افزایش مییابد و با بیماری های قلبی، قند ، پوکی استخوان و دیگر ناهنجاری های سالخوردگان ارتباط دارد. افرادی که دارای تنش و استرس هستند اغلب ناخوش هستند و دستگاه ایمنی بدن آنها در برابر بیماری ها و بهبود زخم ها ضعیف عمل میکند.
سوالی که مطرح میشود این است که چرا بعضی افراد نسبت به فشارهای زندگی حساس تر و آسیب پذیر تر از سایرین هستند برای پاسخ به این سوال میتوان به تأثیر شخصیت و عادات افراد و مشکلات و مخاطرات دوران کودکی و گذشته افراد در این زمینه اشاره کرد.
دهقان تصریح کرد: در یک مطالعه، دکتر چارلز نموروف از دانشگاه اموری دریافت، افرادی که در دوران کودکی شرایط نامطلوب جسمی یا روحی داشته اند، هنگامی که در شرایط استرس و هیجانات روحی قرار می گیرند، مقدار بیشتری هورمون های استرس را ترشح میكنند که همه این موارد، مضرات استرس های روحی طولانی مدت را بر سلامت جسم و روان مشخص میسازد. بنابر این استرس بر کل سیستم درونی، بیرونی، روحی تأثیرات بسیار مخربی دارد.