آفتابنیوز : 
به نوشته مطبوعات عربی که نظر کارشناسان روسیه را در این رابطه جویا شده اند با وجود آنکه روسها خود را برای پایان آخرین مراحل راه اندازی اولین نیروگاه هسته ای ایران آماده می کنند ، اما تاثیرگذاری محدودی بر روند دیپلماسی خارجی مربوط به برنامه های اتمی ایران دارند ، برنامه هایی که غرب بیم آن دارد تهران از آن برای اهداف تسلیحاتی استفاده کند.
ایالات متحده واتحادیه اروپا پس از شکست وناکامی در پیشرفت مذاکرات خود با ایران این وظیفه را به مسکو محول کرده ونقش اساسی ومحوری مذاکرات برای قانع کردن ایران جهت صرفنظر کردن از پافشاری خود برای فراوری وتولید سوخت هسته ای را به این کشور محول کرده اند.
دیپلماسی غربی در برخورد خود با ایران بر اهرم تهدید تهران به ارجاع پرونده به شورای امنیت تکیه دارد اروپا تهدید کرده است در صورت پافشاری ایران بر فراوری اورانیوم که اعلام می کند با اهداف غیرنظامی به دنبال فراوری آن است امکان اعمال تحریم علیه ایران از طریق شورای امنیت وجود دارد.
اینجاست که نقش روسیه برای یافت راهکارهای جایگزین جهت تحقق اهداف امنیتی غرب نمایان می شود.
"فئودور لوکیانوف" سردبیر مسئول ارزیابی بخش سیاست های خارجی موسسه پژوهش های سیاسی وبین المللی روسیه "گلوبال بولیسی" معتقد است دیپلماسی روسی اکنون برهه زمانی بسیار حساس ومهم قرار گرفته است.
به گفته این کارشناس روسیه : ایران جدیدترین مشکل جهان نوین است که روسها می توانند نقشی حقیقی را در حل این مشکل ایفا کرده وبه شرکای غربی خود هم بدر این زمینه کمک کند.
لوکیانوف در ادامه می افزاید : روسیه در صورتی که به دنبال ایفای این نقش است باید همچنان برمواضع قبلی خود پافشاری کند.
موضعی که از دیرباز بر آن تاکید کرده وخواهان باقی ماندن پرونده اتمی ایران در چارچوب آژانس بین المللی انرژی اتمی است تا تحولات آن در چارچوب مذاکرات طرف های پنج گانه " روسیه ، ایران ، انگلیس ، فراسه وآلمان مورد بحث وبررسی قرا رگیرد.
در مقابل " ولادمیر باسایف" کارشناس متخصص در مسئله هسته ای ایران در مرکز "کارینگی" مسکو براین باور است که ایران بیش از سه سال با دستیابی به سلاح اتمی فاصله دارد واز اینرو فرصت کافی برای انجام و پیشبرد مذاکرات وجود دارد.
به گفته باساییف اولویت فعلی نظام جمهوری اسلامی ایران در سایه حضور محمود احمدی نژاد تقویت حاکمیت داخلی بر کشور وتوسعه قدرت وجایگاه تهران در کشورهای اسلامی است.
وی می افزاید : احمدی نژاد بشدت خواهان ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت وبه تبع آن اعمال تحریم علیه کشورش است ، زیرا این رخداد می تواند زمینه یک رویارویی را با غرب فراهم کرده وبه تبع آن وی را در جهان اسلام بعنوان یک قهرمان که در مقابل غرب ایستادگی کرد نشان دهد.
به گفته این کارشناس امور هسته ای ایران، غرب تصور می کند که خود قواعد بازی را مشخص کرده است در حالیکه حقیقت این است که این غرب است که بر اساس قواعد بازی ایران حرکت وبازی می کند.
به اعتقاد کارشناسان روس ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت بدترین سناریو برای تمامی طرفهاست ومی تواند خطراتی را بخصوص برای روسها در پی داشته باشد.
اعمال تحریم علیه ایران برای روس ها عواقب بدی را در بر خواهد داشت زیرا در صورت اعمال چنین امری برای روسها دو راه بیشتر باقی نمی ماند ، یا آنکه با این تصمیم موافقت کرده ودشمنی یک کشور قدرتمند اسلامی همسایه را بخرند یا آنکه از حق وتو استفاده کرده وبا رد این قطعنامه خود را وارد جدال با غرب کند که این هم به نفع روسیه نخواهد بود.
به گفته کارشناسان روس ، مسکو باید در ششم دسامبر آینده که با ترویکای اروپا وایران نشست خواهد داشت باید چارچوب هایی را برای تبدیل شدن این نشست پنجگانه به نشست های راهبردی ومحوری برای حل وفصل این مشکل ایجاد کند.
به اعتقاد این کارشناسان روسیه با توجه به اینکه تنها پیمانکار ساخت نیروگاه بوشهر است می تواند از اهرم توقف همکاری خود بعنوان راهکاری برای قانع کردن ایران استفاده کند.
اما به هر شکل این مسئله هم می تواند برای مسکو زیان های اقتصادی زیادی را در پروژه های بعدی به بار آورد همچنین می تواند باعث بر وز تهدیدهای امنیتی جدیدی در این منطقه اصولا نا آرام گردد نتایجی که مسکو اصلا مایل به پدید آمدن آنها نیست.