آفتابنیوز : آفتاب- سرویس سیاسی: روز 27 دی ماه روزنامه "مردم امروز" که سه هفته از انتشار اولین شماره آن میگذشت با دستور دادسرای فرهنگ و رسانه توقیف شد. به گفته سردبیر این روزنامه دلیل توقیف، تیتر یک سه شنبه هفته گذشته این روزنامه با عنوان "جورج کلونی: من شارلی ابدو هستم" بوده است.
به گزارش آفتاب، امروز هم هیات نظارت بر مطبوعات مجوز این روزنامه را لغو کرد و قرار بر این شد که پرونده آن به دادسرا ارسال شود. همچنین رسانهها نقل کردهاند که برای مدیرمسئول این روزنامه هم احضاریه فرستاده شده است.
در چند روز اخیر رسانههای محافظهکار این روزنامه را مورد نقد قرار دادهاند. حالا کار بهجایی رسیده که در راستای محدودیت برای رسانههای اصلاحطلب سعی در اصلاح قوانین دارند؛ صحبت از انفصال و محرومیت از حرفه برای روزنامهنگاران مطرح میشود.
در شرایطی که دولت یازدهم با رویکرد ارتقاء جامعه مدنی و فعالیت آزاد رسانهها بر سر کار آمد، محافظهکاران به شدت بر این نقطه متمرکز شدهاند. به گفته کارشناسان قصد دارند نقطه قوت را به نقطه ضعف تبدیل کنند.
کامبیز نوروزی، حقوقدان و متخصص حقوق رسانه درباره رویکرد رسانههای محافظهکار و موج رسانهای که علیه روزنامه مردم امروز بهراه افتاده است به آفتاب میگوید: من نمیخواهم انگیزهخوانی درباره این رسانهها انجام دهم. اما از زاویه حقوق مطبوعات، نظام حقوقی کشور و خصوصیات کار روزنامهنگاری به دو سه نکته اشاره میکنم.
این متخصص حقوق مطبوعات، روزنامهنگاری را با جراحی مقایسه و درباره آن توضیح میدهد: در هر حال روزنامهنگاری جزء مشاغلی است که احتمال خطا در آن همواره وجود دارد. از این جهت میتوانم این شغل را با جراحی و پزشکی مقایسه کنم. همواره یک جراح ممکن است در حین عمل جراحی ناخواسته مرتکب خطا شود. به عبارت دیگر روزنامهنگاری شغلی است که احتمال خطا ذاتی آن است و این برای همه روزنامهنگارها از هر مسلک سیاسی یا فکری که باشند امر مسجلی است.
این حقوقدان درباره محرومیت قائل شدن برای روزنامهنگاران در پی خطاهایی که صورت میگیرد میگوید: به هر حال اگر اشتباهی هم اتفاق بیفتد در حدود قوانین و مقررات باید برخورد قانونی با آنها انجام شود. اما اینکه روزنامهنگاری بخواهد به هر دلیل از انجام حرفه خود محروم شود با اصول قواعد حقوقی سازگار نیست.
نوروزی ادامه میدهد: اگر کاری به عمد اتفاق افتاده باشد شایسته برخوردهای شدیدتری است. اما اصولا در اکثر قریب به اتفاق موارد مربوط به تخلفها و جرائم مطبوعاتی، عنصر عمد وجود ندارد. عمدتا عنصر خطا و اشتباه وجود دارد که ممکن است پیش آید.
این استاد حقوق مطبوعات با اشاره به شانی که قانون اساسی برای آزادی مطبوعات درنظرگرفته عنوان میکند: آنچه که موجب عنصر خطا میشود از یک سو دقت روزنامهنگار و از سوی دیگر تجربه روزنامهنگار است. باید به این توجه شود که روزنامهنگاری از شقوق حق آزادی بیان است. به همین دلیل در خود قانون اساسی کشور آزادی مطبوعات جایگاه بسیار برجسته و مهمی دارد.
نوروزی تاکید میکند: بنابراین من فکر نمیکنم حتی اگر یک روزنامهنگار گهگاهی مرتکب اشتباهی شود این امر موجبی برای محرومکردن او از حرفه روزنامهنگاری باشد.
وی درباره رای هیات نظارت بر مطبوعات و لغو امتیاز روزنامه مردم امروز مطرح میکند: آنطور که در اخبار منتشره دیدم، هیات مطبوعات براساس ماده 27 قانون مطبوعات تصمیم به لغو امتیاز روزنامه مردم امروز گرفته است. ماده 27 قانون مطبوعات مربوط به مواردی است که یک نشریه به مقام معظم رهبری یا مراجع مسلم تقلید اهانت میکند که در این صورت هیات نظارت بر مطبوعات اجازه لغو امتیاز دارد.
او تاکید میکند: اما بنا به گزارشات و اخبار منتشره تخلفی که درباره روزنامه مردم امروز در نظر گرفتهاند به انتشار صفحه یک این روزنامه در روز سه شنبه 23 دی ماه مربوط است. بنابراین آن مطلب تحت هیچ عنوان و به هیچ ترتیبی اساسا مرتبط با ماده 27 نمیتواند باشد.
نوروزی ادامه میدهد: من اطلاعی ندارم و نمیدانم که هیات نظارت بر مطبوعات با چه تحلیل حقوقی ماده 27 را در مورد روزنامه مردم امروز در نظر گرفته است. من از این جهت این تصمیم هیات نظارت را مورد نقد میدانم.
این استاد حقوق مطبوعات درباره وضعیتی که برای روزنامه مردم امروز پیشآمده گفت: امیدوارم دستگاههای نظارتی که درباره کار مطبوعات تصمیم میگیرند، اعم از دادسرا و هیات نظارت بر مطبوعات نسبت به موضوع روزنامه مردم امروز با دید ملایمتری نگاه کنند.
او میافزاید: امیدورام این امکان را فراهم کنند تا این روزنامه دوباره به جامعه برگردد. در یک رفتار تعاملی فضای فعالیت مطبوعاتی کشور همچنان شاداب بماند و توسعه پیدا کند چون به نفع همه جامعه ایران و نظام است که بتوانیم یک فضای رسانهای شاداب و قدرتمند در کشور داشته باشیم.