آفتابنیوز : آفتاب: این سخنان رئیس جمهوری در آن زمان هر چند با عناوین مختلفی از جمله هشدار رئیس جمهوری به کارشکنان بازتاب گسترده ای در رسانه ها و محافل سیاسی پیدا کرد، اما به مرور توجه به آن فروکش کرد.
با این حال مرور آمار تحرکات این گروه اقلیت سیاسی نشان می دهد که خبر روحانی دقیق بوده و تندروها به معنای واقعی وارد مرحله «عملیاتی» شده اند. واقعیتی که وزیر ارشاد هم روز گذشته به آن اشاره مجددی کرد.
علی جنتی گفت: «عده ای که در انتخابات ریاست جمهوری رای نیاورده اند علیه دولت اتاق عملیات تشکیل داده اند.» آنها بخصوص در هفته های اخیر به بهانه نقد عملکرد اعضای کابینه موجی از تخریب و تهمت را روانه پاستور کرده اند. در شرایطی که روحانی وارث خرابی های بسیاری بود و توانسته موفقیت های چشمگیر دیپلماتیک، اقتصادی، درمانی و... را در کارنامه دولت 18 ماهه خود به ثبت رساند، تندروها می کوشند ناکارآمدی دولت یازدهم را به مردم القا کنند.
آنها همزمان با فضاسازی های خود هرگونه پاسخ و توضیح مسئولان دولتی به اظهارات و ادعاهای خود را تعبیر به تحمل ناپذیری نقد و نقادی می کنند. حال آنکه به گواه کارشناسان و فعالان سیاسی دولت، نه تنها انتقاد گریز نیست بلکه از انتقادهای سازنده استقبال هم می کند. تعامل با منتقدان منصف و فراخوان رئیس جمهوری خطاب به استادان دانشگاه و کارشناسان مجرب، بیانگر رویکرد کلی دولت به استفاده از انتقادها برای ترمیم کاستی ها و بهبود عملکردهاست اما به تعبیر روحانی، «معنی انتقاد؛ هو کردن، تهمت و تخریب نیست.». تندروها در لباس منتقد وارد عرصه می شوند، پشت تریبون ها قرار می گیرند و ارگان های رسانه ای خود را فعال می کنند. تیشه تخریب آنان فراتر از دولت، منافع ملی را نشانه گرفته است و دود کارشکنی هایشان به چشم ملت می رود. آیا می توان به توقف، تعلیق یا کاهش هجمه بی محابای تندروها علیه منافع ملی و دولت امیدوار بود؟
**درایتی: هشدار روحانی درست بود
حجت الاسلام مصطفی درایتی، فعال سیاسی معتقد است که کنار هم چیدن تحرکات تندروها در ماه های اخیر نشان می دهد که هشدار روحانی درست بوده و آنها وارد فاز اجرایی مانع تراشی برای دولت شده اند. درایتی به خبرنگار «ایران» گفت: این یک واقعیت است که تندروها به هر بهانه می خواهند مانع از انجام برنامه های دولت و ایجاد موانع بیشتر در این مسیر شوند برای جبران شکست سنگینی که در انتخابات ریاست جمهوری خوردند. این فعال سیاسی همچنین پیش بینی کرد که هر چه جلوتر برویم و به فضای انتخابات نزدیک تر شویم، تحرکات تندروها و مانع تراشی های آنها بیش از این هم خواهد شد چون آنها تصور می کنند با این فضاسازی ها می توانند اذهان عمومی را علیه دولت تحریک کنند و کارنامه سیاسی و اقتصادی خود در دولت گذشته را تطهیر نمایند. او برای نمونه به شدت گرفتن حمله ها به دولت بعد از اعلام حکم محمدرضا رحیمی معاون اول رئیس جمهوری سابق اشاره کرد و گفت: از آنجا که تندروها خود پیش از این جزو حامیان دولت قبل و رحیمی بوده، با فرافکنی و حاشیه سازی می خواهند اذهان را به سوی دیگری هدایت کنند. درایتی در پاسخ به این سؤال که به نظر شما دولت در برابر این تحرکات چه باید کند؟ گفت: دولت ابزارهای قانونی برای انجام وظایف خود در اختیار دارد که باید از آنها به درستی استفاده کند. تندروها برای لاپوشانی تخلفات و عملکرد سابق خود جار و جنجال راه می اندازند و بهتر آن است که دولت مردم را در جریان امور قرار دهد و مسائل مختلف را با خود مردم در میان بگذارد تا آنها خود قضاوت کنند.
**وصال: ترس تندروها از مقایسه کارنامه دولت فعلی و قبلی
مدیر مسئول روزنامه شهروند هم در ارزیابی تیم رسانه ای تندروها معتقد است که آنها با حاشیه سازی برای دولت و طرح برخی انتقادات نادرست سعی دارند سرپوشی به کارنامه دولت قبل که خود نیز سهمی در آن داشته اند بگذارند. عبدالرسول وصال به خبرنگار «ایران» گفت: آنچه مشخص است، دولت یازدهم وارث مشکلات بسیاری است که ناشی از سوء مدیریت ها و ندانم کاری های مسئولان دولت قبل بوده است. با وجود این، سیاست های دولت تدبیر و امید توانسته در حوزه های مختلف راهگشای برخی مشکلات شود. مثلاً طرح جامع سلامت یک موفقیت بزرگ برای ملت و دولت است. در حوزه سیاست خارجی هم فضای تهدیدها و اعمال فشارها از بین رفته و فضای مناسبی برای توسعه مناسبات با دنیا ایجاد شده است.
به گفته وی، تندروها از این اقدامات خشنود نیستند چون ادامه آن را برخلاف اهداف و برنامه های خود می دانند. این فعال رسانه ای افزود: تندروها از آن ترس دارند که در ذهن مردم مقایسه ای بین عملکرد دولت فعلی و دولت قبلی شکل بگیرد و لذا تلاش دارند اذهان عمومی را درگیر برخی مسائل فرعی کنند؛ بخصوص که انتخابات مجلس هم در پیش است.
کوهکن: دولت سعه صدر داشته باشد
نایب رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری همانند برخی دیگر از اصولگرایان معتقد است که عملکردها و رفتار دولت در افزایش نقدها نسبت به دولت تأثیرگذار بوده است.
محسن کوهکن به خبرنگار «ایران» گفت: از آنجا که دولت ها امکانات مختلف و قدرت در اختیار دارند، منتقدان همواره نگران این هستند که آیا نظرات آنها جهت اصلاح روند، مورد توجه قرار می گیرد یا نه. در این میان اگر دولت ها با سعه صدر و خونسردی با آنها برخورد کنند، فضای سیاسی توأم با آرامش و در عین حال پویایی می شود.
این فعال سیاسی اصولگرا افزود: بنابراین به همان میزان که دولت ها از قدرت برخوردار هستند باید در مواجهه با منتقدان سر به زیر تر باشند و قدرت تحمل بیشتری داشته باشند. به گفته وی، اما نوع مواجهه دولت یازدهم با منتقدان خود مناسب نبوده است و همین موضوع در افزایش انتقادات از دولت مؤثر بوده است. اگر رئیس جمهوری به جای استفاده از یکسری اصطلاحات خاص برای منتقدانش، کلمات بهتری به کار می برد و به مشاوران و وزیران خود توصیه می کرد نقدها را بشنوند، شاید در کیفیت مواجهه منتقدان با دولت و برقرای تعامل اثر بهتری داشت.
این نماینده پیشین مجلس با اشاره به اینکه تعامل بین دولت و مجلس یکی از نکات مهم در همه دوره هاست، انتخاب معاون پارلمانی را بسیار حساس خواند و گفت که انتخاب آقای مجید انصاری با توجه به گرایش سیاسی وی که مخالف با گرایش اکثریت نمایندگان است، علامت خوبی از سوی آقای روحانی برای تعامل با مجلس نبوده است. حسین نقوی، نماینده ورامین و یکی از منتقدان برنامه های دولت در مجلس هم پیش از این و در گفت وگو با «ایران» تأکید کرده بود که عملکرد های اعضای دولت زمینه ساز افزایش نقدها شده است.
**منتجب نیا: «مهار یا مقابله» استراتژی تندروهاست
اما رسول منتجب نیا، قائم مقام دبیرکل حزب اعتماد ملی برخلاف کوهکن، شدت گرفتن حمله ها و هجمه ها به دولت در قالب انتقاد را در راستای یک استراتژی تعریف شده از سوی تندروها ارزیابی کرد و گفت که این نقدها یا تخریب ها ربطی به عملکرد دولت ندارد.
منتجب نیا به «ایران» گفت: بعد از انتخابات ریاست جمهوری عده ای از اصولگرایان که چند نامزد انتخاباتی داشتند، نسبت به دولت جدید مشی بی تفاوتی را برگزیدند و رفتند سراغ کار خود. عده ای دیگر هم سیاست حمایت حداقلی را انتخاب کردند اگرچه سرنوشت خود را با دولت گره نزدند اما در مقام مخالفت با رأی و نظر مردم هم برنیامدند.
این فعال سیاسی از دسته سومی یاد کرد که جزو تندروهای اصولگرا محسوب می شوند و اینها از ابتدای شروع به کار دولت یازدهم یک استراتژی مشخص در قبال دولت تعریف کرده بودند.
به گفته وی، «مهار یا مقابله» نام استراتژی تندروها بود که بر اساس آن در مرحله اول تلاش کردند دولت را با خود همراه کنند. یعنی بدون اینکه به روحانی رأی داده باشند، می خواستند در دولت نفوذ کنند و برنامه های خود را پیش ببرند. بر اساس این استراتژی اگر در مهار دولت موفق نشدند به سمت مقابله با آن حرکت می کنند.
منتجب نیا ادامه داد: تحرکات تندروها نشان می دهد که آنها در طول ماه های ابتدایی آغاز به کار دولت نتوانسته اند آقای روحانی و دولتش را همراه با خود کنند لذا روبه سوی تقابل آورده اند و هر چه دولت در پیشبرد برنامه های خود موفق تر بوده، مخالفت تندروها نیز بیشتر شده است. این فعال سیاسی افزود: عملکرد دولت یازدهم تا اینجای کار قابل دفاع است و تندروها بر اساس همان استراتژی تعریف شده با دولت مواجه می شوند. بر این اساس آنها مصمم هستند تا چهره ناکارآمدی از دولت ترسیم و معرفی کنند تا هم در انتخابات مجلس و هم در انتخابات ریاست جمهوری بعدی بتوانند از آن بهره برداری سیاسی کنند. به گفته وی، در این میان آنچه برای تندروها اهمیت ندارد، مصلحت ملت است چون آنها تنها به منافع سیاسی خود می اندیشند.
با این وصف و بر اساس نظر برخی کارشناسان سیاسی، هسته مرکزی تندروها به صورت علنی تر به تحرکات ضد دولتی خود شدت بخشیده و پیش بینی می شود با نزدیک تر شدن به انتخابات مجلس در سال 94 حملات آنها نیز بیشتر خواهد شد. به نظر می رسد در چنین شرایطی می طلبد که عقلا و معتدلان، فارغ از گرایش سیاسی خود، جبهه ای علیه تندروی تشکیل دهند و گام های کارساز برای به حاشیه راندن تندروها بردارند.
*روزنامه ایران